Waarom steeds meer mensen gaan wandelen

Waarom steeds meer mensen gaan wandelen Er zijn allerlei redenen voor te bedenken waarom we zouden moeten gaan wandelen. Maar pas sinds halverwege de 21e eeuw zie je groepen wandelaars bijna explosief groeien. Overal gaan mensen met de “benenwagen” op af en dat maakt ons plots niet alleen een fietsland, maar ook een wandelland. Waar komt dat enorme enthousiasme te vandaan?

Allemaal aan de wandel

Gezondheid

Het begint natuurlijk bij het besef dat bewegen belangrijk is. Dat wordt al veel langer aangegeven door iedereen die de ander er van wil doordringen dat wandelen, en dan ben je met één half uur per dag al een heel eind, goed voor je is.

Natuur

Vervolgens is ons vanuit een andere hoek iets gepresenteerd waar we tot voor kort niet echt mee bezig waren, namelijk de natuur. Uiteraard kennen we de Veluwe, de mooie zandverstuivingen en duinen. Echter, behalve een groep fanatieke natuurliefhebbers, is de natuur lang iets voor “een dagje uit” geweest.
Door prachtige natuurdocumentaires uit eigen land - documentaires die zowel op de televisie als in de bioscoop te zien zijn - te bekijken, zijn we ons gaan beseffen dat we prachtige natuur in eigen land hebben en dat deze bijna in onze achtertuin te vinden is.

Bron: Susannp4, PixabayBron: Susannp4, Pixabay

Oogkleppen verdwenen?

Het lijkt erop alsof onze oogkleppen zijn verdwenen, want het is meer een vanzelfsprekendheid dat we minimaal enkele dagen per week, maar bij voorkeur dagelijks, een stukje natuur in ons leefgebied opzoeken om te gaan wandelen. De hond die voor menigeen lang de stok achter de deur is geweest, is dit niet meer. De hond gaat uiteraard mee, maar is meer een met de natuur dan dat hij/zij wordt uitgelaten in traditionele zin.

Effect van de natuur

Fysiek en mentaal

Wandelen is gezond, maar wandelen in de natuur heeft een extra effect. De rustgevende kleur groen ontspant namelijk en laat je sneller van je stress loskomen. De gezonde lucht maakt ons als een vanzelfsprekendheid rustiger en laat je dieper ademen. De voor velen hoge ademhaling in de borstkas, kan zomaar een rustige lage ademhaling in de buik worden.

Het wandelen stimuleert het spijsverteringskanaal, de bloeddruk gaat omlaag evenals het cholesterol en de er worden spieren opgebouwd. Als je dat met het verlaagde stressniveau combineert, is het wel duidelijk dat mensen meer ontspannen na hun wandeling terugkeren. Bovendien de mens is gemaakt om te lopen / wandelen, dus de kans op blessures is vele malen kleiner dan wanneer je een actieve sport gaan beoefenen om aan je beweging te komen.

Mooie omgeving, andere focus

Tenslotte besef je je tijdens het wandelen, als je er middenin loopt, hoeveel mooie natuur we hebben en als je inzoomt krijg je ook nog allerlei fraais te zien, van spinnetjes die een web hebben geweven en de dauw dit zichtbaar maakt of de naaktslakken die een vochtig spoor achterlaten of vogels die hun gezang blij laten horen. Een andere focus dan in het dagelijks leven en wat voor een focus.

Zoek het op

Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat er weinig natuur in hun directe omgeving is en dat kan ook wel, maar de gemeenten kijken altijd hoe ze voldoende groen verantwoord in de stad “verpakt” krijgen. Dat kunnen dus ook aangelegde parken zijn met flink wat water en mooie wandelpaden. Dat werkt ook en de Veluwe hoeven dus niet per se in je achtertuin te liggen. Spreekt voor zich dat niet alle gemeenten en gelijk mee omgaan, maar een “groengebied” maakt onderdeel uit van een bouwplan.

Extra voordelen van wandelen

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal
Er zijn nog wel wat punten te noemen die het gemakkelijker maken om te gaan wandelen (in de natuur);
  • je hebt een hond en die moet ook uitgelaten worden. Prettig voor baas en hond!
  • Eenvoudig in te bouwen in een druk leven (naar het werk of de winkels lopen, tijdens de pauze wandelen etc.)
  • Conditie: hardlopen is vermoeiend en tijdens wandeling verbruik je net zoveel als gelijk stuk hardlopen.
  • Tijd om in alle rust na te denken of na het werk het werk “los te laten”.

Tot slot

Het besef dat wandelen uitermate goed is voor dat half uur bewegen per dag, is iets wat langzaam maar zeker aan terrein wint. Je hoeft er niets geks voor te doen en het kan je ook nog ontspannen aan je dag of avond laten beginnen. Geniet er vooral ook van en als het kan in het groen!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in de natuur, bron van inspiratieWandelen in de natuur, bron van inspiratieDat wandelen in de natuur goed voor de mens is, heeft zich inmiddels al wel bewezen. Menig man of vrouw die meer moet be…
Profielkeuze; Natuur & GezondheidProfielkeuze; Natuur & GezondheidAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
De natuur in voor je eigen gezondheidDe natuur in voor je eigen gezondheidWe leven heel geconditioneerd en menigeen denkt het te compenseren door zo nu en dan in de sportschool actief te zijn of…
Wandelen .... op blote voetenWandelen .... op blote voetenWandelen is goed voor lichaam en geest, dat weten we inmiddels wel. Je hoofd leegmaken tijdens een wandeling door het bo…

Wie te weinig beweegt takelt sneller afHet klinkt misschien wat overdreven maar er schuilt een kern van waarheid in. U weet wel dat regelmatig sporten en beweg…
65plus? Beweeg!Sport en beweging is van groot belang voor mensen van 65 jaar en ouder. Hoeveel lichaamsbeweging hebben ouderen nodig? L…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Healty De Tuinen magazine: “Waarom veel mensen wandelen”
  • Afbeelding bron 1: Susannp4, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Vught - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.