Haartransplantatie, de meest gestelde vragen

Haartransplantatie, de meest gestelde vragen Haartransplantatie bij mannen is momenteel de meest succesvolle manier om haaruitval te bestrijden. Voor vrouwen ligt het iets anders omdat de vorm van de haaruitval verschilt. Mannen kunnen, op het kransje na, helemaal kaal worden. Bij vrouwen is de haaruitval meestal diffuus. Er zit nog haar maar je kan er dwars door heen kijken. Ook zijn de eisen die vrouwen stellen aan een succesvolle haartransplantatie anders. Verder in dit artikel kan je lezen hoe de verwachtingen verschillen.

De verwachting van een haartransplantatie bij mannen en bij vrouwen

Mannen vergelijken kaal met (wat) haar. Vrouwen vergelijken dun haar met wat dikker haar. Een wereld van verschil. In veel gevallen komen vrouwen bij een kliniek met nog dusdanig haar dat je dat vergelijken kan met het resultaat bij mannen na de haartransplantatie. De mannen zijn dan over het algemeen tevreden. Vrouwen zeggen: "is dat nu alles?"


Wat is een haartransplantatie

Haartransplantatie is een poliklinische behandeling waarbij gezond groeiend haar van de achterzijde (het kransje) van het hoofd wordt verplaatst naar het kale of dunne gedeelte. Dit haar blijft groeien omdat het erfelijk onbelast is

De typen haaruitval waarbij haartransplantatie kan helpen

 • Bij erfelijke kaalheid.
 • Kaalheid als gevolg van brandwonden, ongelukken en bestraling.
 • Kaalheid als gevolg van hoofdhuidziekten, zoals bijvoorbeeld infectie.

De verschillende technieken bij haartransplantatie

De FUT haartransplantatie.

Met FUT wordt "Follicle Unit Transplantation" bedoeld. Haren groeien niet keurig als soldaatjes op een rijtje. Haren groeien in groepjes van 1, 2 of 3 haren (soms zelfs 4). Om dat groepje haren zit als het ware een soort membraam. De meest natuurlijke transplantatie is dan ook een transplantatie die de "follicle unit" intact laat. Dit wordt bereikt door de donorstrip onder vergroting en scherpe verlichting op te delen. Door deze verfijnde techniek zijn mooie haartransplantatieresultaten te verkrijgen. De meeste moderne klinieken gebruiken nu deze methode. Een andere benaming voor deze follicle unit is micro-graft.

De voordelen van FUT zijn:
 • Een natuurlijker inplant.
 • De follicle units zijn tijdens het opdelen zichtbaar en kunnen dus niet beschadigd worden.
 • Door de langdurige ervaring, mooie en bewezen zichtbare resultaten.

De nadelen van FUT zijn:
 • Meer werk met het maken van de micro-grafts door verfijnde micro transplantatie.
 • Nauwelijks zichtbaar streepje als litteken.

De FUE haartransplantatie;

hiermee wordt "Follicle Unit Extraction" bedoeld. Bij de toepassing van de FUE methode worden de follicle units, een stukje huid met 1-2 of 3 haren (haarschacht + wortel) met een speciale holle naald één voor één uit het achterhoofd verwijderd. Het donorgebied dient tevoren kort geschoren te zijn. Aangezien de FUE-methode erg veel tijd vergt, kunnen ca. 1000 kleine micrografts per behandeldag overgeplaatst worden. Hierdoor zullen de kosten hoger zijn dan bij een FUT behandeling. Daarnaast moet de donorsituatie (het gebied waar de follicular units worden weggenomen) van goede kwaliteit zijn. Fijn en breekbaar donorhaar kan namelijk tot een slechte groei en graftkwaliteit leiden.

De voordelen van FUE:
 • De ingreep is lichter dan de stripmethode.
 • Snellere genezing in het donorgebied.
 • Geen hechting in het donorgebied.

De nadelenvan FUE:
 • Grotere kans op beschadiging haarwortels.
 • Levert minder haren op dan de FUT methode bij gelijk aantal grafts (micro's).
 • Een groot deel van het achterhoofd moet worden geschoren.
 • Met name geschikt voor personen die het haar achter willen opscheren of in de toekomst alsnog alles willen afscheren. Verder uitstekend geschikt voor wenkbrauw transplantaties. Per dag is het mogelijk ca. 1000 kleine micrografs te plaatsen, waardoor vaak meerdere behandelingen nodigzijn. Vanwege de langere behandelduur meestal ook duurder.

