Negen goede slaaptips voor jong en oud
Een goede nachtrust is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Als je goed geslapen hebt, dan heb je het gevoel dat je de hele wereld aankan. Uiteraard moet goed slapen dan wel lukken. Stress, financiële zorgen of gewoon niet lekker in je vel zitten kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt, waardoor je je de hele dag kribbig en somber voelt. Het is onverstandig om te gaan bezuinigen op je slaap als het heel druk wordt. Dit moet je bekopen op de lange termijn. Enkele goede slaaptips kunnen helpen om je slaap te bevorderen. Het zijn deze tips die nét het verschil kunnen maken tussen een goede slaap en een slechte nachtrust.
Wat is een goede slaap?
Een goede slaap kan omschreven worden als je een nachtrust hebt van ongeveer zeven à acht uur. Tachtigers komen heel vaak toe met een nachtrust van slechts zes uur. Zij zijn immers overdag minder actief dan jongeren, die soms zelfs een slaapbehoefte van acht uur en meer nodig hebben. Mensen die goed slapen ondervinden dit aan de korte inslaaptijd, een goede doorslaaptijd en het frisse en uitgeruste gevoel wanneer men wakker wordt. Slechte slapers hoeven dus niet per se langer te slapen, maar zetten beter in op een goede kwaliteit van de slaap.
Bron: Olichel, Pixabay Negen goede slaaptips voor een optimale nachtrust
Slaap niet te lang uit
Door langer uit te slapen, ga je enkel je lichte slaap verlengen. De REM-slaap of diepe slaap wordt er niet door beïnvloed. Lang uitslapen kan je bioritme heel erg in de war brengen waardoor je dan ’s avonds heel moeilijk de slaap kan vatten. Lang uitslapen doe je dus beter niet.
Vermijd slaapmiddelen
De slaapkwaliteit wordt door slaapmiddelen negatief beïnvloed. De diepe slaap zal minder lang zijn en de lichte slaap zal toenemen. Het is echter de kwaliteit van de diepe slaap die zorgt voor het frisse en uitgeruste gevoel. Een heel lange lichte slaap maalt je overdag slaperig en je zal meer nood hebben aan koffie of andere cafeïnerijke drankjes. Slaapmiddelen kunnen een vals uitgerust gevoel geven.
Maak een dagboek aan
Wie ’s nachts heel de tijd ligt te piekeren, doet er goed aan om een dagboek bij te houden. Op deze manier kan je niets vergeten de volgende dag. Als je eventueel ’s nachts wakker wordt, dan kan je dit onmiddellijk in je dagboek opschrijven. Op deze manier kan je al deze taken waarover je piekert, van je “afschrijven”, en vervolgens de volgende dag uitvoeren. Eenmaal het is opgeschreven, kan je weer verder met je nachtrust.
Frisse lucht kan wonderen doen
Overdag een frisse neus halen bij voldoende daglicht, kan de nachtrust bevorderen. Op deze manier weet je lichaam heel goed wanneer het dag of nacht is, en kan de biologische klok optimaal werken. Even een wandeling of een fietstochtje maken tijdens de middagpauze is dus een goed idee.
Sporten bevordert de diepe slaap
Een dag met fysieke en mentale inspanning, geeft de beste kans op een goede nachtrust. Sporten verhoogt de kwaliteit van de diepe slaap, waardoor de uiteindelijke slaapkwaliteit verbetert. Laat op de avond sporten is geen goed idee. Hoe later op de avond, hoe meer je je activiteiten moet afbouwen om toch vlotjes de slaap te kunnen vatten.
Weg met beeldschermen uit de slaapkamer
Laat computers, tablets of smartphones achterwege in de slaapkamer, of zet ze minimaal een uur op voorhand uit, alvorens je gaat slapen. De aanmaak van het slaaphormoon kan op deze manier niet goed op gang komen, omdat het licht van deze beeldschermen te fel is. Vóór het beeldscherm zitten houdt je wakker en alert in plaats van dat je op dat moment moet kalmeren om de slaap te kunnen vatten.
Heel moe? Ga tijdig slapen
De diepe slaap zorgt voor het lichamelijk herstel van het lichaam van de afgelopen dag. De diepe slaap vindt voornamelijk plaats in de eerste helft van de nacht. Hoe vroeger je dus naar bed gaat, hoe meer diepe slaap je in principe krijgt. Ook komt dit ten goede aan het bioritme. Wie vroeg naar bed gaat, heeft absoluut geen enkele moeite om heel vroeg op te staan.
Sta even op als je niet in slaap geraakt
Indien je na een half uurtje nog niet slaapt, sta dan terug even op en doe een andere activiteit die je kalmeert. Voorbeelden hiervan zijn naar muziek luisteren of een goed boek lezen. Breng enkel de tijd in bed door, die je effectief slaapt. Slaap je niet, dan zoek je even buiten je bed ontspanning.
Belangrijk: geloof in een goede slaap
Geloof in een goede nachtrust. De intentie waarmee je in bed stapt, is heel erg belangrijk. Als je in bed stapt met het gevoel dat je slecht zal slapen, dan zal je ook slecht slapen. Wie met het geloof in bed stapt dat hij een verkwikkende nachtrust tegemoet gaat, legt zijn hoofd op het kussen neer en is onmiddellijk vertrokken richting dromenland.