PMS behandelen met acupunctuur en relaxatie

PMS behandelen met acupunctuur en relaxatie Om menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te nemen. Met acupunctuur, relaxatie en lichaamsbeweging kom je al een heel eind. Hier volgen enkele tips. De traditionele Chinese geneeskunde leert ons dat de lever het orgaan is dat het meest negatief beïnvloed wordt door stress, woede, frustratie, emoties, alcohol, gekruid voedsel en vet. Hierdoor gaat de qui of levensenergie van de lever stagneren wat menstruatiepijn en het Pre-Menstrueel Syndroom PMS (opgezwollen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen) verergeren. De qui van de lever kan je echter opnieuw optimaliseren door het toepassen van één of meerdere van de onderstaande behandelingen.

Acupunctuur

Acupunctuur is één van de beste behandelingen om onevenwichten te herstellen en blokkages op te heffen. Door de levensenergie binnen het lichaam opnieuw vrij te laten stromen worden tekorten immers aangevuld en overschotten afgevoerd. De behandeling bestaat uit het aanprikken van specifieke acupunctuurpunten gelegen op de energiebanen.

Acupressuur

Bang voor naalden? Dan kan je in plaats van acupunctuur misschien voor acupressuur opteren. De principes en werking zijn dezelfde, alleen wordt er bij acupressuur druk uitgeoefend met de vingers. Naalden komen er niet aan te pas. Net als bij acupunctuur zullen ook hier de blokkages opgeheven worden en het evenwicht van het lichaam hersteld.

Relaxatie

Door geregeld de tijd te nemen voor relaxatie, sta je je lichaam toe de levensenergie te deblokkeren waardoor je terug meer energie krijgt en pre-menstrueel syndroom PMS wordt vermindert.Gewoon doen wat je graag doet (bijvoorbeeld een boek lezen of een bad nemen) is meestal voldoende. Heb je toch meer hulp nodig om te ontspannen, dan kan je een beroep doen op één van de volgende behandelingen:

Yoga

Yoga is een uitstekende manier om zowel lichaam als geest te ontspannen en menstruatiepijn en PMS te behandelen. Je kunt het zowel thuis beoefenen als in groep.

Meditatie

Meditatie is een methode om je hersenen leeg te maken en een tijd lang aan niets te denken. In het begin is meditatie best wel moeilijk. Geduld hebben is dus de boodschap. Geregeld mediteren heeft een zeer positieve invloed op menstruatiepijn en PMS.

Aromatherapie

Wil je de vermoeidheid behandelen die gepaard gaat met PMS? Gebruik dan essentiële olie van lavendel of rozemarijn. Een warm bad met enkele druppels etherische olie van kamille is dan weer goed om de spieren te ontspannen en menstruatiepijn te behandelen.

Lichaamsbeweging

Regelmatig aan lichaamsbeweging doen (wandelen, joggen, zwemmen, fietsen) kan PMS voorkomen en verminderen. Het is vooral de regelmaat van de lichaamsbeweging die van belang is en dus niet de intensiteit ervan. Kies ook voor lichaamsbeweging waar je je goed bij voelt.

Tot slot

Gezien stress en negatieve emoties een grote rol spelen op het vlak van PMS en menstruatiepijn, is het belangrijk dat je de negatieve aspecten van je leven zoveel mogelijk vermijdt. Steken negatieve emoties toch de kop op, dan moet je die leren uiten. Doe je dit niet, dan gaat de stress je organen en gezondheid beïnvloeden. Eigenlijk zou het leven eenvoudig moeten zijn: zoek uit wat je gelukkig maakt en doe dit; ban al de rest uit je leven. Als je hier rekening mee houdt, zullen je menstruatiepijn en PMS als sneeuw voor de zon verdwijnen.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling RSI: acupunctuurBehandeling RSI: acupunctuurSommige behandelingen voor RSI pakken slechts de symptomen aan. Acupunctuur doet meer. Acupunctuur kijkt ook naar het ve…
Afvallen met acupunctuurAfvallen met acupunctuurAcupunctuur is een behandelmethode die uit China komt. Acupunctuur kan je in allerlei situaties helpen. Zo ook bij het a…
IVF/ICSI en acupunctuurIVF/ICSI en acupunctuurIn de afgelopen jaren wordt acupunctuur steeds vaker genoemd als ondersteuning bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het zou…

Voorkom hart- en vaatziekten door het HDL te verhogen!Voorkom hart- en vaatziekten door het HDL te verhogen!Gezond leven betekent dat je relatief een lage hoeveelheid ongezonde vetten in het lichaam hebt. In dat geval heb jein v…
Pijnlijke maandstonden voorkomen met voedingssupplementenPijnlijke maandstonden voorkomen met voedingssupplementenVeel vrouwen krijgen tijdens en rond de maandstonden last van PMS (Pre-Menstrueel Syndroom), gekenmerkt door pijnlijke m…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.