65plus? Beweeg!

Sport en beweging is van groot belang voor mensen van 65 jaar en ouder. Hoeveel lichaamsbeweging hebben ouderen nodig? Lichaamsbeweging is essentieel om gezond ouder te worden. Voor senioren is regelmatige lichamelijke activiteit een van de belangrijkste dingen die men kan doen om gezond te blijven. Het kan veel gezondheidsproblemen die te maken hebben met ouder worden voorkomen. Tevens helpt het de spieren sterk te houden zodat men dagelijkse bezigheden zelfstandig kan blijven doen. Omgekeerd kan lichamelijke inactiviteit gezondheidsproblemen veroorzaken, ongeacht leeftijd of lichamelijke gesteldheid.

Richtlijnen lichaamsbeweging ouderen

Bent u 65 jaar of ouder en algemeen gezond, zonder lichamelijke beperkingen, dan kunt u onderstaande richtlijnen volgen. Senioren hebben ten minste aan lichaamsbeweging per week nodig:
 • 2 uur en 30 minuten (150 minuten) aerobe training. Dit is een langdurig volgehouden activiteit die de hartslag en ademhaling verhoogt. Denk hierbij aan joggen of stevig wandelen/fietsen.
 • Spierversterkende activiteiten zoals gewichtstraining op twee of meer dagen per week waarbij alle grote spiergroepen worden aangesproken (benen, heupen, rug, buik, borst, schouders en armen).

Misschien vindt u 150 minuten per week veel maar dat valt best mee. Aan het bekijken van een film bent u ongeveer dezelfde tijd kwijt en het goede nieuws is dat u de activiteiten over de hele week kunt verspreiden. U kunt de activiteiten zelfs verdelen in verschillende stukken, verspreid over de dag. Waar het om gaat is dat u, op de voor u beste manier, tenminste 10 minuten aaneengesloten matig tot intensief beweegt.

Aerobe activiteit – wat telt?

Aerobe training of “cardio” zorgt er voor dat u sneller gaat ademhalen en dat uw hartslag omhoog gaat. Of u nu een grasmaaier duwt, meedoet aan een dansklas of naar de supermarkt fietst, alle activiteiten tellen mee, zolang ze maar met een middelmatig tot intensief tempo gedaan worden en ten minste 10 minuten achter elkaar. Zelfs gewoon wandelen is een fantastische manier om aan de benodigde lichaamsbeweging te komen, zolang u maar stevig doorstapt.

Bron: Moritz320, PixabayBron: Moritz320, Pixabay

Hoe weet u of u middelmatig of intensief bezig bent?

Op een schaal van 1 tot 10, waar zitten 0 is en werken zo hard u kan 10, is middelmatig bewegen een 5 of 6. Het zorgt er voor dat u sneller ademt en dat uw hart sneller slaat. U kunt nog wel gewoon praten maar uw favoriete liedje kunt u niet meer zingen. Intensief bewegen is een 7 of 8 op deze schaal. Uw hartslag gaat behoorlijk omhoog en het tempo van uw ademhaling stijgt zo, dat u niet meer dan een paar woorden achter elkaar kunt zeggen zonder te moeten ademhalen. U kunt middelmatig en intensief bewegen gedurende de week afwisselen. Vuistregel is dat 1 minuut intensieve activiteit gelijk staat aan 2 minuten middelmatige activiteit.

Niet iedereen is even fit

Dit betekent dat, waar wandelen voor de één een middelmatige inspanning is, het voor de ander een intensieve activiteit is. Het hangt van uw eigen situatie af, hoe fit u bent, wat u het liefste doet en natuurlijk uw gezondheid. Het belangrijkste is dat u fysieke activiteiten ontplooit die geschikt zijn voor u en uw mogelijkheden. Luister daarom goed naar uw lichaam.

Spierversterkende oefeningen zijn belangrijk

Naast aerobe inspanning is het nodig om uw spieren minstens twee keer per week te trainen om ze sterker te maken. Dit soort training zorgt er ook voor dat u spierverlies beperkt naarmate u ouder wordt. Om fitter en sterker te worden doet u spierversterkende oefeningen tot het punt waar het moeilijk voor u is om nog een herhaling te doen zonder hulp. Een herhaling is een complete beweging van een oefening, zoals een gewicht tillen of een sit-up doen. Probeer 8-12 herhalingen te doen en tel dat als 1 set. Probeer tenminste 1 set te doen maar streef naar 2, 3 of zelfs 4 sets. Er zijn vele manieren om uw spieren sterker te maken, zowel thuis als in de sportschool. De oefeningen die u doet moeten alle grote spiergroepen aanspreken (benen, heupen, rug, borst, buik, schouders en armen). Denk hierbij aan:
 • Trainen met gewichten
 • Trainen met weerstandsbanden
 • Trainen met uw eigen lichaamsgewicht (opdrukken, sit-ups)
 • Intensief tuinieren (graven, schoffelen)
 • Auto wassen
 • Yoga

Hoe begin ik?

Mocht u nu denken: "Hoe kan ik elke week deze richtlijnen volgen?" geen zorgen. Er zijn meer dan voldoende activiteiten die u kunt doen. Zo hebben veel sportscholen tegenwoordig wel een fitnessprogramma voor senioren en ook dansscholen, wandelverenigingen, tennisclubs en tal van andere instanties hebben een geschikt aanbod. Het makkelijkst en goedkoopst is natuurlijk de wandelschoenen aantrekken en eropuit gaan. Kijk ook eens op de website van het Kenniscentrum Sport voor meer informatie over in beweging blijven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Nasiuduk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…
Voordelen van sporten voor seniorenSporten is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook voor het geestelijk welbevinden. Door de coördinatie te trainen…
Sportschool en fitness voor senioren en ouderen van 50-plusOns land kent veel sportscholen en fitness centra, al dan niet aangesloten bij één van de talrijke landelijke organisati…

Waarom steeds meer mensen gaan wandelenWaarom steeds meer mensen gaan wandelenEr zijn allerlei redenen voor te bedenken waarom we zouden moeten gaan wandelen. Maar pas sinds halverwege de 21e eeuw z…
Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Bronnen en referenties
 • http://www.nisb.nl/beleid/lokaal-sport-en-beweegbeleid/sport-en-bewegen-als-middel/in-het-gezondheidsbeleid/lichamelijke-gezondheid-ouderen.html
 • https://www.nijha.nl/nl/doelgroepen/senioren/senioren-in-beweging/
 • https://cjsm.be/gezondsporten/themas/training/abc-van-trainen/trainen-voor-65-plussers
 • https://pixabay.com/en/golf-golf-course-compensation-891096/
 • Afbeelding bron 1: Moritz320, Pixabay
Nasiuduk (6 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.