Voordelen van sporten voor senioren

Sporten is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook voor het geestelijk welbevinden. Door de coördinatie te trainen, gaan we de hersenen weer aanzetten tot activiteit. Wel is niet iedere sport nog geschikt om op latere leeftijd mee te beginnen, best kan je voordat je een nieuwe intensieve sport gaat proberen eerst overleggen met je huisarts over de eventuele risico’s en mogelijkheden.

Sport voor iedereen

Als je een nieuwe sport uitoefent, begin dan altijd rustig. Door meer lichamelijke inspanningen te doen, komen er ook meer afvalstoffen vrij in het bloed. Het lichaam heeft redelijk wat tijd nodig om deze stoffen te verwerken. Als je voelt dat het niet meer gaat, dan stop je dus ook best. Ook is het aangeraden om aangepaste kleding en schoeisel aan te schaffen of te gebruiken, dit is belangrijk voor de veiligheid. Maar met mate sporten is en blijft gezond, probeer zo’n 2 tot 3 keren in de week gedurende minstens 30 minuten te sporten.

Bijna alle senioren kunnen nog aan sport doen, dit is een gevolg van het uitgebreide aanbod uit sporten die er bestaan. Je hebt intensieve sporten, maar ook sporten waar je rustig kunt bewegen. De meeste sporten die door senioren worden uitgeoefend zijn: fietsen, wandelen, dansen, turnen, zwemmen, golfen, … Naarmate je ouder wordt, wordt het wel steeds belangrijker om te zorgen voor een goede opwarming en regelmatige onderbrekingen om zo spierproblemen te voorkomen.

Conditie

Het is aangeraden om toch aan sport te doen, want door gebrek aan een fysieke conditie verhoog je zelf de kans op ziekten en aandoeningen (bv, hartinfarcten). Uit onderzoeken kunnen we zeker vaststellen dat de conditie ook effectief achteruit gaat door het verouderen, maar ook vooral door het feit dat de meeste senioren geen fysieke sporten meer beoefenen.

Opmerkelijk is het dat minder bewegen voor een groter valrisico zorgt. Senioren die angst hebben om te vallen gaan ze zich binnenshuis opsluiten. Hierdoor hebben ze nog minder beweging, waardoor de spiersterke gaat afnemen en de mobiliteit nog verder achteruit gaat. De verminderde mobiliteit zorgt dus weer voor een groter valrisico, dit is een vicieuze cirkel. De bedoeling is dat senioren terug meer buiten komen, hierdoor hebben ze meer beweging en een daarbij lager samenhangend valrisico.

Bijkomende voordelen

Sporten heeft niet alleen voordelen op conditioneel vlak voor senioren, maar ook voor:
 • Een langere zelfstandigheid en onafhankelijkheid in het leven.
 • Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je eetlust gestimuleerd wordt, hierdoor ga je weer voldoende mineralen, eiwitten en vitamines opnemen.
 • Men krijgt er een beter humeur door en men gaat zijn/haar sociale contacten uitbreiden. Bijvoorbeeld: wandelen in een groep.
 • Je hebt veel minder kans op medische aandoeningen: de beste preventie tegen allerlei ziekten is nog steeds, zelf zorgen voor je lichaamsbeweging.

Om ouderen aan te zetten om meer te bewegen is het belangrijk dat ze een geloof gaan creëren in hun eigen mogelijkheden (De Vries et al., 2008) Bijkomend zal ook de fysieke omgeving van de ouderen een rol spelen in de beweeglijkheid. Zo zal de inrichting van de buurt en de gemeentelijke infrastructuur bepalen of de senioren al dan niet meer gestimuleerd worden om te bewegen (Wendel-Vos et al., 2007). Een verkeersveilige buurt of een groene omgeving spelen ook een sterke rol in dit proces. Als de senioren meer mogelijkheden hebben om zich buitenshuis aan te zetten tot beweging, zullen deze infrastructuren de drempel tot beweging verlagen.

Tenslotte is er ook nog de sociale omgeving. Indien senioren nog kennissen of vriendengroepen hebben die actief bezig zijn met bewegen, zullen zij ook makkelijker aan bewegen toekomen. Denk maar aan wandelen in groepen, zwemmen met leeftijdsgenoten, … Als er een tweede persoon verbonden is bij de sportieve activiteiten, is het voor ieder mens makkelijker om iets vol te houden.

Minder bewegen

Er zijn verschillende factoren die het bewegen van ouderen beïnvloeden. Het merendeel van de bevolking weet dat het nodig is om dagelijks 30 minuten of meer aan lichaamsbeweging te doen om een gezonde houding aan te nemen. De redenen dat ouderen minder bewegen kunnen de volgende zijn:
 • Gezondheidsredenen
 • Het idee dat men denkt reeds voldoende te bewegen
 • De leeftijd
 • Het geslacht

Nordic Walking

Een sport die de laatste jaren aan het opkomen is voor senioren is, Nordic Walking. Hierbij gebruik je een soort van skistokken, voor ouderen is deze sport een ideale bezigheid. Je kan in groep deze sport beoefenen, terwijl ook mensen die minder goed op de been zijn, nu meer zekerheid hebben om rond te lopen. Deze stokken bieden toch een grotere zekerheid om niet te vallen. Ook kan je rondwandelen op alle soorten terreinen, dus je hoeft niet perse door het bos te lopen als je er geen zin in hebt.
© 2014 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Wat houdt ouderen tegen om gezond te bewegen?Door technologische vooruitgang beweegt de mensheid veel minder dan gezond voor haar is. Deze immobiliteit geldt vooral…
Nordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandNordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandSinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Ho…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…

17 tips om je dromen waar te maken17 tips om je dromen waar te makenIedereen heeft bepaalde dromen. En toch zijn er helaas maar weinig mensen die echt hun dromen naleven, dit heeft met een…
Een platte buik zonder buikspieroefeningen of dieetEen platte buik zonder buikspieroefeningen of dieetDe meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat een dikke buik vervelend is omdat je je broeken niet meer dicht krijgt en…
Bronnen en referenties
 • http://www.seniorennet.be/Pages/Vrije_tijd/sport_beweging.php
 • http://www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/senioren.htm
 • Wendel-Vos W, Droomers M, Kremers S, Brug J, Lenthe F van.Potential environmental determinants of physical activity in adults: a systematic review. Obesity Reviews, 2007; 8(5): 425-440.
Maikske (18 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.