Diarree verhelpen - Oorzaken en natuurlijke middelen

Diarree verhelpen - Oorzaken en natuurlijke middelen We spreken over diarree wanneer iemand meer dan drie keer per dag een losse stoelgang heeft. Het is de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen ter wereld omdat het vochtverlies dat diarree veroorzaakt voor dehydratatie en onevenwichten kan zorgen. Een zijn verschillende natuurlijke middelen die je kan inzetten om diarree te verhelpen.

Oorzaken van diarree

Tot de voornaamste oorzaken van diarree behoren: (1) virussen, (2) bacteriën en (3) parasieten. Elk onevenwicht in de darmflora kan echter ook diarree veroorzaken. Artificiële zoetstoffen en lactose kunnen eveneens diarree veroorzaken.

Diarree verhelpen met natuurlijke middelen

BRAT

Het BRAT dieet is één van de bekendste natuurlijke middelen om diarree te verhelpen. BRAT staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Het is de bedoeling dat je 48 uur lang alleen deze voedingsmiddelen eet en niets anders. Wel moet je verschillende liters water drinken om het vocht te vervangen dat je door de diarree hebt verloren.

Volkoren rijst

Eet zoveel mogelijk volkoren rijst als je last hebt van diarree. De vitamine B die aanwezig is in volkoren rijst is een efficiënt natuurlijk middeltje om diarree te verhelpen. Om de werking van de volkoren rijst nog te versterken, kan je ook het kookwater van de rijst drinken.

Water

Mensen met diarre moeten minstens acht glazen water per dag drinken. Water brengt niet alleen het lichaam opnieuw in balans, maar het vervangt ook het vocht dat je door de diarree hebt verloren.

Glucose en zout

Door diarree verliest je lichaam ook een grote hoeveelheid aan glucose en electrohydraten waardoor je je zwak kan voelen. Dit kan je verhelpen door een glas water te drinken waaraan je 1 theelepel zeezout en 1 theelepel suiker hebt toegevoegd.

Karnemelk of botermelk

Eén van de beste natuurlijke middelen om diarree te verhelpen is het drinken van karnemelk ofte botermelk. De zuren van de karnemelk bestrijden immers kiemen en bacteriën. Drink drie tot vier glazen karnemelk / botermelk per dag.

Wortelsap en wortelsoep

Haal een pak verse wortelen in huis en maak er wortelsap van. Wortelsap is ideaal om de stoelgang minder waterig te maken. Vooral op de nuchtere maag is wortelsap efficiënt.

Naast wortelsap is ook wortelsoep aangewezen om diarree te verhelpen. Kook een halve kilo wortelen in 150 ml water totdat de wortelen mals worden. Pureer de wortelen en voeg hier vervolgens het kookwater aan toe. Breng op smaak met één vierde soeplepel zeezout. Drink om het half uur een kleine hoeveelheid van deze soep.

Kaneel

Doe 1 soeplepel kaneel in een kopje heet water. Drink in één keer uit.

Kurkuma

Kurkuma is een wondermiddel als het erop aankomt het verteringsstelsel gezond te houden. Gebruik kurkuma in poedervorm en los een kleine hoeveelheid van dit poeder op in karnemelk of kokend water.

Granaatappel

Het sap van de granaatappel is een efficiënt natuurlijk middeltje om diarree te verhelpen. Door om het uur 50 ml granaatappelsap te drinken, houd je diarree onder controle.

Thee van zwarte bessen

Bij milde diarree is het drinken van thee van zwarte bessen een goede oplossing. In feite zijn alle vormen van kruidenthee geschikt om diarree te verhelpen, maar thee van zwarte bessen is nog efficiënter dan de anderen.

Citroen, gember en peper

Maak een mengeling van een halve theelepel citroensap, een halve theelepel gembersap en één vierde theelepel gemalen peper. Neem dit natuurlijke middeltje twee keer per dag in.

Appelazijn

Doe één theelepel appelazijn in een glas water. Drink een glas bij elke maaltijd.

Gemberbier

Kan je je pintje bier ondanks je zieke toestand echt niet missen? Opteer dan voor gemberbier, want dit zorgt ervoor dat je stoelgang minder waterig wordt.

Vetten, kruiden en bewaarmiddelen vermijden

Vermijd zoveel mogelijk de consumptie van vetten (zowel dierlijke als plantaardige), kruiden en bewaarmiddelen. Deze voedigsmiddelen verergeren immers de symptomen van diarree. Ook melk en andere zuivelproducten kan je beter vermijden. Yoghurt daarentegen is dan weer wel aangewezen om diarree te verhelpen.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Constipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie betekent dat iemand drie keer of minder stoelgang per week heeft. In de meeste gevallen is de stoelgang dan…
Blaasontsteking natuurlijk behandelen en voorkomenBlaasontsteking natuurlijk behandelen en voorkomenEen blaasontsteking is meestal te wijten aan een bacteriële infectie. Veel mensen en dan vooral vrouwen hebben hier gere…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness. The American Holistic Medical Association.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.