De natuur in voor je eigen gezondheid

De natuur in voor je eigen gezondheid We leven heel geconditioneerd en menigeen denkt het te compenseren door zo nu en dan in de sportschool actief te zijn of een rondje door het park te lopen. Maar een gezond leven is meer dan dat. Gezond leven is uiteraard ook gezonde voeding, maar daarnaast is ook een goede balans tussen werk en privé, een sociaal leven én structureel bewegen essentieel. De natuur in stimuleert dit proces en wordt het voor menigeen leuker. Alleen komen er volgens de statistieken nog te weinig mensen regelmatig “uit de veren” om dit ook op deze wijze vorm te geven.

Gezondheid is niet te koop!

Lichamelijke gezondheid

Dat de een met een – over het algemeen – gezonder lichaam geboren wordt dan de ander, is een gegeven. Iets in je DNA of gewoon een toevalstreffer … het kan tegen zitten. Maar dat maakt juist deze mensen vaak veel strijdlustiger om gezond te leven, dan degene die denkt dat er niets aan de hand is … want hij / zij is immers zo gezond. Dat is misschien ook wel zo, maar dat neemt nog niet weg dat alles altijd vanzelf blijft gaan. Ieder lichaam kan enig moment een “defect” oplopen en honderd procent voorkomen lukt niet, maar je kunt er wel van alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven.

Geestelijke gezondheid

Dit geldt natuurlijk ook voor je geestelijke gezondheid. Want lichamelijk goed in je vel zitten, wil nog niet automatisch zeggen dat dit geestelijk ook het geval is. De geestelijke gezondheid is uiteraard ook deels afhankelijk van wat deze meegekregen heeft bij de geboorte, maar ook daar geldt voor dat je het deels zelf in de hand hebt. Je persoonlijke ontwikkeling, de balans tussen werk en privé en een goed sociaal leven naar wens. Het zijn zaken die je grotendeels zelf in kunt richten en dus heb je invloed op je geestelijke gezondheid.

Bron: Beba, PixabayBron: Beba, Pixabay

Waar de natuur goed voor is?

Het mooie van de natuur is dat deze voor zowel de lichamelijke als ook de geestelijke gezondheid goed is. De natuur, waar je dan ook van houdt, leent zich bij uitstek voor:
  • Hardlopen en allerlei oefeningen doen
  • Lekker wandelen
  • Met de fiets er op uit
  • Picknicken
  • Spirituele zaken

En dit alleen, als je je hoofd eens goed leeg wilt maken. Met de familie voor wat kwaliteitstijd met je naasten of juist een ontmoeting met familie die je weinig ziet. Maar natuurlijk kan het ook een gezellig uitje met goede vrienden zijn.

Een tweede natuur

Hoe aan te pakken?

We weten allemaal wel dat het goed voor de mens is de natuur op te zoeken. Maar waar we volgens de statistieken teveel aan voorbij gaan, is het structurele karakter. Een mooie weekenddag op het moment dat je het niet verwacht, kan zomaar een heerlijke dag in de natuur opleveren. Dat is prima, maar dan hebben we het over incidenten en levert het geen structurele bijdrage aan onze gezondheid. Daar moet je meer voor doen.

Bekijk bijvoorbeeld eens je agenda, waar wordt deze door beheerst als je niet in balans bent? Overheerst werk? Dan is het niet alleen zinvol te kijken naar ruimte om minder te werken, maar ook waarom je zoveel uren maakt dat andere zaken in het gedrang komen. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Als al je tijd daaraan op gaat en andere zaken, om in balans te zijn, komen in het gedrang, is het ook goed te kijken waarom dat is. Leef je bijvoorbeeld met veel stress, achterhaal de oorzaak en start alvast met het opzoeken van de natuur. De natuur absorbeert zomaar een deel van je stress. Zo zijn er nog tal van redenen te bedenken waarom je in disbalans bent of dreigt te komen.

Hoe in te passen?

Zo zijn er tal van redenen waarom je niet in balans bent of in disbalans dreigt te komen. Door deze boven tafel te halen en al een start te maken met goed bewegen en dit bij voorkeur in de natuur, zet je direct belangrijke eerste stappen. Op het moment dat je deze stappen zet, is het goed te bekijken hoe je dit structureel in je leven in kunt passen. Desgewenst in overleg met een partner, als je bijvoorbeeld wat stimulans nodig hebt. Is het niet je idee van “genieten”, kijk dan hoe je er vorm aan kunt geven waardoor je het wel leuk gaat vinden. Bijvoorbeeld zomaar een wandeling maken, vinden mensen onzinnig. Is het met een hond pots wel zinvol?

Ervaar het

Als je voor je gezondheid een nieuwe weg inslaat, is het ook goed te ervaren hoe het voelt. Sta regelmatig stil bij het moment en ervaar of en zo ja, hoe anders je je al voelt. Daar komt nog bij dat stil staan bij hoe je je voelt sowieso niet verkeerd is. Regelmatig pas op de plaats maken en niet door hollen, is ook goed voor de mens. Leer genieten van alle momenten en dat mogen uiteraard ook werk- of hobbymomenten zijn, maar sta er bij stil.

Tot slot

Gezondheid is niet te koop … gezondheid krijg je voor een deel en beïnvloed je zelf voor een deel. Pak dat te beïnvloeden gedeelte serieus op en geef er vorm aan op een manier die bij je leven past. Zo wordt het een tweede natuur en zie je dat balans in het leven veel voor je doet … en lekker leven willen we toch allemaal tot op hoge leeftijd.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De filosofie van KneippVolgens de filosofie van het merk Kneipp is alles wat nodig is om gezond te leven, te vinden in de natuur. Gezonde voedi…
Puur en gezond etenPuur en gezond etenEr zijn weinig dingen zo populair als websites, tijdschriften en boeken of andere informatiebronnen over voeding. Dit is…
Veroudering vertragen: sterker, strakker en slankerVeroudering vertragen: sterker, strakker en slankerBreng je lichaam in topconditie en vertraag daarmee het verouderingsproces! Door jezelf in topconditie te brengen, zijn…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…

De activity trackerActivity trackers worden steeds hipper. Beroemde mensen lopen ermee rond, sporters gebruiken het en je ziet ze steeds va…
Tien geboden van een alfamanMensen zijn sociale wezens die zich het liefst in groepen begeven. Vaak bevindt zich in een groep een leider of alfaman.…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Beba, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.