Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschap
Zwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goede nachtrust is juist nu heel belangrijk voor de toekomstige moeder, maar ook voor de ontwikkeling van het kindje. Enkele slaaptips als de omvang van de buik toeneemt tijdens de zwangerschap. Ook de slaapbehoefte van een zwangere vrouw kan veranderen. En wat moet een zwangere vrouw doen met extreme vermoeidheid? Een overzicht:
Slapeloosheid tijdens de zwangerschap
Voor aanstaande moeders is goed kunnen inslapen soms een enorm groot probleem. Ze piekeren in bed over de verloop van de zwangerschap of over de gezondheid van hun kindje. Of de zwangere vrouw wordt geplaagd door lichamelijke klachten, veroorzaakt door de zwangerschap, waardoor ze zich niet goed kunnen ontspannen om te slapen. Ook de dikke buik die in omvang alleen maar toeneemt, kan voor grote slaapproblemen zorgen.
Slaapproblemen: de buik neemt in omvang toe
Zeker de laatste paar maanden van een zwangerschap, maar ook zwangere vrouwen die een
meerling verwachten, kan de buik van de zwangere vrouw enorm toenemen. Vaak zal het met een dikke zwangere buik enorm lastig zijn om een goede en comfortabele slaaphouding te vinden, laat staan goed te kunnen slapen.
Slaaphouding van een zwangere vrouw, enkele tips:
- Zorg er voor dat het matras van het bed goed ondersteunend is. Een zacht matras voor een zwangere vrouw is ongeschikt!
- Slaap met extra kussens: om je buik te kunnen ondersteunen en leg een kussen naar behoefte tussen je benen,
- Slaap naar behoefte met de benen hoger: leg een kussen of een opgerolde deken onder het matras bij het voeteneinde van de zwangere vrouw,
- Slaap naar behoefte met het hoofd en onderlichaam hoger: leg een kussen of een opgerolde deken onder het matras bij het hoofdeind van de zwangere vrouw.
Algemene slaaptips tijdens de zwangerschap:
- Slaap onder lakens van natuurlijke materialen zoals bv puur katoen of warm flanel tijdens de winter,
- Slaap in een pyjama van natuurlijke materialen,
- Maak een avondwandeling voor het slapen gaan,
- Neem een warm en omntspannend bad voor het slapen gaan (zomers kan juist een verkoelend bad goed werken!),
- Ontspan door een mooi boek te lezen (geen thrillers!),
- Ontspan door naar rustgevende (klassieke) muziek te luisteren,
- Leg je handen op je buik en vertel je toekomstige baby over jouw belevenissen, totdat jullie samen in slaap vallen,
- Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer,
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer,
- Lucht de slaapkamer dagelijks enkele uren,
- Verschoon het bed wekelijks,
- Ga slapen met een schoon en fris lichaam,
- Beweeg overdag voldoende,
- Doe enkele ademshalingsoefeningen door je te concentreren op je ademhaling,
- Matig het eten voordat je gaat slapen,
- Trek wollen sokken aan als je last hebt van koude voeten.
Slaapbehoefte kan veranderen tijdens de zwangerschap
Het is heel goed mogelijk dat voor je zwanger was, je kon voldoen aan een nachtrust van (bijvoorbeeld) 7 uur. Echter, sinds je zwanger bent kom je misschien dagelijks makkelijk aan de 10, 11 of misschien wel 12 uur slaap! Luister naar je nieuwe slaapbehoefte als zwangere vrouw en geef er aan toe!
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is een heel normaal verschijnsel. Negeer het niet, geef aan de vermoeidheid toe. Ga even ene half uurtje liggen met de benen omhoog of doe een echt dutje.
Als de vermoeidheid enkel ontstaan is door een enorm slaaptekort door de nachtelijke slaapproblemen, waarschuw dan je huisarts en/of verloskundige!
Extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap: bloedarmoede
Wees alert als zwangere vrouw: extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap kan heel goed ontstaan zijn door de slaapproblemen en slaapstoornissen. Er kan echter ook een andere reden zijn van extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap: veroorzaakt door bloedarmoede! Twijfel je of vermoed je dat bloedarmoede de oorzaak is van je extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap? Neem onmiddellijk contact op met je huisarts en/of verloskundige!!
Reacties
Jenny, 01-10-2011
Het is leuk al die tips over slaap problemen tijdens de zwangerschap, maar wat nou als je niet door kan slapen omdat je bekkenproblemen hebt? ik kan gewoon echt niet langer dan 6 uur achter elkaar in bed liggen dan wordt ik wakker met veel pijn en moet ik er dus echt uit! al deze tips helpen dus niet. en arts of verloskundige weet ook niet wat te doen!
Reactie infoteur, 01-10-2011
Beste Jenny,
Ben je zwanger en je hebt problemen met je bekken, begrijp ik dat goed? Ik heb hier een artikel en site voor je gevonden waarvan ik van ganser harte hoop dat er tips bij staan die je kunnen helpen! Zwanger zijn en niet kunnen slapen is al een ramp, maar als jij daar bovenop ook nog eens met bekkenproblemen te maken hebt… oef! Ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen beste Jenny! Hier de site:
http://europe.obgyn.net/nederland/default.asp?page=/nederland/patientenvoorlichting/bekkenpijn
Met vriendelijke groet, Roberta
Marit, 01-06-2010
Ik denk dat iedereen die tips al wel heeft geprobeerd en ze helpen dus gewoon niet. Verder vind ik het een beetje een nutteloos artikel omdat het gaat over slapeloosheid en dan staat er ' Echter, sinds je zwanger bent kom je misschien dagelijks makkelijk aan de 10, 11 of misschien wel 12 uur slaap!'… Nou NIET dus, het gaat toch juist over slapeloosheid? Ik haal amper 3 uren slaap per nacht! En ik geef maar al te graag toe aan mijn vermoeidheid, maar val niet in slaap!
Reactie infoteur, 02-06-2010
Beste Marit,
Het is een enorm probleem als een zwangere vrouw slecht slaapt, geloof me, als de baby eenmaal is geboren zal de nachtelijke voeding een ware aanslag zijn op je gestel. Als jij inderdaad slechts 3 uur per nacht slaapt en alle tips bij slaapproblemen en slapeloosheid niet werken, neem dan asjeblieft contact op met je huisarts beste Marit!
Het is voor sommige zwangere vrouwen een waar slaapprobleem als ze plotseling veel meer uren slaap nodig hebben dan normaal: ze komen niet meer toe aan hun dagelijkse bezigheden zoals werk, verzorging gezin en enz.
Beste Marit, ik wil je graag heel veel succes en sterkte toewensen met zowel je slaapprobleem als je zwangerschap. Met je huisarts en/of verloskundige kan je overleggen of er natuurlijke middelen zijn die niet schadelijk zijn voor je ongeboren vruchtje die je kan gebruiken tijdens de zwangerschap om makkelijker en sneller in slaap te komen, zoals bv:
- Avena Sativa complex van Dr. Vogel, het is 100% natuurlijk en is zeer geschikt voor slaapproblemen als het lichaam zich niet weet te ontspannen en daar de slaap flink komt onder te lijden
- Dormeasan druppels van Dr. Vogel, helpt bij slaapproblemen, slapeloosheid, doorslaapproblemen en helpt bij het beter in slaap vallen,
Nogmaals: altijd in GOED overleg met de huisarts en/of verloskundige!
Met vriendelijke groet, Roberta