Labyrintitis: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak
Labyrintitis is een infectie van het binnenoor die zorgt voor extreme problemen met het evenwicht of zeer ernstige duizeligheid. De patiënt voelt zich niet alleen duizelig, maar kampt ook met andere klachten, zoals problemen met het geheugen en vermoeidheid. Labyrintitis start doorgaans met een enorme aanval van duizeligheid.
Deze aanval gaat langzaam over in een groot gevoel van onevenwichtigheid en aanhoudende duizeligheid. Dit is niet de enige manier waarop labyrintitis begint. Het kan ook zijn dat de patiënt zich soms duizelig voelt waarna de aanvallen van draaierigheid in een week tijd steeds erger worden.
Symptomen
- Extreme duizeligheid
- Evenwichtsproblemen
- Misselijkheid
- Ogen schieten snel heen en weer (nystagmus)
- Licht verlies van gehoor
- Pijnlijke keel
- Pijn in oor (weinig voorkomend symptoom bij labyrintitis)
- Wanneer ziekte overgaat, vermindert duizeligheid
Oorzaak
De ontsteking aan het binnenoor wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. De ziekte kan ook optreden na een bacteriële infectie aan het middenoor.
Duizeligheid
De duizeligheid die wordt veroorzaakt door de ziekte labyrintitis is niet te vergelijken met gewone duizeligheid die bijvoorbeeld ontstaat na een ritje in de achtbaan. Patiënten met labyrintitis kunnen bijna niet op hun benen blijven staan. Als bijkomende klachten hebben zieke mensen last van misselijkheid en moeten ze vaak braken. Wanneer een virus ten grondslag ligt aan de klachten treedt extreme duizeligheid meestal heel vlug op. Labyrintitis kan dan ook heel plotseling opzetten en mensen kunnen er flink ziek van worden.
Diagnose
Er bestaat geen gemakkelijke test om te kijken of een patiënt daadwerkelijk last heeft van labyrintitis. De dokter zal eerst proberen om andere oorzaken voor duizeligheid uit te sluiten, zoals hoofdletsel, het gebruik van genotsmiddelen en neurologische oorzaken. Er volgt meestal een onderzoek naar de oren om te kijken of een ontsteking aan het binnenoor het gevolg kan zijn van een middenoorinfectie. Eventueel kan een arts kiezen voor aanvullende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een hoortest, een evenwichtstest of een CT- of MRI-scan. Er is vaak geen extra onderzoek nodig als blijkt dat de patiënt in het verleden ook een virusinfectie aan het oor heeft gehad. De diagnose labyrintitis ligt dan dicht bij de hand.
Behandeling
Medicatie
Er bestaan helaas geen medicijnen die de akelige duizeligheid snel wegnemen. De patiënt zal langere tijd last hebben van draaierigheid en bedrust moeten houden totdat de ontsteking over is. Wel bestaan er medicijnen die de misselijkheid tegengaan. Het komt voor dat patiënten met labyrintitis worden opgenomen in het ziekenhuizen, omdat ze uitgeput raken door het vele braken. Een infuus voorkomt dan uitdroging. Bepaalde dokters kiezen er voor om een patiënt corticosteroïden voor te schrijven in de hoop dat de ontsteking sneller verdwijnt. Het is echter niet bewezen of corticosteroïden helpen bij een binnenoorontsteking. Bij een middenoorontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie kan een antibioticakuur helpen. Antibiotica helpen niet tegen virusinfecties.
Oefentherapie
Evenwichtsstoornissen kunnen worden behandeld met speciale oefentherapie. Deze training stimuleert de hersenen om zich aan te passen aan de wijzigingen die een binnenoorontsteking met zich mee brengen. Hierbij helpt de oefentherapie van Cawthorne & Cooksey. Dit zijn speciale oefeningen voor mensen die kampen met evenwichtsstoornissen.
Prognose
Labyrintitis kan er voor zorgen dat patiënten enkele weken bedrust moeten houden. Meestal is de ziekte daarna over, alhoewel mensen vaak nog enige tijd last houden van evenwichtsproblemen en duizeligheid. Het is zeldzaam dat labyrintitis jaren aanhoudt, maar dat kan wel voorkomen. De ziekte sleept zich dan maanden of zelfs jaren voort. Wanneer labyrintitis niet binnen een paar weken over is, is het aan te raden terug te gaan naar een arts voor eventuele verdere onderzoeken. Zo kan een arts bijvoorbeeld nagaan of er geen sprake is van een andere ziekte, zoals de ziekte van Ménière.