Acupunctuur als oplossing voor je slaapprobleem

Acupunctuur als oplossing voor je slaapprobleem Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op bepaalde punten in het lichaam worden gestoken. Door de naalden op de juiste plaatsen in te brengen, komt je levensenergie weer in goede banen waardoor ziekten kunnen worden genezen. Ook wordt acupunctuur toegepast bij het oplossen van slaapproblemen.

Wat acupunctuur is

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Deze methode is meer dan 2.500 jaar oud en is verbonden met de Chinese filosofie. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde worden ziekte en gezondheid verklaard door de levensenergie (chi) die circuleert door de 12 meridianen. Deze hebben vertakkingen naar alle organen en lichaamsfuncties. Bij deze behandelwijze worden er naalden op de acupunctuurpunten in het lichaam gebracht. Sommige acupuncturisten plaatsen roestvrijstalen naalden op of bij de plaats van de ziektehaard. Er kan ook gekozen worden te behandelen op basis van symptomen. Bij de traditionele acupunctuur wordt meestal gekozen voor een combinatie van beide punten.

Bij slaapproblemen

Als je slaapproblemen hebt, denk je misschien niet direct aan het prikken met naalden, maar er is genoeg onderzoek die de werking daarvan bevestigt. Acupunctuur heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan de onevenwichtigheden die slapeloosheid veroorzaken corrigeren. Er worden zeer fijne naalden aangebracht op bepaalde plekken van je lichaam. Als de punten waar de levensenergie stroomt worden geprikkeld, kan dat leiden mentale en fysieke veranderingen die een positief effect hebben op slaapproblemen.

Het effect op het slapen

Er is aangetoond dat acupunctuur angsten vermindert en de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine verhoogt. Het stimuleert de boodschappenstofjes in de hersenen waardoor er onder andere endorfinen in de hersenen worden aangemaakt. Dit zorgt voor een goed gevoel, waardoor je beter kunt ontspannen. Door het stimuleren van de acupunctuurpunten van het lichaam, wordt de diepe slaap verlengd, waardoor de kans op wakker worden midden in de nacht kleiner wordt.

Oorzaken slapeloosheid

Volgens acupuncturisten worden ziektes veroorzaakt door blokkades in de meridianen. Meridianen zijn de banen waarin de levensenergie circuleert. Onderbrekingen en blokkades van deze stroom van energie kunnen leiden tot allerlei klachten zoals stress en slapeloosheid. Door het plaatsen van naalden of door druk uit te oefenen met de vingertoppen, kunnen problemen in het bijbehorende meridiaan verholpen worden, waardoor de energie weer gaat stromen en de klachten verdwijnen.

Behandeling tegen slapeloosheid

Bij een behandeling tegen slapeloosheid kiezen acupuncturisten vaak punten op de hart-meridianen, omdat die verantwoordelijk zijn voor geestelijke activiteit en bewustzijn. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van de slaapproblemen. Het kan zijn dat je last hebt van hoofdpijn, een andere vorm van pijn, stress of het rusteloze benensyndroom. Hierbij zijn verschillende combinaties van het plaatsen van de naalden mogelijk. De naalden worden met de hand of met behulp van een apparaatje aangebracht. Het aantal naalden kan uiteenlopen van twee tot twintig of nog veel meer.

Doet het pijn?

Als je jezelf afvraagt of dit een pijnlijke behandeling is, is het antwoord “nauwelijks”. Iedereen heeft een andere pijngrens; sommigen voelen helemaal niets terwijl anderen het ietsjes kunnen voelen. De naalden zijn erg dun, waardoor je het inbrengen bijna niet voelt. Als de naald is ingebracht, zal de huid rond de naald verdoofd raken of zwaar voelen. Dit is een goed teken. Meestal blijven de naalden een kwartier tot een halfuur zitten.

Herhaling van de behandeling

Om een goed resultaat te verkrijgen, zul je waarschijnlijk zes tot tien behandelingen nodig hebben. Als je merkt dat het werkt, hoeft dit niet het einde van de behandelingen te betekenen. Je kunt af en toe een bezoek blijven brengen aan de acupuncturist. Het dient ook een beetje als een soort psychotherapie, waardoor je stressniveau laag blijft en de slaapproblemen weg blijven.

De acupuncturist

Het is verstandig om een gediplomeerde acupuncturist te zoeken die is aangesloten bij een vakorganisatie. Er zijn artsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten die ook acupunctuurbehandelingen geven, maar het kan best zijn dat zij een weekendcursus hebben gevolgd in een specifieke vorm van acupunctuur, bijvoorbeeld om pijn te verlichten. Zorg dat je een juiste acupuncturist vindt en schaam je niet om te vragen naar zijn of haar ervaringen.

Erkenning van acupunctuur

Acupunctuur is geen erkend medisch beroep en wordt in Nederland gerekend tot de zogenoemde alternatieve of complementaire geneeskunde. Het wordt door zowel artsen als niet-artsen uitgevoerd. In Nederland kunnen arts-acupuncturisten zich aansluiten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV). Als niet-arts acupuncturist kun je lid worden van therapeuten-beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) of de Nederlandse Werkgroep voor Praktijkzijns in de natuurlijke geneeskunst. (NWP).

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…
Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…

Homeopathie voor een betere nachtrustHomeopathie voor een betere nachtrustHomeopathische middelen worden bereid op basis van mineralen, plantaardig of dierlijk materiaal en kan worden gebruikt o…
Tai chi en meditatieTai chi en meditatieTai chi is geschikt voor jong en oud. Deze Chinese bewegingsleer en zelfverdedigingstechniek kent veel aspecten. De ritm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rudolf Langer, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
  • - wikipedia
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.