De voordelen van goed slapen

De voordelen van goed slapen Voor vele mensen is lastig om een goede nachtrust te krijgen. Het kan zijn dat je aan slapeloosheid lijdt omdat je misschien alleen maar kunt piekeren in bed. Het toepassen van een juiste slaaphygiëne is van belang om in dromenland te komen. Het begint bij een aangename slaapkamer. Een goede nachtrust zorgt voor herstel van je lichaamscellen en dat je vol energie de dag doorkomt. Je bent gezonder, hebt een beter humeur, hebt een betere weerstand en ziet er beter uit. Wat zijn de voordelen van een goede nachtrust?

Slaaphygiëne

Een goede slaaphygiëne is van belang voor een optimale nachtrust. Zo moet de slaapkamer een stille en aangename omgeving zijn: zorg voor genoeg ventilatie, een aangename temperatuur waarbij het niet te warm mag zijn, dat het opgeruimd is en schoon beddengoed. Gebruik de slaapkamer alleen voor het slapen en seks en niet voor andere zaken zoals werkkamer of opslagplaats voor allerlei spullen en kleding. Drink ’s avonds geen cafeïne of teveel alcohol en het is beter om niet met een te volle maag het bed in te stappen. Zorg voordat je gaat slapen dat je ontspannen bent. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van een lekker bad of door het lezen van een boek.

Betere gezondheid

Als het je is gelukt om je slaapgewoontes aan te passen en je slaapt goed, zul je merken dat het goed is voor je gezondheid. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Gemiddeld zal iemand zich goed voelen met ongeveer zeven uur slaap. Er zijn ook mensen die aan vijf uur slapen genoeg hebben, maar ook mensen die minstens negen uur moeten slapen om zich goed te voelen. Als je uitgeslapen bent, voel je je ’s ochtends verkwikt en als herboren. De buitenwereld zal dit aan je merken, want je voelt je zowel van binnen als buiten goed.

Een beter uiterlijk

De term “schoonheidsslaapje” is er niet zomaar. Door een goede nachtrust zal je huid er beter uitzien omdat huidcellen ’s nachts effectiever herstellen. Er worden tijdens de slaap tweemaal zoveel nieuwe huidcellen aangemaakt dan overdag. Dit geldt ook voor de productie van collageen dat zorgt voor de stevigheid van de huid waardoor deze gladder, soepeler en jeugdiger wordt. Vrije radicalen zijn moleculen met celvernietigende eigenschappen waardoor er vroegtijdige veroudering van de huid kan optreden. Door goed te slapen, worden deze vrije radicalen beter opgeruimd en de schade wordt gemakkelijker hersteld. Slechte slapers hebben last van donkere kringen rond de ogen. Goede slapers hebben een stralende en frisse blik.

Een goed humeur

Iemand die niet goed slaapt, wordt prikkelbaar en misschien snauwerig. Het is voor zowel de slechte slaper als de mensen in de directe omgeving geen pretje. Als je weer genoeg slaap krijgt, kom je in een betere stemming. In de hersenen zitten boodschappenstofjes (neurotransmitters) die de slaap reguleren. Een groot deel van deze neurotransmitters bepaalt de gemoedstoestand: daarom zijn mensen die lijden aan slaapgebrek humeurig en kunnen ze last hebben van stemmingswisselingen. Als deze neurotransmitters weer aangevuld worden door lekker te slapen, zal het humeur aanzienlijk verbeteren.

Minder gespannen

Als je voor het slapengaan je zorgen op papier zet, kun je het hoofd leeg maken. Door het op te schrijven wordt het probleem vaak duidelijk en kun je daar aan werken, maar doe dit niet in bed. Vaak wordt de oplossing duidelijk als je probleem eenmaal op papier staat. Bedenk je dat problemen niet midden in de nacht kunt oplossen, maar bewaar dit voor overdag wanneer je goed bent uitgerust. Als je goed slaapt, ben je beter in staat alledaagse gebeurtenissen aan te kunnen waardoor je beter bestand bent tegen stress. Mensen die slecht slapen, kunnen een klein probleem zien als een groot probleem en zien beren op de weg.

Slaap je slank

Mensen die slecht slapen, hebben meer behoefte aan eten. Het slaapgebrek ontregelt de afscheiding van het hormoon cortisol dat de eetlust regelt. Als dit verstoord raakt, kun je zelfs trek houden ook als je genoeg hebt gegeten. Bovendien zullen koolhydraten moeilijker verteren, waardoor er suikers in het bloed achter blijven waardoor de insulineproductie stijgt. Dit zorgt ervoor dat er meer lichaamsvet in het lichaam wordt opgeslagen. Als je voldoende nachtrust krijgt, wordt je eetlust ook weer normaal.

Betere weerstand

Slecht slapen vermindert de weerstand waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid of griep. Tijdens de slaap is je lichaam beter in staat om te strijden tegen infecties. Er wordt tijdens een infectie of ontsteking door je immuunsysteem een slaapverwekkende stof vrijgegeven om je lichaam te stimuleren om te gaan slapen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je vol energie opstaat en dit draagt eraan bij dat het immuunsysteem zijn werk kan blijven doen.

Concentratie

Als je overdag haast je ogen niet meer open kunt houden omdat je alle uren op de klok hebt gezien, wordt het erg lastig om je te concentreren. Op kantoor moeten collega’s de vraag herhalen of je weet niet meer waar de vergadering over gaat. Als je werkt met machines of een voertuig moet besturen, kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Door goed te slapen ben je in staat je weer goed te concentreren, laat je geheugen je niet meer in de steek en kun je helder denken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisselingSlaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisselingDoor een gezonde nachtrust voelen we ons niet alleen fitter, het is ook erg belangrijk voor een gezond gewicht. Zodra we…
Slaaptekort: het gevaar van te weinig slaapEen slaaptekort is een veel groter probleem dan vaak wordt gedacht. De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per nacht…
Adviezen voor goede slaaphygiëneSlaaphygiëne gaat over de maatregelen die je neemt bij het slapen gaan en de omgeving waarin je slaapt. Doordat steeds m…

Bijzondere weetjes over de slaapBijzondere weetjes over de slaapEen goede nachtrust is van belang om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest herste…
Rekken in de ochtend: een goed begin van de dagRekken in de ochtend: een goed begin van de dagAls je opstaat en je zo stijf voelt als een plank, begint de dag al vermoeid. Veel mensen staan zo laat mogelijk op, gun…
Bronnen en referenties
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.