We kunnen nog 125 jaar oud worden - Ray Kurzweil

We kunnen nog 125 jaar oud worden - Ray Kurzweil 125 jaar, zucht u dan ook spontaan: nee, laat maar!... Anders wordt het, als u er op die leeftijd nog even jong en actief zou uitzien als op uw 40ste. Dat klinkt futuristischer dan het is. Met nanobots ed. staan we al heel ver. Het is dichter bij dan je denkt.
Uitvinder en futurist Ray Kurzweil (62) wil helemaal geen 'gewone mens' zijn met een 'gelimiteerde intelligentie', - sowieso allebei bijzonder relatief in zijn geval - en een lichaam dat gedoemd is om af te takelen. Vandaar dat hij uitkijkt naar de 'singularity'. Een periode in de toekomst waarbij mensen en machines volledig zullen versmelten. Als het eenmaal zover is zullen programma's als '10 jaar jonger' moeten worden afgevoerd wegens een tekort aan kandidaten, aangezien iedereen op dat moment een eeuwig jong lichaam en een superieur slim brein zal hebben. Nog in geen honderd jaar, denkt u? Ray Kurzweil ziet het veel rooskleuriger, en voorspelt dat het in 2045 al zover zal zijn.

Met rasse schreden richting singularity

Ray Kurzweil baseert zich voor zijn theorie op een analyse van de geschiedenis van de technologie. Die blijkt niet lineair te zijn in de zin dat 2, 4 komt, daarna 6 en dan 8. Maar exponentieel, wat zoveel wil zeggen dat op 4, 8 volgt en onmiddellijk daarna 16. Concreet betekend dat, dat we tijdens deze eeuw geen 100 jaar vooruitgang zullen boeken maar 20.000 jaar. "Er zijn nu al mensen met elektronische applicaties in hun hersenen waarop bepaalde software kan gedownload worden" zegt Ray Kurzweil. "Beeld je maar eens in wat er mogelijk zal zijn over 25 jaar met technologieën die 100.000 keer kleiner en een biljoen keer krachtiger zijn."

Mijn lichaam, mijn machine

Kurzweil zelf begon zijn lichaam als een machine te behandelen sinds 1988. Hij schroefde zijn vetopname met 10% terug, volgde het pritikindieet, verloor 20 kilo en genas daarmee zichzelf van een hoge cholesterol en een glucose-intolerantie. Sinds hij in 1999 Terry Grosmann ontmoette, slikt Ray dagelijks ook 150 pillen - hij heeft iemand in dienst die ze voor hem in plastic zakjes stopt - en volgt hij de nieuwste medische en nutritionele technologieën op de voet. Met een beetje geluk hoopt hij het zo vol te houden tot de bio- en nanotechnologie hem een vipplekje kunnen bezorgen in de tuin der onsterfelijkheid. Mocht er iets misgaan, dan wordt zijn lichaam ingevroren in vloeibare stikstof en hoopt hij wakker te worden gekust door Meredith Grey uit Grey's Anatomy.

Ook al is het misschien niet u ambitie om ooit 125 kaarsjes uit te blazen, het nieuwe boek van Ray Kurzweil en Terry Grosman, Nine steps to living well forever, is sowieso een aanrader voor iedereen die gezond ouder wil worden. Hier zijn een aantal basisideeën:

Slik af en toe een pil (of 100)

Voorlopig: vanaf je 30ste kun je best een multivitamine- mineralencomplex nemen, extra omega 3 en vitamine D, andere age-busters zijn resveratol (rode wijnextract) en ubiquinol.
In de toekomst: 's morgens lepel je bij je cornflakes een eetlepel nanobots - dat zijn robotjes zo groot als een rijstkorrel - naar binnen die voortdurend de hoeveelheid hormonen, nutriënten en glucose in je bloed checken en tekorten automatisch aanvullen.

