Haartransplantatie met het eigen haar: FUE methode

Normaliter verliest men circa 50 tot 150 haren op een dag. Bij de meeste mensen groeien deze haren gewoon weer terug. Bij een kleine groep mensen groeit het haar echter niet of niet volledig meer terug. Er is dan sprake van ongewenst haarverlies. Haartransplantatie kan uitkomst bieden. Er zijn diverse haartransplantatie methodes, waaronder de FUE haartransplantatie methode.

Wat is FUE?

FUE is de afkorting van Follicular Unit Extraction, een uit het Engels afkomstige term. FUE is met name geschikt voor mensen met ongelijkmatig haarverlies en kale plekken, aangezien men bij FUE gebruik maakt van de eigen haren en deze transplanteert naar de kale plekken. Men verwijdert de haren met haarzakje en al van een plaats waar relatief veel haar groeit, veelal de achterkant van het hoofd. De haren op de achterkant van het hoofd zijn vrij goed bestand tegen bepaalde hormonen die haarverlies veroorzaken, waardoor deze niet of pas heel laat uitvallen. Wanneer men deze haren met haarzakje en al verwijdert en elders op het hoofd implanteert, blijven de haren hun bijzondere genetische eigenschappen behouden, waardoor er weer haargroei kan ontstaan op plaatsen die eerder kaal waren.

FUE procedure bij ongewenst haarverlies

Het verwijderen van de zogenaamde donorharen vindt onder lokale verdoving plaats. Het verwijderen van de donorharen is een precies en lastig werkje, omdat de haren zonder het haarzakje te beschadigen uit de hoofdhuid verwijderd moeten worden. De haarzakjes liggen echter niet altijd op de plaats die je op basis van wat je met het blote oog kan zien. Zorgvuldigheid is dus geboden. Het verwijderen gebeurt daarom dikwijls met behulp van een microscoop of een sterk vergrootglas.

Hoe gaat de haartransplantatie in zijn werk?

Het gebied waar de donorharen vandaan gehaald worden, wordt doorgaans geschoren tot een haarlengte van 1 à 2 millimeter, dit komt de precisie van het verwijderen ten goede. Vervolgens worden de haren met een holle naald weggehaald. Men verwijdert doorgaans een aantal haren tegelijk, vaak bosjes van één tot vier haren. Vervolgens maakt men met een laser of mesje openingen in het gebied waar de haren naar toe getransplanteerd moeten worden. Daarna worden de weggenomen bosjes haren in dit gebied ingebracht. Binnen enkele dagen groeien de haarzakjes aan de huid vast. De getransplanteerde haren zullen na één à twee weken uitvallen, de haargroei herstelt zich binnen drie tot vijf maanden weer.

Voordelen en nadelen van de FUE-methode

FUE heeft een groot voordeel, en dat is dat de wondgenezing vrij snel verloopt, en dat er geen grote littekens achterblijven zoals bij andere haartransplantatie methodes vaak wel het geval is. Ook biedt de FUE-methode doordat het gebruik maakt van het eigen hoofdhaar een natuurlijk effect. De FUE-haartransplantatie methode heeft echter ook nadelen. FUE is een vrij dure techniek, hoewel het wel een investering is waar men de rest van het leven plezier van heeft. FUE is echter ook een vrij precieze techniek die veel tijd kost, waardoor men vaak meerdere behandeldagen nodig heeft en de kosten aardig op kunnen lopen.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plastische chirurgie - Haartransplantatie (FUE & FUT)Kalend hoofd? Dun haar? Dan kan een haartransplantatie een oplossing bieden. Haartransplantaties zijn de laatste jaren s…
Haartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie bij mannen is momenteel de meest succesvolle manier om haaruitval te bestrijden. Voor vrouwen ligt he…
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…

Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
Wat doen tegen aambeien? Symptomen, behandeling en oorzakenAambeien zijn erg vervelend, vooral omdat ze zich voordoen op een vervelende plaats op het lichaam. Mensen schamen zich…
Bronnen en referenties
  • Harris, J. A. (2008) Follicular Unit Extraction. Facial plastic surgery, vol. 24:4
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.