Voel je goed bij het opstaan - een goed humeur 's morgens

Voel je goed bij het opstaan - een goed humeur 's morgens Ochtendhumeur! Je raakt 's morgens moeilijk uit je bed en komt pas twee uur later in actie. Je voelt je niet fris en hebt last van een ochtendhumeur. Hier volgen de tips die je goed laten voelen in de vroege uurtjes.

De avond ervoor

Heb je 's ochtends moeite met opstaan, dan moet je de oorzaak veeleer 's avonds gaan zoeken. Waarschijnlijk loopt er iets mis met jouw slaappatroon waardoor je op een slecht moment in je slaapcyclus gewekt wordt. Of misschien slaap je te weinig? Wanneer ga je slapen? Als je echt moe wordt of pas als de film op televisie afgelopen is? Ga slapen als je de eerste keer voelt dat je echt zou kunnen slapen. Dat is echt jouw slaapmoment. Niet pas drie uur daarna. Pin je niet vast op een uur, maar op een gevoel. Denk je dat je zou kunnen slapen, dan kun je het waarschijnlijk ook. Bouw lichtprikkels af vanaf twee uur voor je gaat slapen om de natuurlijke aanmaak van melatonine (het hormoon dat je helpt in te slapen) niet te verstoren. Laptops en fel verlichte televisieschermen houden je wakker. Maar de grootste reden waarom je 's morgens nog hondsmoe bent, is waarschijnlijk omdat je te laat eet en 's avonds nog te veel snoept. Zorg voor maagrust voor je slaapt. Zo kan je spijsvertering en ontgifting 's nachts optimaal werken en zit je de volgende dag weer boordevol energie. Een onvolledige vertering en ontgifting zijn bovendien dé oorzaak dat veel mensen geen zin in ontbijt hebben.
Tip: Gewoontes leer je zo weer af. In veertien dagen heb je je lichaam aangeleerd om niet meer naar suiker te hunkeren.

Een positieve start

Je kunt niet weten hoe de dag gaat lopen, maar je hebt wel in de hand hoe hij begint. Deze wetenschap kan je 's morgens een serieuze boost geven. Beslis de avond vooraf welke gedachte jouw eerste gedachte zal worden als je je ogen de volgende dag opent. Wat zal er zeker lukken vandaag? Wat zal er leuk zijn aan je dag? Heb je bijvoorbeeld afgesproken om te lunchen met een leuke collega, dan kun je daar alvast naar uitkijken. Of ga je 's avonds naar de bioscoop? Denk eerst aan wat leuk zal zijn die dag, niet aan de moeilijkere zaken. Als je al meteen denkt aan al je deadlines, dan schiet je stresshormoon al bij het opstaan de hoogte in, waardoor je stofwisseling en eetlust ontregeld worden. Je lichaam reageert op 'gevaar' of stress in dit geval met de aanmaak van cortisol. Je hongergevoel wordt dan uitgesteld tot een uur of twee later, wat meestal gepaard gaat met een zware suikerdip. Je grijpt dan automatisch naar snoep.
Tip: Zet to do's en deadlines op papier. In je hoofd maak je plaats voor de leuke dingen van de dag. Zo kan je het leuke voelen en het praktische doen.

Jouw ochtendritueel

Kijk hoe je het best op gang komt. Misschien ga je liever eerst in de douche en dan pas ontbijten. Of loop je nog een half uurtje in je pyjama rond om het ontbijt klaar te maken en trek je dan pas naar de badkamer? Wat bij jou past, zal je het meeste energie geven.
Elke dag hetzelfde doen helpt om je lichaam te programmeren. Zo creëer je nieuwe gewoonten. Bovendien geeft een ritueel houvast en rust.

Gezond ontbijten

Een gezond ontbijt bestaat uit energiegevende brandstoffen (koolhydraten) en goede bouwstoffen (eiwitten). Dat geeft je de beste start voor de dag en zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Denk aan:
  • Een zacht gekookt eitje met volkoren soldaatjes
  • Een volkoren boterham met kippenwit
  • Ongesuikerde muesli, yoghurt of cottage cheese
Tip: Eet niet alleen fruit bij het ontbijt: de suikers worden onmiddellijk opgenomen en hierdoor heb je snel opnieuw honger of een suikerdip. Combineer het met eiwitten voor een langdurige verzadiging, zodat je minder snel honger krijgt én je energiek voelt.

Welk brood

Kies altijd voor volkorenbrood. Je hebt keuze uit verschillende soorten granen: spelt, haver, tarwe, rogge en gerst. De voorkeur voor de gezonde mens gaat uit naar spelt. Deze graansoort is van nature allergisch aan kunstmest en pesticiden, wat het een heel zuiver graan maakt. Dat heeft als voordeel dat het nog meer dan andere granen veel mineralen en vitamines bevat.

Energierovend

  • koffiekoeken en croissants
  • gesuikerde cornflakes en ontbijtgranen
  • graankoeken
  • wit brood
  • gesuikerde fruityoghurts
  • vette kazen en charcuterie

Goed gestart

  1. Denk aan iets moois of goeds om de dag te starten.
  2. Licht! Gooi de gordijnen open, kijk naar de zon. Bij gebrek aan zonlicht werkt kunstlicht ook prima.
  3. Rek en strek je lijf wakker.
  4. Voor een kickstart neem je koffie of thee zonder suiker of melk. Het is belangrijk om te wennen aan pure smaken.
  5. Stimuleer je stofwisseling door gezond te ontbijten.
  6. Probeer om 's ochtends te bewegen. Tijd hebben om tien minuutjes te stappen is een kwestie van organisatie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Muziek die je humeur beïnvloedtMuziek die je humeur beïnvloedtSoms stap je met het verkeerde been uit bed en heb je de hele dag een slecht humeur. Hier kun je zelf verandering in bre…

Waarom sporten zo gezond is!Waarom sporten zo gezond is!Heel wat mensen krijgen tijdens de werkweek een pak stress te verduren en voelen zich 's morgens onuitgeslapen. Om dan e…
Dementie, wat is het en hoe ga je er mee om?Dementie betekent letterlijk vergeetachtigheid. Maar dementie betekent meer dan alleen geheugenverlies. De meeste mensen…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.