Theorie oorzaak van het ouder worden

Theorie oorzaak van het ouder worden Ouderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke factoren versnellen het ouder worden? Hoe kunnen we het ouder worden bestrijden en de veroudering vertragen? Wat zijn de eerste tekenen van het ouder worden? Welke lichamelijke klachten zijn er met de middelbare leeftijd? Welke ouderdom klachten bestaan er? Hoe kunnen we gezond oud worden? Een overzicht:

Eerste lichamelijke tekenen van het ouder worden

De eerste duidelijk waarneembare tekenen van het ouder worden en veroudering van de mens zullen de eerste grijze haren en de eerste rimpels zijn. Bij een vrouw van gemiddeld halverwege de dertig wordt de huid droger en minder elastisch, waardoor de eerste rimpels ontstaan.

Middelbare leeftijd: Signalen merkbare veroudering

Rond de middelbare leeftijd, gemiddeld rond de 45 jaar, zullen signalen en tekenen van merkbare veroudering zich openbaren door:
 • Verminderde spierkracht,
 • Vermoeidheid en futloos gevoel,
 • Ontstaan van rimpels en diepe rimpels,
 • Ontstaan van grijze haren,
 • Geestelijk vermogen neemt af,
 • Hormoon produktie bij de vrouw neemt af en de menopauze zal ergens tussen de 48 en 55 jaar beginnen.

De ouder wordende mens: klachten ouderdom

Na het 60ste levensjaar laat de ouderdom zich steeds duidelijker tonen. Klachten ouderdom zullen oa zijn:
 • Het lichaamsgewicht neemt af,
 • Het horen van hoge tonen verslechtert,
 • Het hoofdhaar wordt dunner,
 • Het lichaamsvet gaat zich anders verdelen over het lichaam,
 • Gewrichten worden minder soepel,
 • Botontkalking (vooral veel voorkomend bij de ouder wordende vrouw).

Theorie over de oorzaak van het verouderingsproces: celmutatie of celverandering

De meest aanvaardbare theorie over de precieze oorzaak van het ouder worden is die van de celmutatie of celverandering. Afgestorven cellen in ons lichaam worden vervangen door nieuwe cellen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Tijdens de celdeling blijven de oorspronkelijke kenmerken (chromosomen) van de "moedercel" bewaard.

Celmutatie: oorspronkelijke kenmerken van de moedercel worden beschadigd

Tijdens het ontstaan van nieuwe cellen door celdeling, kan het gebeuren dat de oorspronkelijke kenmerken van de "moedercel" worden beschadigd. Er ontstaat mutatie, celmutatie, of celverandering. Door deze verandering, de mutatie, kan de cel:
 • Slecht gaan werken,
 • Inactief worden,
 • Gevaarlijk worden zoals bv bij kankercellen.

Kenmerk mutatie

Celverandering of celmutatie heeft een belangrijk kenmerk: bij elk nieuw gevormde cel, zal de celmutatie worden doorgegeven. Bij elk nieuw gevormde cel in ons lichaam worden de beschadigingen van de oorspronkelijke kenmerken van de "moedercel" doorgegeven.

Veranderde kenmerken bij elke nieuwe celdeling doorgegeven

De veranderde kenmerken worden bij elke nieuwe celdeling doorgegeven. Hierdoor zullen er dus steeds meer gemuteerde cellen ontstaan.

Resultaten celmutatie en celverandering

Door de celmutatie en celverandering ontstaan er steeds meer gemuteerde cellen in ons lichaam. Met als resultaat: er treden veranderingen op in de lichaamsfuncties, met andere woorden: het verouderingsproces wordt in gang gezet.

Andere factoren versnellen veroudering

Andere factoren die de veroudering doen versnellen zijn:
 • Afname hormoon productie,
 • Invloed van stress, werkstress en burn out,
 • Afname van de stofwisseling.

Veroudering vertragen? Gezond ouder worden!

Ouderdom, ouderdomverschijnselen en veroudering kan wel degelijk vertraagd worden door een levenswijze dat de volgende 5 kenmerken bevat:
 • Gezond en volwaardige voeding,
 • Dagelijkse ruim voldoende lichaamsbeweging,
 • Een stressvrij leven,
 • Ruim voldoende rust en ontspanning,
 • Een positieve levensinstelling.
Door gezond ouder te worden vertragen we het verouderingsproces.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veroudering vertragen: sterker, strakker en slankerVeroudering vertragen: sterker, strakker en slankerBreng je lichaam in topconditie en vertraag daarmee het verouderingsproces! Door jezelf in topconditie te brengen, zijn…
Ouder worden: het proces van verouderingOuder worden is een multifactorieel en complex proces waarbij verschillende elementen elkaar onderling beïnvloeden. Enke…
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Ouderdom komt met gebrekenHet houdt de geleerden al duizenden jaren bezig hoe en waarom een mens ouder wordt. De oplossing heeft nog niemand gevon…

Geeuwen, wat is dat?Geeuwen is een alledaags en overbekend fenomeen. Het is een stuk complexer dan we denken. Alle gewervelde dieren doen he…
GSM en straling; gevaarlijk of maken we ons zorgen om niets?Er wordt onderzoek gedaan naar de gevaren van mobiel bellen, het uberhaupt in contact komen met de mobiele telefoon. Men…
Bronnen en referenties
 • Vitaliteit! Geheimen van mensen die bruisen van energie - Ralph Bakker en Roy Martina - Uitgeverij Bigot en Van Rossum bv Baarn
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.