Acenocoumarol: een medicijn tegen trombose
Wanneer er een stolsel binnen de bloedvaten komt, wordt dit trombose genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat een bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten, waardoor een belangrijk orgaan niet meer goed wordt voorzien van zuurstof. Dit kan leiden tot een levensgevaarlijke situatie, zoals een hersen- of hartinfarct. In sommige gevallen besluit de arts om het medicijn acenocoumarol voor te schrijven. Dit wordt preventief gegeven wanneer iemand een verhoogd risico loopt op trombose.
Trombose
Op het moment dat er een wondje ontstaat, komt er een ingewikkeld proces van bloedstolling op gang om het bloeden te stelpen. Wanneer dit systeem in werking gaat zonder dat er een wondje is, ontstaat er in het bloedvat een stolsel. Dit bloedstolsel wordt trombose genoemd. Het is gevaarlijk, omdat het stolsel kan losraken en ergens een verstopping kan veroorzaken. Het bloed kan minder goed stromen en bepaalde delen van het lichaam krijgen te weinig zuurstof. Ook kan een bloedvat helemaal verstopt raken, waardoor er geen zuurstof meer op de desbetreffende plek komt. Trombose kan ontstaan na een operatie, maar ook als gevolg van een hartinfarct, aderverkalking of beroerte.
Acenocoumarol
In sommige gevallen besluit de arts het antistollingsmiddel acenocoumarol voor te schrijven. Het wordt preventief voorgeschreven wanneer de kans op het ontstaan van bloedstolsel vergroot is, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ernstige aderverkalking. Acenocoumarol remt de vorming van bloedstolsels, waardoor de kans op afsluiting van een bloedvat wordt verkleind.
Het effect
Na ongeveer een dag na inname van het tablet is er effect, waarbij na anderhalf tot twee dagen het effect maximaal is. Een dosis werkt minimaal een dag. Van de werking merk je zelf helemaal niets en dat zal moeten blijken na het uitvoeren van een bloedonderzoek. Daarom zul je onder controle blijven staan bij de trombosedienst. Omdat het risico op het ontstaan van trombose blijft bestaan, is het belangrijk het medicijn dagelijks in te nemen.
Hartinfarct (hartaanval)
Wanneer een bloedstolsel in het hart komt, kan een bloedvat verstopt raken, waardoor er een deel van het hart te weinig bloed krijgt. Het aangedane deel krijgt te weinig zuurstof en kan niet meer goed werken. Dit kan leiden tot een hartaanval. Om een tweede hartaanval te voorkomen, wordt er vaak de bloedverdunner acenocoumarol voorgeschreven, zodat de vorming van nieuwe bloedstolsels wordt geremd.
Herseninfarct (beroerte)
Een bloedstolsel in de hersenen kan een beroerte veroorzaken. Als er te lang een deel van de bloedtoevoer is afgesloten, sterft dat deel van de hersenen af. Wanneer er een klein deel van de hersenen voor een kortere tijd is afgesloten, spreekt men van een TIA. Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte. Om een (tweede) beroerte te voorkomen, wordt er soms acenocoumarol voorgeschreven.
Hartritmestoornissen
Bij sommige hartritmestoornissen is er een kans dat er bloedstolsels ontstaan in het hart. Vaak wordt er bij een langdurige hartritmestoornis een bloedverdunner voorgeschreven, zoals acenocoumarol.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: sneller blauwe plekken en bloeduitstortingen krijgen. Dit komt omdat het bloed langzamer stolt. Wanneer er sprake is van een uitwendige bloeding, die ernstig is of niet meer over gaat, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Meld aan een tandarts of andere arts altijd wanneer je dit medicijn gebruikt, het kan problemen geven na het trekken van tanden of operatie.
Lees verder