Stoppen met roken - Dit kan je helpen
Welke roker heeft er nooit aan gedacht om te stoppen met roken? Deze instructies en handleidingen zullen het de roker makkelijker maken om de sigaret achterwege te laten. Misschien lukt het deze keer wel!
Wat kan men verwachten wanneer men stopt met roken
Als men rookt ademt men nicotine in de longen. De nicotine wordt dan opgenomen in het bloed en gaat in de hersenen en andere delen van het lichaam binnendringen. Het lichaam went aan de nicotine die zich in het systeem bevindt. Zodra het lichaam zich aanpast aan de aanwezigheid van nicotine, zal het reageren wanneer men stopt met roken. Deze reactie heet nicotineontwenning.
Zodra men stopt met roken, zal het lichaam zichzelf herstellen. Terwijl het lichaam werkt om zich te ontdoen van de nicotine, kan men last ondervinden van enkele of alle van de effecten van nicotineontwenning.
Zij omvatten:
- stemmingswisselingen
- veranderingen in het slaappatroon
- veranderingen in de eetgewoonten
- verlangen naar nicotine
Andere symptomen kunnen zijn:
- jeukende handen of voeten
- constipatie, gas- of maagpijn
- hoesten of droge mond
- duizeligheid of hoofdpijn
Deze raadgevingen zullen het makkelijker maken om te stoppen met roken
Twijfel niet! Men moet geloven dat men de sigaret kan laten. Herinner de dingen die men in het leven al gepresteerd heeft. Haal hier de motivatie vandaan om ook deze uitdaging aan te gaan.
De mensen rondom, die het dichtst bij de verslaafde staan moeten de beslissing respecteren. Misschien kan men ze ook inlichten dat de ex-roker de komende tijd een beetje prikkelbaarder dan gewoonlijk is.
Geef een afscheidsfeestje of een symbolische onderneming op het moment dat men stopt.
Vraag
ondersteuning en informatie aan een arts wanneer men overweegt om de sigaret te laten. De arts kan misschien nog extra hulpmiddeltjes aanbieden, waarschijnlijk krijgt men nicotinepleisters die volledig vergoed worden.
Beweging is altijd goed voor de bloedsomloop en het humeur. Ga een paar keer per week buiten lopen of volg een trainingsschema op bij een fitnesscenter. Het is ook belangrijk dat men zich bezig houdt. Verveling zal de drang naar tabak laten toenemen.
Bij
hoge nood aan een sigaret kan men ademhalingsoefeningen doen. Het is vergelijkbaar met yoga. Maar gewoon een paar keer diep in en uit ademen kan ook al wonderen doen.
Misschien kan men
hypnose of zelfhypnose overwegen. Hiervoor moet men wel bij een specialist zijn. Het idee is dat men zich voorstelt als een niet roker. Men haalt voor de geest dat iemand een sigaret wil aanbieden en dat men daar gewoon als een niet-roker op reageert.
Waarschijnlijk is het goed, als men langzaam zou willen stoppen met roken, om de sigaretten aan een ander persoon te geven zodat men elke keer weer moet gaan
smeken en bedelen om een stokje op te steken.
Het is ook mogelijk om
in groep te stoppen met roken. Vaak zal men ondersteuning vinden bij momenten dat het moeilijk gaat. Deze manier wordt regelmatig toegepast en heeft een reële kans op slagen.
Ga een keer langs de
tandarts en geniet van de frisse mond die men nu heeft. Probeer deze zo te houden. Het overmatig reinigen van de tanden kan de drang naar een sigaret ook verminderen.
Beloon jezelf op bepaalde tijdstippen dat men is gestopt met roken. Trakteer jezelf op een etentje, koop iets wat men leuk vindt of na een jaar kan er misschien zelfs een reisje vanaf. Dit zal een grote stimulans zijn.
Blijf uit de buurt van
cafés of op plaatsen waar het voor een roker heel verleidelijk is om een sigaret op te steken.
Steek eens een
grassprietje of een tandenstoker in de mond. Dit kan een verrassend verzadigd gevoel geven.
Herinner dat men niet alleen voor zichzelf stopt maar ook voor de
geliefden. Misschien is het goed om een fotootje van hen bij de hand te nemen elke keer men aan een sigaret denkt.
En denk regelmatig aan hoeveel
geld men kan besparen door het roken te laten.
Succes!
Lees verder