Homeopathie voor een betere nachtrust

Homeopathie voor een betere nachtrust Homeopathische middelen worden bereid op basis van mineralen, plantaardig of dierlijk materiaal en kan worden gebruikt om een ziekte te bestrijden. Hierbij wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden, zoals karakter en leefstijl. Het kan ook worden gebruikt om slaapproblemen te bestrijden. Hoe is de werking van homeopathische middelen en welke middelen bevorderen een goede nachtrust?

Hoe homeopathische middelen worden gemaakt

Homeopathische geneesmiddelen worden bereid uit natuurlijke producten van mineralen, planten of dierlijk materiaal. De grondstof wordt in een aantal stappen verdund en geschud. Dit wordt ook wel “potentiëren” genoemd. Voor de productie van commerciële homeopathische middelen worden machines gebruikt. Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die het eigen herstelvermogen van je lichaam aanspreekt.

Het gebruik van homeopathische middelen

Het lichaam kan zijn aangetast door een ziekte, erfelijke aandoeningen, langdurig medicijngebruik of door psychische klachten. Homeopathische middelen kunnen klachten aanpakken en genezing bevorderen. De gebruikte stof heeft bepaalde symptomen die bij een gezond mens een bepaalde ziekte kan veroorzaken, maar die ook in staat is de ziekte te genezen. Een voorbeeld is dat mensen gaan tranen van uien. Er is een homeopathisch middel “allium” dat gemaakt is van rode uien en dit wordt gebruikt tegen klachten die ogen doen tranen zoals een loopneus door verkoudheid.

Persoonlijke omstandigheden

Homeopathie is tegenwoordig een geaccepteerde behandelingsmethode tegen slaapproblemen. Er wordt rekening gehouden met je persoonlijke omstandigheden zoals je karakter, je bedtijd, de tijd waarop je opstaat en wat je hebt gegeten. Als je vrij verkrijgbare homeopathische middelen gebruikt, kun je onderzoeken welke effecten het op je heeft. Schrijf in een dagboek welke effecten het heeft en bekijk of er na enkele weken resultaat is. Neem één middel tegelijk en stap over op een ander middel als het resultaat je tegenvalt. Bij het innemen van een middel mag je het niet aanraken omdat het de werking kan beïnvloeden. Zo moet je druppeltjes op een theelepel leggen en een tablet via de deksel van het potje in de mond stoppen. Bewaar het middel in een gesloten verpakking op een droge en koele plaats.

De homeopaat

Vanwege het grote aanbod van middelen die een vrij specifieke werking hebben, is het verstandig om een homeopaat te raadplegen zodat je zeker weet dat je het juiste middel gebruikt. Allerlei persoonlijke factoren zoals karakter, werking van je geheugen en lichaamslengte spelen een rol. Een homeopaat kijkt niet alleen naar het slaapprobleem, maar ook naar jou als compleet persoon. Daarom speelt bij het vaststellen van een behandelplan de fysieke en geestelijke toestand, sympathieën en antipathieën een rol. Daarom kan het zo zijn dat twee mensen van dezelfde leeftijd met dezelfde klachten, toch een totaal andere behandeling krijgen.

Slaapverwekkende middelen

Meestal neem je het geneesmiddel een uur voordat je naar bed gaat in gebruik je het niet langer dan twee weken. Als je in het midden van de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten, mag je de dosering herhalen. Een aantal homeopathische middelen worden hieronder benoemd.

Nux-vomica / Bron: Minh Peter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Nux-vomica / Bron: Minh Peter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nux-vomica
Als je rond drie of vier uur in de ochtend wakker wordt omdat je teveel hebt gedronken of gegeten, kun je nux-vomica gebruiken. Je kunt de slaap niet meer vatten en valt pas in slaap als je moet opstaan. Hierdoor heb je de hele dag een slecht humeur. Dit middel is met name geschikt voor mannen, prestatiegerichte types, kritische mensen en voor liefhebbers van een zware maaltijd.

Pulsatilla

Dit is vooral geschikt als je in de eerste fase van de slaap rusteloos bent en ligt te woelen in bed. Dit middel is vooral geschikt voor vrouwen, opgeruimde en gevoelige mensen en voor liefhebbers van zoetigheid.

Arnica

Dit vooral geschikt voor als je oververmoeid bent en niet stil kunt liggen. Het is geschikt voor mensen met veel fantasie en degenen die een bezoek aan de dokter steeds maar blijven uitstellen.

Lycopodium

Als je veel aan je hoofd hebt en in bed blijft piekeren door bijvoorbeeld stress op het werk, kun je lycopodium gebruiken. Het is geschikt voor mensen die veel dromen en vroegtijdig waker worden. Verder is het geschikt voor lange, magere mensen die vaak overdrijven en niet van veranderingen houden.

Arsenicum

Mensen die ’s nachts tussen twaalf en twee wakker worden met een rusteloos en bezorgd gevoel, kunnen hier baat bij hebben. Het is geschikt voor mensen die uitgesproken ideeën hebben, veel waarde hechten aan details en houden dat alles een eigen plek heeft.

Rhus tox

Als je niet kunt slapen of last hebt van rusteloze benen, is dit middel geschikt. Het is ook geschikt voor mensen die ‘s nachts levendig en angstig zijn.

Aurum

Als je last hebt van nachtmerries, kun je eens aurum proberen. Het wordt ook vaak gebruikt bij depressiviteit. Het werkt vooral bij workaholics en perfectionisten. Als je nachtmerries het gevolg zijn van een shock of trauma, kun je ook akoniet proberen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je kind te vroeg wakker wordtAls je kind te vroeg wakker wordtAls je kind al om half vijf in de ochtend naast je bed staat omdat hij niet meer kan slapen, dan moet je jezelf afvragen…
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je ‘s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…
Hoe krijg je een goede nachtrust?Hoe krijg je een goede nachtrust?We slapen al snel te weinig, want het liefst proppen we 48 uur in één dag. Ook hebben we door stress soms problemen om i…
Negen goede slaaptips voor jong en oudNegen goede slaaptips voor jong en oudEen goede nachtrust is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Als je goed geslapen hebt, dan heb je het gevoel da…

Hoe helpt rooibosthee het lichaam positief?Hoe helpt rooibosthee het lichaam positief?Er zijn in de wereld vele soorten thee, welke een gunstig effect op het lichaam kunnen hebben. Het merendeel van de thee…
Acupunctuur als oplossing voor je slaapprobleemAcupunctuur als oplossing voor je slaapprobleemAcupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op bepaalde punten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
  • Afbeelding bron 1: Minh Peter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.