Ochtendhumeur vermijden: tips
De morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel heel goed wat het inhoudt en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Je loopt immers chagrijnig rond en alles wat je wil doen is je te veel. Heel dikwijls zijn je partner of andere leden van het gezin het slachtoffer van jouw ochtendhumeur. Een ochtendhumeur is heel vaak een kwestie van karakter of instelling. Een wijziging van het bioritme kan een oplossing zijn om een ochtendhumeur te vermijden of voorkomen. Een ochtendhumeur vermijden kan door enkele tips in acht te nemen.
Leven en samen leven met een persoon met ochtendhumeur
Een ochtendhumeur is geen lachertje. Toch is de hinder er vooral voor de mensen die met je samen moeten leven. Indien je samen leeft met een partner met ochtendhumeur, dan doe je er goed aan om ’s morgens uit de buurt te blijven. Tracht er ook voor te zorgen dat je deze personen op hun eigen tempo laat wakker worden. De radio hou je dus best heel de morgen stil en je doet er goed aan om ongeplande zaken en verrassingen te vermijden. Mensen met een ochtendhumeur kunnen heel wat stress in het gezin brengen. Elke dag opnieuw moet je ervoor zorgen dat de volgende ochtend op een aangename manier kan verlopen. Dit vereist een aanpassing voor degene met een ochtendhumeur, maar zeker en vast ook voor het hele gezin.
Ochtendhumeur vermijden: 7 tips
Voldoende nachtrust is erg belangrijk
Indien je niet genoeg geslapen hebt, dan weet je uit ervaring dat het ’s morgens wat moeilijker verloopt. Alles is je te veel, en je zou veel liever nog even in je bed blijven liggen. Te weinig nachtrust kan dus zeker en vast een reden zijn waarom je er humeurig bijloopt. Avond- of nachtmensen doen er goed aan om niet té laat te gaan slapen. Maak jezelf de gewoonte om zoveel mogelijk op een vast tijdstip te gaan slapen. Het is immers mogelijk dat – indien je te laat gaat slapen – je heel vroeg wakker wordt in je diepe slaap, wat een hele dag vermoeidheid en een slecht humeur kan teweegbrengen.
Bouw een ritueel op vooraleer je gaat slapen
‘s Avonds doe je er goed aan om geen al te intensieve activiteiten meer te ondernemen. Een boek net voor het slapen gaan is altijd beter dan heel laat televisie te kijken. Sporten heel laat op de avond kan je ook uit je slaap houden, waardoor de kans groter is dat je een ochtendhumeur hebt. Andere rituelen kunnen bijvoorbeeld zijn om een glas melk te drinken vooraleer je gaat slapen. De werkzame stof tryptofaan maakt je immers slaperig. Vermijd koffie en alcohol vooraleer je gaat slapen.
Vroeg opstaan is “key”
Vroeg opstaan kan heel wat stress vermijden, zeker wanneer je nog naar het werk of naar school moet. Indien je vroeg opstaat, dan heeft je lichaam wat meer tijd om op te starten. Het ontbijt kan wat trager verlopen en je bent niet te gehaast om je spullen te pakken. Ook je kleren kan je reeds de avond ervoor klaarleggen. Al deze elementen vermijden ochtendstress en hoeven dan ook geen reden te zijn om een ochtendhumeur te ontwikkelen.
Plan leuke activiteiten in
Indien je iets leuks op de planning hebt staan, dan heb je meer redenen om vrolijk en opgewekt wakker te worden. Je stapt met een lekker gevoel uit je bed omdat je je op iets kan verheugen die dag. Voorbeelden van leuke activiteiten zijn een etentje met een vriend of vriendin die je al lang niet meer gezien hebt, een cinemabezoek of een sportactiviteit.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Ochtendhumeur vermijden door water te drinken
Een glas lauw water drinken vóór het ontbijt, is de ideale start van de dag voor personen met een ochtendhumeur. Het helpt immers je darmen op gang te brengen, met als logisch gevolg ook je hele lichaam.
Praat over je ochtendhumeur, ook binnen het gezin
Lawaai en drukte heel vroeg in de morgen zijn nefast voor personen met een ochtendhumeur. Vertel heel open aan je partner of je gezin dat je last hebt van dit ochtendhumeur en vraag dan ook of ze er in de mate van het mogelijke kunnen rekening mee houden. Elke dag ruzie op de badkamer omwille van futiliteiten is uiteraard niet de bedoeling. Preventief handelen en iedereen op de hoogte stellen is nog altijd de beste optie.
Lichtinval om wakker te worden
Indien je overdag te weinig daglicht krijgt, dan kan het dag-nachtritme van de pijnappelklier in de hersenen verstoord geraken. De pijnappelklier produceert immers melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je ’s avonds slaperig wordt. Bij een gebrek aan daglicht kan je last hebben van een sloom gevoel en een gebrek aan concentratie. Mensen met ochtendhumeur hebben er dus baat bij om genoeg in het daglicht te komen. Enerzijds om sneller en alerter wakker te worden en anderzijds om ’s avonds heel snel in slaap te kunnen vallen.