Pijnlijke maandstonden voorkomen met voedingssupplementen

Pijnlijke maandstonden voorkomen met voedingssupplementen Veel vrouwen krijgen tijdens en rond de maandstonden last van PMS (Pre-Menstrueel Syndroom), gekenmerkt door pijnlijke maandstonden, prikkelbaarheid, zin in suiker, opgeblazen gevoel, rugpijn, hoofdpijn en pijnlijke borsten. Grijp echter niet meteen naar medicatie. PMS kan je immers voorkomen en verminderen door het innemen van bepaalde kruiden en voedingssupplementen.

Monnikspeper

Monnikspeper (vitex agnus-castus) is één van de beste kruiden om het pre-menstrueel symptoom PMS te behandelen. Volgens het British Medical Journal zouden vrouwen die monnikspeper slikken, na drie maanden minder last moeten hebben van de typische symptomen van PMS: pijnlijke maandstonden, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, depressie en zin in suiker. Gebruik er echter niet te veel van, want een overdaad aan monnikspepeper kan ook nevenverschijnselen teweeg brengen. Enkele van de meest voorkomende nevenverschijnselen van monnikspeper zijn: huiduitslag, jeuk, misselijkheid, hoofdpijn, verteringsproblemen en een onregelmatige menstruatie. Monnikspeper mag niet ingenomen worden door zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen met lever- of nierproblemen.

Calcium

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vrouwen die een calciumsupplement innemen tot meer dan 40% minder last hebben van PMS dan andere vrouwen. De ideale hoeveelheid calcium is drie keer 300 gram per dag. Calcium is aangewezen om alle symptomen van PMS te behandelen, onder andere pijnlijke maandstonden, zin in suiker, prikkelbaarheid, depressie en opgeblazen gevoel.

Vitamine D

Dokter Thys Jacobs (de uitvinder van Premcal) zegt dat als vrouwen niet genoeg vitamine D binnenkrijgen, de hormonen die calcium reguleren negatief reageren met oestrogeen en progesteron. Hierdoor wordt het pre-menstrueel syndroom PMS in de hand gewerkt. Neem dus dagelijks een voedingssupplement dat vitamine D bevat.

Magnesium

Magnesium is een natuurlijke spierontspanner en is dus aangewezen om pijnlijke maandstonden te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat magnesium bijdraagt tot het verlichten van pijnlijke borsten en het opgezwollen gevoel tijdens de maandstonden. Magnesium kan echter best onder medisch toezicht worden ingenomen. Magnesium verstoort immers de werking van talrijke medicijnen waaronder deze van antibiotica. Een overdaad aan magnesium kan ook tot ernstige neveneffecten leiden: lage bloeddruk, misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen, mineralentekorten, verstrooidheid en coma. Mensen die leiden aan hart- en nierproblemen mogen geen extra magnesium slikken.

Ijzer

Vrouwen verliezen tijdens de maandstonden veel bloed en daardoor ook veel ijzer. Dit leidt tot bloedarmoede en vermoeidheid. Om je energieniveau tijdens de maandstonden op peil te houden, is het belangrijk om een voedingssupplement met ijzer in te nemen. Overdrijf echter niet, want een teveel aan ijzer kan constipatie en bloedvergiftiging als gevolg hebben. Vitamine C bevordert de opname van ijzer.

Vitamine B6 en foliumzuur

De pil kan tekorten op het vlak van vitamine B6 en foliumzuur veroorzaken. Dit heeft depressie en vermoeidheid tot gevolg. Vitamine B6 staat in voor het metabolisme van de rode bloedcellen en een goede werking van het immuunsysteem en de suikerhuishouding. Foliumzuur is dan weer zeer efficiënt voor vrouwen die last hebben van pijnlijke borsten. Neem dus een voedingssupplement dat vitamine B6 en foliumzuur bevat indien je de pil slikt.

Teunisbloemolie

De essentiële vetzuren uit teunisbloemolie verlichten pijnlijke maandstonden en kunnen de symptomen van PMS voorkomen. Teunisbloemolie is te koop in de meeste apoteken en natuurvoedingswinkels.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent een abnormale menstruatie?Wat betekent een abnormale menstruatie?Sommige vrouwen krijgen er veel mee te maken, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben, namelijk een abnormale m…
Pijnlijke borsten - natuurlijke behandelingenPijnlijke borsten - natuurlijke behandelingenDe meeste vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met pijnlijke borsten. Deze pijn kan constant zijn of kan slechts af en…
Endometriose - Symptomen en alternatieve behandelingenEndometriose - Symptomen en alternatieve behandelingenDe symptomen van endometriose zijn pijn bij het vrijen, buikkrampen, pijnlijke maandstonden en onvruchtbaarheid. Eén van…
Uitblijven menstruatie/ongesteldheid: de oorzakenUitblijven menstruatie/ongesteldheid: de oorzakenDe meeste vrouwen menstrueren om de vier weken, maar er zijn ook vrouwen die om de drie of vier weken wordenzijn. Daarna…

PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…
Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!We vertrouwen erop dat tijdens een operatie alles goed gaat, omdat we ons lichaam in handen van een chirurg geven. Vaak…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.