Waarom sporten zo gezond is!

Waarom sporten zo gezond is! Heel wat mensen krijgen tijdens de werkweek een pak stress te verduren en voelen zich 's morgens onuitgeslapen. Om dan een dag te beginnen tegen 200%, dat is niet altijd even makkelijk. Er is nochtans een handig middel om al deze kwaaltjes te verminderen of zelfs te verhelpen. Begin op regelmatige basis te sporten en je zal je een pak fitter en gezonder voelen. Lopen is een van de goedkoopste sporten, maar uiteraard zijn er tal van andere mogelijkheden. Misschien is het moeilijk om jou te overhalen om te beginnen sporten, maar als je alle voordelen hebt gelezen, zul je niet meer te houden zijn. Je zal er stante pede willen aan beginnen. Sporten beïnvloedt zo'n groot aantal facetten in je leven, dat je niet anders kan dan onmiddellijk aan de slag te gaan. Kies uiteraard eerst een sport die jij ziet zitten. Er zijn heel wat loopfanaten, maar er zijn ook mensen die dit een hatelijke sport vinden. Bezoek misschien ook hier en daar een sportclub zodat je weet waar je aan begint. Dan is het ook een pak makkelijker om het vol te houden.

Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, dan is lopen echt wel aan te raden. Je hebt er praktisch niets voor nodig en je hoeft niet aangesloten te zijn bij een club. Je kan ook overal gaan lopen en je hoeft geen verplaatsing te maken. Investeren in goede loopschoenen is het enige wat echt nodig is. Het kost je dus bijna niks, maar het zal je leven wel totaal veranderen en dit op vele vlakken. Zo zijn er niet alleen voordelen voor je lichaamsgewicht, maar ook voor een pak organen en voor je emotionele toestand.

Slanker, fitter en gezonder lijf

Eerst en vooral ga je er natuurlijk beter uitzien door te sporten. Het is niet zo dat je extreem gaat vermageren want je kweekt ook spieren, maar het is wel zo dat je vetpercentage zal zakken. Door het sporten verhoog je je metabolisme en op die manier worden calorieën veel sneller verbrand. Na een tijdje besta je uit minder vet en meer spieren en dan zie je er natuurlijk een pak fitter en gezonder uit. Val je qua gewicht niets af dan is sporten ook een goeie methode om je kilo's gewoon op peil te houden.
Door het bewegen wordt je huid ook een pak elastischer en heb je minder snel last van rimpels. Je krijgt ook een natuurlijkere kleur door het actief bezig zijn.

Goed voor het hart, de longen en de darmen

Ook voor je organen is sporten een goede zaak. Om te beginnen gaat je hart een pak minder snel slaan. Zo is dit orgaan ook een pak efficiënter. Het kan meer bloed in één keer in het lichaam rondpompen en zo verspreidt de zuurstof zich ook beter. Op die manier maak je minder kans op een beroerte want dat is eigenlijk een zuurstoftekort in de hersenen. Maar niet alleen zuurstof wordt beter verdeeld, ook vitamines en mineralen. Deze delen van het bloed zorgen voor gezondere botten en beenderen. Omdat het bloed ook beter beweegt, is er minder kans op een klonter en kun je dus het risico op hartkwalen gevoelig laten dalen.
Door het sporten wordt je longinhoud ook groter en wordt je spijsvertering beter geregeld. Zo heb je minder risico op darmkanker.

Stress wegsporten

Door te gaan lopen, maak je je hoofd leeg en dat komt je emotionele toestand ten goede. Tijdens je workout zet je even al je zorgen aan de kant en het helpt je ook bij het inslapen. Doordat je fysiek vermoeid bent, val je sneller in slaap en zak je ook weg in een diepere slaap waardoor je 's morgens de dag veel frisser kan beginnen.

Andere voordelen op een rij

  • Je pijngrens wordt verlegd. De hoeveelheid endorfine (natuurlijke pijnstiller) in je lichaam verhoogt waardoor je minder snel pijn voelt.
  • Doordat er meer zuurstof in je bloedbaan komt, is je baarmoeder een stuk meer ontspannen waardoor je minder menstruatiepijn voelt.
  • Het komt je zwangerschap en je bevalling vaak ten goede.
  • Je cholesterolgehalte blijft stabiel of daalt. Doordat je beweegt, maakt je lichaam goeie cholesterol aan en die zorgt voor de afname van slechte cholesterol.
  • Je bloedsuikergehalte wordt geregeld. Het bewegen zorgt ervoor dat je glucosegehalte stabiel blijft.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…
Acenocoumarol: een medicijn tegen tromboseAcenocoumarol: een medicijn tegen tromboseWanneer er een stolsel binnen de bloedvaten komt, wordt dit trombose genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat een bloedvat geh…

Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Een midlifecrisis begint meestal als je veertiger bent en kan behoorlijke problemen in je relatie en op het werk beteken…
We kunnen nog 125 jaar oud worden - Ray KurzweilWe kunnen nog 125 jaar oud worden - Ray Kurzweil125 jaar, zucht u dan ook spontaan: nee, laat maar!... Anders wordt het, als u er op die leeftijd nog even jong en actie…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.