Beter slapen door te sporten

Beter slapen door te sporten Fit zijn is niet alleen goed om je beter te voelen, er beter uit te zien en in goede gezondheid te verkeren, maar het is ook goed om slaapproblemen op te lossen. Als je een goede conditie hebt, kun je sneller in slaap vallen en slaap je ook dieper zodat je beter kunt uitrusten. Hoeveel moet je bewegen voor een optimale nachtrust?

Waar beweging goed voor is

Als je regelmatig sport ga je beter in je vel zitten: je lichaam is gezonder, je voelt je lekkerder en het verlengt je leven. Daarnaast geeft het je meer energie en uithoudingsvermogen. Door te sporten, kun je zelfs in sommige gevallen slaapproblemen oplossen. Van een regelmatige lichaamsbeweging zul je makkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Ook al voel je jezelf heel erg moe na een aantal slechte nachten: het is beter om van de bank af te komen en te bewegen.

De invloed van beweging op je lichaam

Als je een slechte slaper bent, zal het tempo van je hartslag en spijsvertering en de lichaamstemperatuur tijdens het slapen hoger zijn dan van een goede slaper. Door te sporten zal de spijsvertering in eerste instantie harder werken, maar zal na een paar uur dalen. Het daalt dan verder dan het gedaan zou hebben zonder de inspanning. Dit zorgt ervoor dat de kans van wakker worden ’s nachts kleiner wordt omdat je dieper slaapt. Door te sporten komt er ook een chemische stof vrij in je lichaam waardoor je beschermd bent tegen de schadelijke gevolgen van stress.

Hoe vaak sporten?

Om effect te hebben moet je minimaal drie uur per week besteden aan sporten. Het hoeft niet drie keer een uur te zijn, je kunt het ook splitsen in zes keer een half uur, of drie keer per dag tien minuten. Hoewel aërobe oefeningen - alles waardoor je harder moet pompen - het beste zijn, kunnen gewichtheffen en rekoefeningen ook bevorderlijk zijn voor je slaap.

Je eigen trainingsschema

Onderzoek je eigen slaap in relatie tot het sporten. Je kunt een trainingsdagboek bijhouden waarin je alle dagelijkse activiteiten vermeldt. Hieronder vallen ook het doen van boodschappen op de fiets, het tuinieren of wandelen met de hond. Houd ook bij hoe je de nacht die erop volgt hebt geslapen. Zo kun je achterhalen door welke activiteiten je beter slaapt. Misschien is er ook wel een bepaald tijdstip waarop je het beste kunt trainen. Het is niet verstandig om kort voor het slapengaan intensief te sporten omdat je lichaam zo’n drie uur nodig heeft om af te koelen. Een daling van lichaamstemperatuur is een aanzet om in slaap te kunnen vallen.

Vormen van beweging

Om regelmatig bewegen toe te passen in je leefstijl, is het belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt. Anders wordt het erg lastig om vol te houden en ga je het misschien zien als een straf. Als je echt niet van hardlopen houdt, ga dit dan niet meerdere malen per week doen. Denk aan een alternatief. Misschien ben je meer een teamplayer en geniet je van het wedstrijdelement. Als je meer van bewegen op muziek houdt, kun je gaan dansen. Misschien ben je wel de juiste persoon om je aan te sluiten bij een wandelclub. Kortom: zoek iets dat bij je past en doe het met plezier.

Stel jezelf een doel

Als je ongetraind bent, moet je niet verwachten dat je meteen vijf kilometer kunt hardlopen. Als je de lat te hoog legt, is de kans groot dat je snel afhaakt of misschien blessures krijgt. Bouw de activiteiten geleidelijk op. Als je wilt gaan hardlopen, kun je de eerste keer beter stevig wandelen afwisselend met enkele minuten rustig joggen. De keer erop kun je het joggen verlengen tot vijf minuten en zo bouw je het op. Bij sommigen werkt het beter door de activiteiten te wisselen. Alleen maar hardlopen kan gaan vervelen, en dat is een van de belangrijkste redenen om te stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld één keer peer week hardlopen, één keer per week zwemmen en één keer per week aerobics doen.

Beweging in het dagelijks leven

Zo kun je ook extra beweging toevoegen aan het dagelijks leven. Ga op de fiets naar het werk in plaats van de auto of neem de trap in plaats van de lift. Tijdens de lunchpauze kun je lekker gaan wandelen of wandel een rondje extra met de hond. Woon je ver van je werk en moet je wel met de auto, kun je de auto op tien minuten loopafstand van je werk parkeren. Alle vormen van beweging dragen bij om fitter te worden en dus beter te slapen.

Tips om bewegen makkelijker te maken

Als je je al snel gaat vervelen tijdens het hardlopen, schaf dan een koptelefoon aan en luister naar opzwepende muziek. Hierdoor zul je langer en harder gaan trainen. Houd er rekening mee dat je pas na vele malen te hebben hardgelopen het gaat zien als een gewoonte. Je lichaam heeft wel twee maanden nodig om zich erop in te stellen. Geef jezelf dus de tijd om het bewegen in je leefstijl toe te voegen.
Wil je de hometrainer niet gebruiken als kledingrek, zet er dan een tv bij. Kijk je favoriete programma’s of films terwijl je aan het fietsen bent. Je vergeet de tijd en voordat je het weet heb je al kilometers afgelegd. Mocht je zweten vervelend vinden, kun je er een ventilator bijzetten. Maak het jezelf gemakkelijk.

Geen tijd om te trainen

Vooral als je druk bent met jonge kinderen, is het moeilijk om extra beweging toe te voegen in het dagelijks leven. Waarschijnlijk ben je al erg druk met de kinderen en krijg je al flink wat beweging. Maar mocht je toch meer willen bewegen, kun je tussendoor wat oefeningen doen. Zo kun je de trap op en neer rennen, een circuit in je huiskamer doen met wat buikspieroefeningen, rennen op de plaats, opdrukken, touwtje springen en allerlei andere oefeningen doen. Zorg dat er iemand op je kinderen past zodat je naar de sportschool kunt, of kunt fietsen of hardlopen. Met wat oudere kinderen kun je samen een fietstocht maken of flink wandelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenAfvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenVoldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk tra…
Waarom sporten zo gezond is!Waarom sporten zo gezond is!Heel wat mensen krijgen tijdens de werkweek een pak stress te verduren en voelen zich 's morgens onuitgeslapen. Om dan e…

De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustDe slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustHoe de slaapkamer is ingericht, speelt een belangrijke rol om ontspannen te kunnen slapen. Feng shui is een oude Chinese…
De geneeskracht van echte guldenroedeDe geneeskracht van echte guldenroedeGuldenroede is een mooie, gele bloem die soms bij bloemenwinkels te koop is. Daarnaast heeft het geneeskrachtige eigensc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PourquoiPas, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.