Wat doen tegen duizeligheid?

Wat doen tegen duizeligheid? Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal door kan komen.

Wat kun je doen tegen duizeligheid


Duizeligheid

Duizeligheid kan komen door verschillende dingen. Als mensen met deze klacht naar de dokter gaan om het te laten onderzoeken, wordt er vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. Als je vaak duizelig bent, hoeft dat niet te betekenen dat er wat ergs met je aan de hand is. Als je duizelig bent, heb je een licht gevoel in je hoofd en kan je lichaam wat zwak aanvoelen. Vaak gaat het duizelige gevoel na een paar seconden weer over.

Draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid heb je het gevoel dat je zelf beweegt terwijl je stil staat. Je ziet dan alles om je heen draaien. Je kan hier misselijk van worden, oorsuizen krijgen, of zelfs overgeven. Draaiduizeligheid kan voorkomen als je bijvoorbeeld rondjes hebt gedraaid. Draaiduizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Als deze is verstoord geeft het verkeerde informatie door aan de hersenen waardoor de omgeving waar je je in bevind gaat draaien.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Duizeligheid kan door een aantal factoren ontstaan. Hieronder staat een rijtje factoren waar het door kan ontstaan.
 • \Stress
 • Hyperventilatie
 • Te snel opstaan
 • Spanning
 • Allergie
 • Verkeerd ademen
 • Verstoord evenwichtsorgaan
 • Diabetici
 • Griep/koorts
 • Hoge of lage bloeddruk
 • Alcohol
 • Medicijnen
 • Hartkloppingen

Wat moet je er tegen doen?

Als je langdurig duizelig bent, is het belangrijk om even te gaan zitten en om een glaasje water te nemen. Als je wilt weten waar de oorzaak vandaan komt, kan je het best even contact opnemen met je huisarts om een afspraak te maken. Het is niet verstandig om in de auto te stappen. Laat iemand je brengen als je ergens heen moet.
© 2011 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Duizeligheid, symptomen en oorzakenIedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisHet evenwichtsorgaan ligt in het middenoor. Het bestaat uit vijf holtes. Een evenwichtsstoornis wordt genoemd wanneer er…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisEen evenwichtsstoornis ontstaat vanuit de zintuigen of de zenuwgeleidingen. Er is vaak sprake van duizeligheid en missel…

Verminder je rugpijn aanzienlijk met fitness oefeningenJe rug is een van de belangrijkste spieren die je hebt. Een sterke rug zorgt voor minder rugpijn. Ook de kans op blessur…
Verschillende pijnstillers: welke zijn het beste?Pijn is een onaangenaam gevoel dat dient als waarschuwingssignaal voor gevaren, ongezonde leefwijzen, overbelasting, etc…
Bronnen en referenties
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGpatientenbrieven/NHGpatientenbrief/PBN3a.htm

Reageer op het artikel "Wat doen tegen duizeligheid?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

S. R. Woldringh, 17-10-2019 10:44 #14
Is er een relatie bekend tussen duizeligheid en hoortoestellen? Ik heb op 16 oktober het nieuwste toestel bij Schoonenberg gekregen ( type Audeo M50-R Champagne, met bluetooth etc) en enkele uren na plaatsing werd ik behoorlijk duizelig. Ook nu, 17 oktober, voel ik de duizeligheid nog steeds. Ik heb het hoortoestel gisteravond aan de kant gelegd.

Met vriendelijke groet,
Siebe Woldringh

De Jonghe Jenny, 20-07-2018 11:14 #13
Beste,
Bijna iedere dag heb ik te maken met duizeligheid. Ik ben al bij de huisarts geweest, heb medicatie gekregen maar dit helpt niet veel. Soms heb ik het van als ik op sta en soms komt het op tijdens de dag. Is heel vervelend, dat is nu al dagen, weken, maanden en jaren zo. Je leert er mee leven zeggen ze danů
Ik vraag me af of er soms oefeningen bestaan die ik zou kunnen doen, ik heb al eens gedacht van bij een kinesist te gaan, je zou alles doen om daar een klein beetje verandering in te krijgen. Weten jullie soms of oefeningen zouden helpen, uit ervaring?

