Constipatie - Natuurlijke behandeling

Constipatie - Natuurlijke behandeling Constipatie betekent dat iemand drie keer of minder stoelgang per week heeft. In de meeste gevallen is de stoelgang dan hard en droog en soms zelfs pijnlijk. Het is niet waar dat je verplicht één keer per dag naar het toilet moet gaan. Als je je ergens tussen 3 keer per dag en 3 keer per week situeert, zit je goed. Pas als het minder dan 3 keer per week is, moet je je beginnen zorgen maken en onze natuurlijke behandeling volgen.

Massage

Masseer je onderbuik verschillende keren per dag met kloksgewijze, ronddraaiende bewegingen. Dit zal de stoelgang meteen in werking zetten.

Drankjes tegen constipatie

Constipatie is in de meeste gevallen te wijten aan een gebrek aan vocht (dehydratatie). Het is dus van primordiaal belang dat je veel drinkt water, kruidenthee, soep, fruitsap, smoothies, etc. Alleen koffie en alcohol dien je te vermijden, want deze drogen het lichaam nog verder uit en zullen constipatie dus alleen maar verergeren. Hier volgen enkele natuurlijke drankjes die het lichaam niet alleen van vocht voorzien, maar die je constipatie ook in minder dan 24 uur kunnen verhelpen.

Drankje met honing

Drink net voor het slapengaan een kopje warm water met honing en drink een koud glas water met honing alvorens te ontbijten.

Drankje met vlaszaad

Vlaszaad is een goed laxatief en werkt bovendien ontstekingsremmend. Leg de vlaszaadjes in een glas kokend water en laat ze twaalf uur lang trekken. Voeg een beetje honing toe of citroensap toe en drink uit alvorens te gaan slapen.

Drankje met olijfolie en citroensap

Drink elke ochtend voor het ontbijt een kopje warm water waaraan je het sap van één uitgeperste citroen en een soeplepel olijfolie hebt toegevoegd. Dit is niet alleen een efficiënt middel tegen constipatie, maar het helpt je ook om kilo's te verliezen.

Houding en ademhaling

Een goede houding en ademhaling is van primordiaal belang om constipatie te voorkomen en te verhelpen. Door goed recht te staan en te zitten en vanuit je buik te ademen, zal je stoelgang vanzelf beter verlopen.

Op het toilet zelf is het een goed idee je lichaam een beetje naar rechts te hellen om constipatie te verhelpen. Indien mogelijk is het ook nuttig je voeten iets hoger dan je bekken te plaatsen.

Voeding tegen constipatie

Iedereen weet dat het eten van fruit, groenten en granen die veel vezels bevatten de stoelgang op een positieve manier beïnvloedt. De volgende voeding is bijzonder aangewezen om constipatie op een natuurlijke manier te verhelpen.

Papaya

Het eten van papaya is één van de meest efficiënte natuurlijke behandelingen tegen constipatie. De werking is nog efficiënter als je de vrucht op een nuchtere maag eet.

Bonen, pruimen, peren en vijgen

Bonen, pruimen, peren en vijgen bevatten een soort vezel dat binnen in de darmen een gel vormt zodat de stoelgang zachter wordt. Zorg dat ze dagelijks op het menu staan en vergeet niet genoeg water te drinken.

Lichaamsbeweging en oefeningen

Mensen die nooit aan lichaamsbeweging doen, hebben vaker last van constipatie. Drie keer per week een half uurtje wandelen of oefeningen doen kan al wonderen verrichten.

Dokter

Deze natuurlijke behandelingen zijn in principe voldoende om constipatie te verhelpen. Blijf je desondanks toch last hebben van constipatie, neem dan contact op met je dokter. Misschien ligt er een ernstige ziekte aan de basis van je constipatie? Of misschien neem je bepaalde medicijnen die net constipatie veroorzaken.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
Natuurlijke middelen tegen constipatie en spastische darmEen spastische darm hebben betekent afwisselend diarree hebben en dan weer verstopt zitten. Een spastische darm kan best…
Erectieproblemen? Behandelingen op natuurlijke wijzeUit studie blijkt dat ongeveer de helft van de mannen op latere leeftijd last krijgt van erectieproblemen. Vanaf een lee…

Natuurlijke middelen tegen hooikoortsNatuurlijke middelen tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische ontsteking van de neusholtes. Het komt vooral voor in het najaar en de herfst wanneer er v…
Diarree verhelpen - Oorzaken en natuurlijke middelenDiarree verhelpen - Oorzaken en natuurlijke middelenWe spreken over diarree wanneer iemand meer dan drie keer per dag een losse stoelgang heeft. Het is de meest voorkomende…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness. The American Holistic Medical Association.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.