De HaarStamcelTransplantatie. (HST)

Deze methode is nog niet bewezen en bevind zich nog in het expirimentele stadium. De meeste haartransplantatie artsen wereldwijd staan nogal sceptisch tegenover de HST.

Soms zijn er meerdere behandelingen nodig

Als je nog haar op je hoofd hebt kan het zijn dat de haaruitval na de haartransplantatie door gaat. De getransplanteerde haren blijven staan maar de originele haren er tussenin verdwijnen. In dat geval kan er een zogenaamde infill behandeling worden gedaan. Bij de FUE methode zijn meestal meerdere behandelingen nodig omdat er per behandeling minder haren kunnen worden verplaatst.

De plaatselijke verdoving

Hierbij denken we meestal aan de verdoving bij de tandarts. Bij een plaatselijke verdoving wordt verdovingsvloeistof in de huid gespoten terwijl daar eigenlijk geen plaats voor is. Dat kan een branderig gevoel geven. Als de verdoving echter langzaam wordt toegepast wordt het al een stuk minder gevoeliger. Er wordt dan een verdoving geplaatst en als die is ingewerkt wordt er in de rand een tweede gezet. Daar heeft de tandarts meestal geen tijd voor want de wachtkamer zit vol. Haartransplantatieklinieken hebben die tijd wel waardoor de verdoving minder gevoelig wordt.

De voorbereiding voor een haartransplantatie

Er is eigenlijk weinig voorbereiding nodig. De cliënt moet zijn haar op de avond voor de behandeling wassen, een goede nachtrust achter de rug hebben en een normaal ontbijt hebben gehad. Ook de haarlengte bij een FUT behandeling is van belang. Het beste is hoe langer hoe beter.Dan kan langer haar erg behulpzaam zijn om de behandeling voor uw omgeving totaal te verbergen. Bij de FUE haartransplantatie is de haarlengte onbelangrijk omdat het achterhoofd, het donorgebied, wordt geschoren.

De nazorg bij een haartransplantatie

Haartransplantatie is een poliklinische behandeling. Afhankelijk van het behandelformaat variëert het verblijf tussen de 6 en 8 uur. U hoeft dus niet te overnachten. Na een kopje koffie of thee en eventueel iets te eten, kunt u weer op huis aan.

En dan komt het wachten op haargroei

Na ongeveer 3 maanden gaat het haar weer groeien. U ziet het echter pas een paar weken daarna omdat het eerste gedeelte nog in de huid verborgen blijft. Daarna groeit het met dezelfde snelheid als het groeide op de plaats waar het vandaan komt. Soms komt het voor dat het overgeplante haar direct weer gaat groeien.

Het gebruik van Low Level Laser na een haartransplantatie

Onlangs werd de HairPlusLaser (Hairmax) Low Level Laser door de FDA erkend als werkzaam bij haarverlies. Wat echter al veel eerder bekend was is het gebruik van Low Level laser bij wondgenezing.Het gebruik van Low level Laser bij een haartransplantatie geeft de navolgende voordelen:
 • Snellere genezing
 • Daardoor een beter resultaat
 • De korstjes op de micro-s (grafts) zijn eerder verdwenen
 • Vermindering van tijdelijk haarverlies na een haartransplantatie
 • Het haar gaat sneller groeien
 • De haardikte wordt beter
 • Al met al een sneller en beter resultaat
© 2010 - 2024 Haarproblemen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Haaruitval voorkomenHaaruitval voorkomenHaaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en iden…
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…
Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel n…

Zorgen voor de handen en voetenZorgen voor de handen en voetenVreemd toch eigenlijk dat we zo met beweging bezig zijn en we de handen en voeten alleen maar “meenemen” met de rest van…
Biosilk Silk Therapy: Pure zijde voor je haarBiosilk Silk Therapy: Pure zijde voor je haarJe doet je best om er iedere dag op je mooist uit te zien. Daarbij hebben je huid en je haar een hoop de lijden. Het is…
Haarproblemen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.