Alvast bedankt,

Groeten
Jenny De Jonghe

Rien, 06-05-2018 00:45 #12
Vreemd dat bij de oorzaken van duizeligheid niet wordt gesproken van de wervelkolom-nekwervels.Ik heb een tijdlang bij het tv kijken op een verkeerde bank te veel met mijn hoofd naar voren gezeten waardoor mijn nekwervels beschadigd zijn met gevolg duizeligheid, tintelende handen en benen en voeten.Een behandeling daarvan bij een specialist kan daar verbetering in brengen.
Zelfs met er geregeld een infra rode lamp op te zetten geeft al verlichting heb ik ondervonden.

Sophie, 30-03-2018 12:57 #11
Ik heb veel gehad aan de 'Epley' manoeuvre. YouTube filmpje. Als je het precies volgt, helpt het binnen een paar uur. Vooral eraan denken een handdoek onder je kin te houden, omdat je niet naar beneden moet buigen met je hoofd. Gewoon doen.

Genna, 28-03-2018 20:55 #10
Ik ben maar 11 jaar bijna 12 en ik word steeds draaierig en misselijk. En ik heb buikpijn, ik heb net glaasje water gedronken maar ik ben bang voor te slapenů

J. de Lange, 08-05-2017 08:42 #9
Elke morgen een sneebrood besmeren met appelstroop zit ijzer in tot nu toe geen duizeligheid gehad. Misschien een tip voor anderen.

Lianne, 28-05-2015 09:59 #8
Heb gisteren net uitslag gehad van een onderzoek, ontstoken middenoor, het evenwichtsorgaan aan de linker kant is aangedaan. Moet vanzelf weer overgaan, dat is lekker met die duizeligheid. Mijn vraag is of ik wel op vakantie kan met het vliegtuig?

Dirk, 10-03-2015 10:10 #7
Ik ben ook al een tijdje duizelig :-/ het is maar niet aan het beteren. bestaan er geen medicamenten voor? ik begin het heel beu te worden. kan ontspanning tegen deze duizeligheid helpen?

Bianca, 13-12-2013 18:55 #6
Ik heb ook last van duizelingen, en vooral bij het opstaan of als ik loop, maar ik weet zelf ook niet wat het is. ik ben er zelf een paar keer voor naar de huisarts geweest en heb hier toen 3 keer bloed laten prikken maar alles was goed. Toen ben ik doorgestuurd geworden naar een psycholoog, en ademhalingstherapie maar naar mijn mening heeft het allemaal niet geholpen. Tot op vandaag zit ik nog met dit probleem en ik weet ook niet meer wat te doen. Naar de huisarts gaan heeft ook geen zin want die kunnen ook niks doen. Ik ben dus een beetje ten einde raad.

Kly, 25-07-2013 16:38 #5
Ik heb sinds enkele maanden uitgevallen linker evenwichtsorgaan. Hoe meer ik loop hoe beter ik me voel. Bij lang zitten en liggen gaat alles goed tot ik begin te bewegen. Als ik dan weer een poos gelopen heb gaat het wel weer. Rust is funest. Elke ochtend moet ik weer opnieuw beginnen om uit de ruststand te komen. Vliegen ging goed. Op de heen vlucht Cinnariizine ingenomen. Wordt je een beetje duf van. Op de terugvlucht niets ingenomen en ging prima.

Elly Maarse, 22-07-2013 16:06 #4
Regelmatig heb ik last van duizeligheid. Heeft dit soms ook iets te maken met de warmte? Ik heb vaak in mijn rechter oog het gevoel of er een traan in zit.

Corry, 21-07-2013 17:49 #3
Ik heb al jaren last van duizelingen, als ik naar beneden of van links naar rechts in bed is het heel erg ik voel me erg moe. Ga binnenkort vliegen heeft iemand tips voor mij wat ik wel of niet kan doen.

Carla, 21-09-2012 13:53 #2
Ben de hele dag draaierig, en als ik b.v met me mobiel bezig ben, en ik kijk langzaam omhoog is alles een paar tellen wazig, uit bloedonderzoek komt er niets uit, rustgevende oefeningen van mensediek, allemaal geen zin gehad, voel me erg onzeker, wie heeft voor mij de op lossing? gr c

De Bruin, 16-03-2012 12:53 #1
`s-nachts als ik mij omdraai en als ik mijn bed uitga wil ik wel eens draaierig zijn en overdag geen last. Ik ben 86 en ben nog veel in beweging zoals elke dag ochtendsport, fietsen en huisklusje.

Infoteur: Rozanne
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!