Eet minder, leef langer

Voorlopig: op een verstandige manier minder calorierijk eten, houdt u langer jong. Als je minder eet, komen er bij de vertering namelijk minder vrije radicalen vrij, waardoor je lichaam minder snel aftakelt. Het streefdoel is een verstandige caloriereductie van 10 tot 20%.
In de toekomst: we zijn met z'n allen nog steeds drager van het FIR-gen (fast Insuline Receptor Gen), een 'holbewoners-gen' dat tegen ons lichaam zegt: sla snel elke ongebruikte calorie op, want misschien vangen we het volgende jachtseizoen geen mammoet. Dat gen kunnen we nu afzetten.

Beweeg tot het niet meer moet

Voorlopig: we weten allemaal dat bewegen goed is en toch doen we het niet, omdat we het niet leuk vinden en toch heeft ons lichaam actie nodig. Uit een Engelse studie bleek dat de telomeren - DNA sequenties aan het einde van hun chromosomen - van actieve mensen even lang waren als die van 10 jaar jongere mensen.
In de toekomst: sporten hoeft niet meer, omdat er 'exercise mimetic drugs' bestaan. Een 'coach potato' die deze fitnesspillen neemt, is even fit als mensen die 3 keer per week gaan joggen en 2 keer per week met gewichten in de weer zijn.

Doe 'het' wat vaker

Voorlopig: studies bewijzen dat vrouwen die regelmatig seks hebben een lagere bloeddruk vertonen in stresssituaties. Eén tot twee keer seks per week is prima voor het immuunsysteem. Regelmatig klaarkomen is goed voor de gezondheid.
In de toekomst: virtuele seks is net zo leuk als het echte werk. Jij kiest met wie en waar je het doet. Nanorobotjes in onze hersenen blokkeren vervolgens de signalen die van je zintuigen komen en vervangen ze door de prikkels die je hersenen zouden ontvangen als je je effectief in de gedroomde situatie zou bevinden.

Slaap zacht

Voorlopig: slapen is even belangrijk als eten en bewegen, en toch doet 1 op de 3 het te weinig. Met gewichtstoename, een verzwakt immuunsysteem en concentratiestoornissen tot gevolg. Een goede nachtrust is cruciaal als je niet snel wilt verouderen.
In de toekomst: er bestaan pillen en apparaatjes die je de voordelen van een goede nachtrust geven zonder dat je erbij moet gaan liggen.

Train dat brein.

Voorlopig: hersenen zijn als spieren, dus 'use it or loose it' geldt ook voor je brein. Je logische denkvermogen train je door te schaken, sudoku's op te lossen, of je financiën te regelen. Je emotionele brein oefen je door een taal te leren of gesprekken te voeren met interessante mensen. Hersenen bestaan voor 60% uit vet. Met omega 3-vetten zorg je ervoor dat alles gesmeerd blijft lopen.
In de toekomst: miljoenen nanorobotjes reizen door de bloedvaatjes in onze hersenen en interageren met onze biologische neuronen (zenuwcellen). De zoekrobotjes luisteren naar onze gedachten. Als we een probleem hebben, helpen ze om het creatieve proces opnieuw op gang te trekken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Ouder personeel in dienst nemen of houden levert geld opHet aannemen van iemand van ouder personeel ( 50 jaar of ouder) of het in dienst houden van mensen van 62 jaar en ouder…
Het innen van alimentatieHet innen van alimentatieWanneer de ex-partner zijn of haar alimentatieverplichting niet nakomt, kan dit vervelende gevolgen hebben voor degene d…

Waarom sporten zo gezond is!Waarom sporten zo gezond is!Heel wat mensen krijgen tijdens de werkweek een pak stress te verduren en voelen zich 's morgens onuitgeslapen. Om dan e…
Voel je goed bij het opstaan - een goed humeur 's morgensVoel je goed bij het opstaan - een goed humeur 's morgensOchtendhumeur! Je raakt 's morgens moeilijk uit je bed en komt pas twee uur later in actie. Je voelt je niet fris en heb…
Bronnen en referenties
  • www.rayandterry.com/transcend
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.