Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomen
Tyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt veroorzaakt door salmonella typhi. Je krijgt de ziekteverwekker binnen door eten of water, dat is besmet met ontlasting van een persoon die al door de ziekteverwekker besmet is geraakt. In de darmen vermenigvuldigen de bacteriën zich en verspreiden zich naar het bloed en organen als milt, lever en galblaas.
Symptomen tyfus
De klachten treden 1 à 2 weken na besmetting op;
- Hoge koorts
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Constipatie, soms gevolgd door diarree
- Roze/rode vlekken op rug, buik en borst
Zonder behandeling kunnen er inwendige bloedingen optreden en soms een darmperforatie optreden.
Hoe kan de diagnose worden gesteld?
Allereerst zal een arts willen weten of je onlangs in een gebied bent geweest waar tyfus heerst. Er wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, waarbij de vlekken en een vergroting van de milt duidelijke aanwijzingen kunnen zijn voor het hebben van een besmetting met tyfus. Er moet bloedonderzoek plaatsvinden, met o.a. een bloedkweek. Ook worden de ontlasting en urine onderzocht.
Wat kun je doen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen?
Als je naar een land gaat, waar de hygiënische toestanden niet erg goed zijn, kun je voor je op reis gaat je laten inenten tegen tyfus. Verder is het van belang dat je zorgt dat je geen besmet voedsel naar binnen krijgt, dus eet geen rauwe groenten en drink alleen gekookt of gezuiverd water.
Behandeling tyfus
Tyfus wordt behandeld met antibiotica. Salmonella typhi wordt echter steeds meer resistent tegen veel soorten antibiotica. Als de besmette persoon erg ziek is, wordt de behandeling in het ziekenhuis gegeven, waarna de patiënt meestal na een maand wel weer genezen is. De ziekte blijft echter tot drie maanden na het herstel overdraagbaar. Sommige mensen blijven zelfs hun hele leven drager van de bacterie. Met behandeling overlijdt minder dan 1% van de patiënten in de westerse landen. Zonder behandeling is het sterftepercentage tussen de 10 en 25 %, dit ten gevolge van de complicaties die dan optreden, als darmperforatie, osteomyellitis, meningitis en inwendige bloedingen.
Het is dus van belang om bij de GGD na te gaan of een inenting noodzakelijk is voor het land waar de reis naar toe gaat!
Reacties
Agatha, 09-04-2017
Hallo,
Ik ga vanmiddag vliegen naar Jakarta en sinds gisteren hoorde ik dat m'n nicht tyfus heeft.
Is dit nog steeds besmettelijk? Kan ik daar wat voor innemen om niet ziek te worden? Wat kan ik het beste doen?
Reactie infoteur, 10-04-2017
Neem contact op met een dokter.
Robert Nagtegaal, 16-02-2014
Prima artikel echter de opmerking 'Het is dus van belang om bij de GGD na te gaan of een inenting noodzakelijk is voor het land waar de reis naar toe gaat!' is onzinnig daar er geen inenting mogelijk is. Dit lijdt tot verwarring!
Reactie infoteur, 17-02-2014
Beste Robert,
zie http://www.vaccinatiesopreis.nl/buiktyfus-inenting/