Sportschool en fitness voor senioren en ouderen van 50-plus

Ons land kent veel sportscholen en fitness centra, al dan niet aangesloten bij één van de talrijke landelijke organisaties. Alhoewel het aantal ouderen dat actief aan fitness doet gestadig groeit zijn veel sportscholen slecht ingesteld op deze nieuwe doelgroep waardoor senioren zich er vaak niet thuis voelen en na een korte tijd weer afhaken. Het is belangrijk dat senioren tijd en aandacht besteden aan de keuze van een juiste sportschool, waarbij een aantal belangrijke factoren een rol spelen.

Ouderen en fitness

De noodzaak om ook op hogere leeftijd actief te blijven is algemeen bekend; bewegen, in welke vorm dan ook, voorkomt allerlei klachten, zowel fysiek als mentaal en heeft een positieve invloed op de veroudering; het verbetert de werking van het hart, de bloedvaten, longen, spieren en gewrichten en heeft een positieve invloed op bijvoorbeeld het evenwicht en de reactiesnelheid.
Actief blijven in de huishouding of de tuin, dagelijks een wandeling of op de fiets de boodschappen doen en regelmatig een baantje trekken in het zwembad, het draagt allemaal bij tot een gezonde oude dag.

Daarnaast is er natuurlijk ook de sportschool of het fitness centrum, waar ouderen al lang geen uitzondering meer zijn en waar zij terecht kunnen voor o.a.:

 • Algehele conditietraining
 • Senioren fitness 50+
 • Afslankcoaching
 • Functionele krachttraining
 • Circuittrainingen
 • Verhelpen specifieke klachten
 • Revalidatie
 • Groepsactiviteiten zoals spinning en aerobics

Omdat ouderen vaak met specifieke klachten, wensen of beperkingen te maken hebben, is het van groot belang dat zij bij de keuze van de sportschool rekening houden met deze factoren, zodat zij er optimaal profijt van zullen hebben. Bij deze keuze spelen de volgende eigenschappen een rol:

Locatie sportclub

 • Kies een sportschool op een plezierige en veilige locatie; u zult er ook in het donker naartoe willen en dan is niet fijn als u zich er niet veilig voelt.
 • Zorg dat er ruime parkeerplaatsen zijn, zodat u uw auto gemakkelijk kunt parkeren.
 • Kies bij voorkeur een sportschool waar u naar toe kunt lopen of fietsen. U zult er dan waarschijnlijk meer naar toe gaan en bovendien wat extra beweging krijgen. Bovendien voelt u zich in uw eigen omgeving altijd plezieriger.

Type sportschool of fitness club

 • Kies een sportschool waar u zich thuis voelt; is de sfeer aangenaam, bevalt het publiek u en staat de muziek niet te hard.
 • Een locatie waar daglicht is, waar u een raam uit kunt kijken verdient voorkeur.
 • Ga niet voor een sportschool waar veel jongeren komen en waar veel aandacht is voor "spierballensport".
 • Kies bij voorkeur niet voor grootschaligheid; de kans is groot dat u daar een nummer bent en opgaat in de massa.
 • Discount sportscholen (Basic Fit, Fit for Free etc.) kosten vaak weinig, maar van begeleiding is vaak nauwelijks sprake en de faciliteiten zijn meestal zeer beperkt. Niet doen!

Persoonlijke contacten

 • In de praktijk gaat u regelmatiger als u met een kennis of familielid gaat. Informeer in uw kennissenkring of er iemand naar een sportschool gaat, en ga dan samen.
 • Zorg dat de medewerkers u kennen en dat zij van uw specifieke wensen of klachten op de hoogte zijn.
 • Sluit u aan bij bepaalde activiteiten of groepen, zodat u contacten opdoet.

Tip: Als u zich door een kennis laat introduceren, is er vaak een beloning voor hem of haar. Even uitzoeken!

Programma's & begeleiding

 • Kies een sportschool met veel specifieke activiteiten en programma's voor senioren.
 • De betere sportscholen hebben fysiotherapeuten in dienst, of hebben een fysiotherapiepraktijk in huis. Zo kunt u bij klachten begeleiding krijgen die net even verder gaat dat de reguliere adviezen van de begeleiders
 • Is er ook een Mensendieck therapeut beschikbaar?

Faciliteiten sportschool

 • Als u rondgeleid wordt ter kennismaking, kijk ook naar de kleedruimtes en douches; zijn die comfortabel en veilig?
 • Wellicht wilt u na uw sporten in de kantine of bar wat gebruiken. Is het gezellig?
 • Als u graag naar de sauna gaat wilt u deze natuurlijk ook even zien.
 • Is het schoon, goed verlicht en is de apparatuur up-to-date?

Tip: Ga er eens kijken op de uren dat u zelf ook zou gaan, dan weet u met wat voor medesporters u te maken krijgt.

Contracten voor ouderen en senioren

 • Lees het contract goed voordat u tekent.
 • Zorg ervoor dat er een proefperiode is, waarbinnen u er nog uit kunt stappen. Maak ook goed gebruik van die proefperiode, zodat u zeker weet dat u er tevreden zult zijn.
 • Als u niet zeker weet of u het gaat volhouden, kunt u beter een contract kiezen waarbij u maandelijks kunt opzeggen. Dan is de prijs wel hoger, maar u zit er dan niet aan vast.
 • Kijk goed of er staat vermeld dat u er kosteloos mee kunt stoppen als u fysieke problemen krijgt en niet meer kunt trainen

Tenslotte

Als u zich aanmeld, zorg dan dat u goed weet wat u van de sportschool verwacht en stel zoveel mogelijk vragen om er achter te komen of er aan uw wensen kan worden voldaan. Het is belangrijk dat u een goede keuze maakt omdat u, als u er na korte tijd teleurgesteld mee zou ophouden, waarschijnlijk niet gauw weer een nieuwe start maakt. En dat is zonde van het geld, de moeite en de kosten van kleding die u ervoor heeft aangeschaft maar met name zonde voor uw gezondheid. En daar gaat het tenslotte om!
© 2013 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Sportschool: Health CitySportschool: Health CityVeel mensen houden hun conditie of gewicht op peil door te gaan sporten bij een sportschool. Een van de grotere ketens v…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…

Flexibiliteitstraining voor je spierenFlexibiliteitstraining voor je spierenTrainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog e…
Basisregels voor mondverzorgingBasisregels voor mondverzorgingEen mooi gebit is het visitekaartje van het gezicht. Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je die mooie glimlach kun…
Reactie

Maria, 26-07-2017
Ik ben n vrouw van 55 en wil dol graag sporten in utrecht, maar wel in n sportschool die niet al te groot is, en graag met leeftijdsgenoten, wil graag aan mijn conditie en gezondheid werken.
Ik heb alleen n probleem heb 800 per maand aan uitkering, dus helaas heb ik niet veel geld om n dure sportschool te kunnen betalen. Wil wel graag in utrecht, en liefst ook onbeperkt, mijn vraag aan uw is welk sportschool in utrecht zou voor mij geschikt zijn. Alvast vriendelijk bedankt, en hoop op uw antwoord.

Vriendelijke groet,
Maria Cobo Reactie infoteur, 26-07-2017
Fit For Free is één van de goedkoopste sportscholen. Deze zit is Oudenoord, Centrum, Zuid West en Leidse Rijn.Zoek op www.fitforfree.nl. Succes!

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.