Labyrintitis; ontsteking van het evenwichtsorgaan

Labyrintitis is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, waarvan de oorzaak grotendeels nog onbekend is.

Wat is Labyrintitis?

Bij Labyrintitis is het evenwichtsorgaan (het labyrint) ontstoken. De oorzaak hiervan is nog voor een groot deel onbekend, maar men vermoed dat een virusinfectie de boosdoener is. Ook kan Labyrintitis ontstaan als gevolg van een andere ziekte, namelijk bij otitis media, cholesteatoom of meningitis (infecties in het hoofd) of bij roodvonk en tyfus, algehele infecties in het lichaam. Ook kan Labyrintitis ontstaan na een uitbreidende middenoorontsteking.

Het labyrint

Zoals de naam al doet vermoeden is Labyrintitis een aandoening aan het labyrint. Het labyrint is een orgaan dat bestaat uit twee halfcirkelvormige kanalen in het oor, en twee zakjes. Dit geheel vormt ons evenwichtsorgaan en bevindt zich in het oor.

Symptomen

  • Draaiduizeligheid (duizeligheid waarbij het voelt alsof je ronddraait)
  • Evenwichtsproblemen
  • Gehoorsproblemen
  • Onwillekeurige bewegingen van de ogen
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Therapie

Wanneer iemand last heeft van acute Labyrintitis wordt soms antibiotica gegeven, maar het is niet bewezen dat antibiotica daadwerkelijk helpt. Mensen die erg last van misselijkheid hebben als verschijnsel kunnen hier medicijnen tegen krijgen. Het gebruik van medicijnen die ervoor zorgen dat het evenwichtsorgaan minder gevoelig wordt zijn omstreden, dit omdat het wel helpt, maar er ook voor zorgt dat het herstel uiteindelijk langer duurt. In feite moet het lichaam de infectie bestrijden, waarna het evenwichtsorgaan verder nog moet herstellen. Het bestrijden van de infectie duurt rond de 7 tot 10 dagen, maar het kan wel 5 tot 6 weken duren voor het evenwichtsorgaan volledig hersteld is.

De ziekte van Meniere

Bij de ziekte van Meniere is er sprake van een niet goed werkend binnenoor. De symptomenlijken echter veel op de symptomen bij bij Labyrintitis.

Wanneer je vermoedt dat je Labyrintitis hebt is het raadzaam om een arts te raadplegen.
© 2010 - 2020 Flew, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Labyrintitis: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLabyrintitis: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLabyrintitis is een infectie van het binnenoor die zorgt voor extreme problemen met het evenwicht of zeer ernstige duize…
Labyrintitis: Ontsteking van deel van binnenoor (labyrint)Labyrintitis: Ontsteking van deel van binnenoor (labyrint)Het binnenoor speelt een belangrijke rol voor zowel het gehoor als het evenwicht. Bij labyrintitis zijn delen van het bi…
Duizeligheid, symptomen en oorzakenIedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar…
Wat doen tegen duizeligheid?Wat doen tegen duizeligheid?Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal do…

Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijnHoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijnEr zijn enkele zeldzame vormen van hoofdpijn die in dit artikel behandeld zullen worden: (1) chronische dagelijkse hoofd…
Rugklachten: spitMeer dan 70% van alle Nederlanders heeft wel eens last van zijn of haar rug. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voo…
Bronnen en referenties
  • Hoorzaken.nl Medischwebboek.nl

Reageer op het artikel "Labyrintitis; ontsteking van het evenwichtsorgaan"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jisca, 17-09-2019 14:52 #4
“Neuritis Vestibularis” stond er op het briefje dat ik van de huisarts mee kreeg. Dat mocht ik zelf even opzoeken op thuisarts.nl. Maar wat ik op die website las was op geen enkele wijze zo heftig als waar ik doorheen ging. “Het goede nieuws is dat het niet ernstig is, ” ik hoor het de huisarts nog zeggen toen ze mij het briefje gaf. Ze had er wat mij betreft ook achteraan mogen zeggen: “Het slechte nieuws is dat er weinig over bekend is.”

Op thuisarts.nl las ik “Neuritis vestibularis is meestal binnen een week over”, dus ik appte optimistisch naar iedereen dat ik waarschijnlijk een week uit de roulatie was, maar daarna kon ik alles weer oppakken. Niets was minder waar. Uiteindelijk heb ik wekenlang grotendeels in bed gelegen. Heel internet heb ik afgezocht waarom het na een week nog niet over was. Toen ik contact zocht met andere lotgenoten, bleek dat het heel erg vaak een kwestie van maanden is. Maar omdat je dit nergens hoort, ga je zo aan jezelf twijfelen.

In totaal duurde het traject tot volledig herstel 4 maanden. Eén van de lastigste klachten vond ik (nadat de duizeligheid was weggezakt) dat mijn prikkelverwerking het niet meer goed deed. Een verjaardag of een bijeenkomst, ik kon dat nog helemaal niet aan.

Ik had het geluk dat mijn fysio verstand van duizeligheid had en mij er echt doorheen gecoacht heeft. Dat zij me keer op keer kon vertellen dat ik niet gek aan het worden was, maar dat deze aandoening extreem uitputtend is. Dat rust het enige is dat op je prioriteitenlijst staat.

Gelukkig is het op dit moment al maanden weg, maar ik weet ook van anderen die bij vermoeidheid de klachten weer terug voelen komen.

Mijn tips: rust veel, vermijd prikkels en als je klem loopt: zoek dan iemand met ervaring met duizeligheidsklachten. Heel veel sterkte!

Sylvia, 25-01-2016 16:49 #3
Ook ik kamp nu 6 weken met deze vervelende aandoening. Claudia ik hoop dat jij het inmiddels kwijt bent je reactie is al van een tijd geleden. Als je dit nog leest, kun je me dan informeren hoe lang het duurde bij jou en of je nog iets speciaals gedaan hebt?

Claudia Bak, 25-04-2013 10:42 #2
Ook ik heb deze verschijnselen gekregen na een virus op mijn evenwichtsorgaan, het begon met heftige duizeligheid (de hele kamer draaide voor mijn ogen) en overgeven, dit duurde een paar dagen en nu ben ik, na 3 maanden nog steeds erg duizelig. Onder "behandeling" bij een KNO arts maar die kan ook niks doen, het moet vanzelf overgaan. Heeft u misschien een tip, zijn er artsen die hierin gespecialiseerd zijn?

Joke Overbeek, 27-06-2012 10:49 #1
Het is 15 maanden geleden dat ik met een virusinfectie van het evenwichtsorgaan daar in een ziekenhuis werd opgenomen. De juiste diagnose werd niet vastgesteld, dat gebeurde later in Nederland. Speciale onderzoeken van ogen en oren zijn gedaan, maar mijn bewegen en balans is nog steeds niet in orde, ofschoon ik met veel doorzetting al-
les weer kan doen. Lopen is en blijft een probleem, ik slinger nog veel. Specialist kan niets meer voor me doen, moet vanzelf over gaan zoals hij zegt. Zijn er misschien artsen in Nederland die hierin gespecialiseerd zijn?

Infoteur: Flew
Gepubliceerd: 28-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!