Wat doen tegen duizeligheid?

Wat doen tegen duizeligheid? Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal door kan komen.

Wat kun je doen tegen duizeligheid


Duizeligheid

Duizeligheid kan komen door verschillende dingen. Als mensen met deze klacht naar de dokter gaan om het te laten onderzoeken, wordt er vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. Als je vaak duizelig bent, hoeft dat niet te betekenen dat er wat ergs met je aan de hand is. Als je duizelig bent, heb je een licht gevoel in je hoofd en kan je lichaam wat zwak aanvoelen. Vaak gaat het duizelige gevoel na een paar seconden weer over.

Draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid heb je het gevoel dat je zelf beweegt terwijl je stil staat. Je ziet dan alles om je heen draaien. Je kan hier misselijk van worden, oorsuizen krijgen, of zelfs overgeven. Draaiduizeligheid kan voorkomen als je bijvoorbeeld rondjes hebt gedraaid. Draaiduizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Als deze is verstoord geeft het verkeerde informatie door aan de hersenen waardoor de omgeving waar je je in bevind gaat draaien.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Duizeligheid kan door een aantal factoren ontstaan. Hieronder staat een rijtje factoren waar het door kan ontstaan.
  • \Stress
  • Hyperventilatie
  • Te snel opstaan
  • Spanning
  • Allergie
  • Verkeerd ademen
  • Verstoord evenwichtsorgaan
  • Diabetici
  • Griep/koorts
  • Hoge of lage bloeddruk
  • Alcohol
  • Medicijnen
  • Hartkloppingen

Wat moet je er tegen doen?

Als je langdurig duizelig bent, is het belangrijk om even te gaan zitten en om een glaasje water te nemen. Als je wilt weten waar de oorzaak vandaan komt, kan je het best even contact opnemen met je huisarts om een afspraak te maken. Het is niet verstandig om in de auto te stappen. Laat iemand je brengen als je ergens heen moet.
© 2011 - 2025 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Duizeligheid, symptomen en oorzakenIedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisHet evenwichtsorgaan ligt in het middenoor. Het bestaat uit vijf holtes. Een evenwichtsstoornis wordt genoemd wanneer er…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisEen evenwichtsstoornis ontstaat vanuit de zintuigen of de zenuwgeleidingen. Er is vaak sprake van duizeligheid en missel…

Verminder je rugpijn aanzienlijk met fitness oefeningenJe rug is een van de belangrijkste spieren die je hebt. Een sterke rug zorgt voor minder rugpijn. Ook de kans op blessur…
Verschillende pijnstillers: welke zijn het beste?Pijn is een onaangenaam gevoel dat dient als waarschuwingssignaal voor gevaren, ongezonde leefwijzen, overbelasting, etc…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGpatientenbrieven/NHGpatientenbrief/PBN3a.htm
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.