Dementie, wat is het en hoe ga je er mee om?
Dementie betekent letterlijk vergeetachtigheid. Maar dementie betekent meer dan alleen geheugenverlies. De meeste mensen met dementie hebben ook problemen met het taalgebruik (afasie), en de herkenning van mensen en voorwerpen (agnosie). Ze herkennen soms hun eigen familieleden niet meer. Dementie gaat vaak langzaam achteruit, het kan niet meer genezen worden. Wel zijn er medicijnen die het verloop van dementie wat kunnen beperken.
Vormen van dementie
De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van alzheimer. Zestig tot zeventig procent van de dementerende mensen heeft alzheimer. Deze ziekte is een aandoening waarbij de cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer functioneren. De ziekte begint meestal zo rond je 70ste. Maar sommige mensen kunnen het ook al veel eerder krijgen. Mensen die alzheimer hebben, zie je vaak langzaam achteruit gaan. Vaak zijn er alleen denk en geheugenstoornissen, maar na verloop van tijd worden de symptomen steeds erger.
Als de ziekte van Alzheimer bij meerdere familieleden voorkomt spreekt men van een familiare vorm. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat het erfelijk is. Maar je hebt dan wel meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen.
De tweede veelvoorkomende vorm van dementie is vasculaire dementie. Deze vorm komt in ongeveer twintig procent van de gevallen voor. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door afsluiting van de bloedvaten in de hersenen. De hersenen krijgen te weinig zuurstof, waardoor ze dus beschadigd raken. Het begin van deze dementie is acuut, het verloopt heel anders dan de ziekte van Alzheimer. Dit kent geen sluipend, langzaam begin.
Een groot kenmerk van deze ziekte is dat er functies wegvallen. Veel mensen met deze ziektes krijgen vaker infarcten, en door de infarct verslechter je steeds meer. Mensen met deze vorm van dementie hebben vaak een voorgeschiedenis van hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes (suikerziekte), en hart- en vaat aandoeningen.
En dan hebben we ook nog parkinson dementie. Mensen met parkinson dementie zijn heel traag in het denken en handelen. Ze hebben vaak moeite met het terughalen van informatie die ze eerder is vertelt of die ze hebben opgevangen, en hebben vaak ook stemmingsstoornissen. Ook kan het lopen een stuk moeizamer worden. Soms heb je er dagen tussen dat het lopen goed gaat, dan heb je er weer dagen tussen dat het lopen erg slecht gaat. De motoriek blijft veranderen door deze ziekte.
Medicijnen voor dementie
In Nederland kun je middelen krijgen voor dementie.
Ten eerste: De medicijnen genezen NIET de beschadigingen van de hersenen, maar ze kunnen wél de gevolgen beperken!
Ze kunnen er voor zorgen dat de ziekte minder snel verloopt, en het medicijn kan er voor zorgen dat je beter functioneert op het gebied van denken, taal en handelen. Een vroegtijdige diagnose is erg belangrijk, hoe eerder dit wordt gesteld, des te beter kunnen de medicijnen de ziekte vertragen.
De verzorging
Als het ziekteproces erger wordt, wordt de zorg zwaarder. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij de verzorging van iemand met dementie.
Er zijn vrijwilligers die ook een aantal uren van de dag de zorg op zich kunnen nemen. Ze gaan bijvoorbeeld een stukje met ze wandelen, of ze spelen een spel. Een goed spel voor mensen met beginnende dementie zijn geheugen spelletjes. Er bestaat ook betaalde hulp. Zo kan de dementerende naar een dagverzorging, of je kunt thuiszorg aanvragen.
Als het ziekteproces steeds meer bevorderd, zal de dementerende ook hulp nodig hebben bij de dagelijkse zorg. Er zullen anders problemen ontstaan met het wassen/douchen, de dementerende zal de juiste volgorde niet meer weten en dat alles door elkaar, en zal niet meer weten wat hij/zij moet doen. Daarom is hulp bij de zorg dan zeker nodig.
Bij veel dementerende verdwijnt het zin hebben in drinken en eten, ze merken niet wanneer ze eigenlijk honger of dorst hebben. Dit kun je ze dan het beste aanbieden, want uit zichzelf zouden ze het dan echt niet pakken.
© 2012 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Gezonder bewegen!Gezond bewegen is belangrijk voor ieder mens om zodoende zonder al te veel lichamelijk klachten door het leven te gaan.…
Bronnen en referenties
- http://www.dementiedebaas.nl/hoe_blijf_ik_dementie_de_baas/wat_is_dementie/behandeling_van_dementie
- http://www.herkendementie.nu/