Bijzondere weetjes over de slaap

Bijzondere weetjes over de slaap Een goede nachtrust is van belang om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest herstellen waardoor je er weer goed tegenaan kunt. Hoe zit het met inhalen van slaap, snurken en de duur van een droom? Wat is slaapverlamming en hoe lang kan een mens wakker blijven? Hoe zit het met de rare dingen over slapen die iedereen graag wil weten?

Als je werkt, slaap je korter?

Het is een feit dat mensen die werken, op hun vrije dag over het algemeen langer slapen dan op een werkdag. Gemiddeld slapen mensen 6,7 uur voor een werkdag en 7,1 uur voor een vrije dag. Er zijn ook uitschieters van mensen die door de week maar 5 uur per nacht slapen en in het weekend klokje rond in bed blijven liggen.

Kun je verloren slaap inhalen?

Het is niet mogelijk om alle gemiste uren weer in te halen. Wel is het zo dat je na een slapeloze nacht de nacht erop wel wat extra slaap kunt gebruiken. Het gaat niet zozeer om de duur van de slaap, maar met name om de kwaliteit van het slapen. Je zult als je erg vermoeid bent, eerder naar de diepere stadia van de slaap gaan. Vrouwen hebben de neiging om slaapachterstanden door de week in te halen, terwijl mannen dit liever in het weekend doen.

Hoe lang kun je wakker blijven?

Er zijn mensen die nog redelijk kunnen functioneren na een slapeloze nacht, maar er zijn ook mensen die minstens acht uur slaap nodig hebben om in staat te zijn de dag door te komen. Het is per persoon verschillend. Het wereldrecord van het langste wakker blijven staat op 18 dagen, 21 uur en 40 minuten. Daarna begon de man te hallucineren, kreeg hij last van achtervolgingswaanzin, ging hij wazig zien en werkte zijn geheugen niet meer.

Hoe luid is de luidste snurk?

Snurken is vooral voor de partner irritant. Er zijn mensen die extreem hard kunnen snurken en zo het hele gezin wakker houden. Een Britse snurkkampioen heeft zo hard gesnurkt dat hij 92 decibel produceerde, dat is nog luider dan een pneumatische boor.

Kun je met je ogen open slapen?

Veel ouders zien hun baby soms slapen met gedeeltelijk open ogen. Volwassenen kunnen slapen met de ogen geopend of gedeeltelijk geopend. Slaapwandelaars zijn technisch gezien aan het slapen, waarbij ze hun ogen open hebben. Wat misschien leuk is om te weten, is dat vissen hun ogen niet dicht kunnen doen omdat ze geen oogleden hebben. Het is overigens nog maar de vraag of vissen überhaupt kunnen slapen.

Slapen mensen langer dan dieren?

Mensen slapen over het algemeen korter dan dieren. Zo slaapt een mens gemiddeld 3 uur minder dan een chimpansee. Deze apen slapen tien uur per dag. Honden hebben ook zeker 10 uur slaap per dag nodig en verspreiden dit over de dag. Een giraf slaapt een kleine 2 uur per nacht en een vleermuis heeft bijna 20 uur slaap nodig.

Kun je staand slapen?

Op het moment dat je in slaap valt, zullen de spieren helemaal ontspannen zijn. Daarom is het onmogelijk om te blijven staan tijdens de slaap. Om rechtop te blijven staan moet je bepaalde spieren aanspannen en daarvoor moet je bij bewustzijn zijn. Bij sommige dieren werkt anders en daardoor kunnen ze staand slapen. Zo hebben paarden een systeem van pezen en gewrichtsbanden dat hen overeind houdt als ze hun spieren ontspannen. Deze dieren kunnen zowel liggend als staand slapen.

Hoe lang duren dromen

De meeste dromen duren net zo lang als de REM-slaap. De REM-slaap wordt ook wel de droomfase van de slaap genoemd en duurt ongeveer 20 minuten. Realistische dromen duren net zo lang als in werkelijkheid. Stel dat je droomt dat je op de fiets door een straat rijdt, duurt dit net zo lang als in werkelijkheid. Voor surrealistische dromen is het moeilijk in te schatten. We dromen meestal in kleur, maar gaan al snel over in zwart-wit.

Is het mogelijk om niet te dromen?

Iedereen droomt tijdens een normale slaap, alleen niet iedereen kan zich dromen herinneren. Als je bijvoorbeeld medicijnen tegen depressiviteit gebruikt, zorgt dit ervoor dat je minder in de REM-fase slaapt, waardoor je vaak geen dromen meer herinnert. Vaak dromen depressieve mensen over nare dingen, waardoor het misschien maar beter is om even niet meer te dromen.

Niet kunnen bewegen als je wakker wordt

Het is een enge ervaring als je wakker wordt en je kunt je niet meer bewegen. Je hebt een aanval van een slaapverlamming. Vooral als je een angstige droom hebt, is het een nare ervaring. Je probeert te schreeuwen en te bewegen, maar het is onmogelijk. Het duurt een aantal seconden tot een aantal minuten. Het gebeurt omdat de grens tussen wakker zijn en de REM-slaap is vervaagd. Je hersenen zijn wakker, maar je kampt nog steeds met de verlammingsverschijnselen van de REM-slaap. De kans dat dit gebeurt is groter bij mensen die last hebben van slaaptekort. Het is niet gevaarlijk en als je dit ervaart, bedenk dan dat je hersenen eerder wakker zijn geworden en dat de spieren snel weer gaan werken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke weetjes - Slapen en dromenHieronder vindt u een lijst van 10 leuke weetjes en feiten over dromen en slaap. U krijgt onder andere een antwoord op d…
Slapen, waarom doen we het?Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische sta…
De verschillende fasen in de slaapOnderzoek heeft uitgewezen dat slaap wel degelijk essentieel is voor bepaalde leerprocessen en mensen al slapend slimmer…
Slaap: wat en waarom van slapenIedereen slaapt wel eens een nacht slecht. Je kan niet in slaap komen, je bent ieder half uur wakker, of je slaapt ontze…

Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…
De voordelen van goed slapenDe voordelen van goed slapenVoor vele mensen is lastig om een goede nachtrust te krijgen. Het kan zijn dat je aan slapeloosheid lijdt omdat je missc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.