Zorgen voor de handen en voeten

Zorgen voor de handen en voeten Vreemd toch eigenlijk dat we zo met beweging bezig zijn en we de handen en voeten alleen maar “meenemen” met de rest van de bewegingen die we maken met hardlopen zwemmen, aerobics of welke sport dan ook. Toch gebruiken we op dagbasis de handen en voeten het meest.

Meer aandacht voor de handen en voeten

Laten we, om te beginnen, meer aandacht aan de handen en voeten spenderen. Enerzijds in verzorging en anderzijds in het optimaal houden van de spieren, wat tevens ten goede komt aan de fraaiheid van deze ledematen. Doe dit soort zaken bij voorkeur in de avonduren, de handen en voeten kunnen daarna heerlijk verder rusten.

Voeten

De voeten moet een lichaam gemiddeld toch al snel zo’n 75 jaar met zich meedragen en zijn mede daarom sterk ondergewaardeerd. Voetmassage is behalve een weldaad voor de ledematen ook rustgevend voor het gehele lichaam. Werk je met drukpunttherapie dan moet je een professional raadplegen, maar een gewone voetmassage kan je zelf of liever nog iemand in je omgeving doen. Zelf kan je je spieren ook nog stimuleren door bepaalde bewegingen.

Als de nagels meteen worden, is je voet weer helemaal gereed.

Materialen

Veel heb je niet nodig:
 • handdoek
 • olie (bijvoorbeeld lavendel)
 • bokkenpootje
 • nagelriemenolie
 • nagelschaartje
 • vijl
 • voetencrème

Een gewassen voet in niet te veel schuim, want dat droogt alleen maar uit, wordt met een zachte handdoek schoongewreven en daar begint de massage eigenlijk al. Voorzichtig de voet (ook tussen de tenen goed droogmaken), en neem de enkel dan ook meteen mee, droogwrijven en de banen van bewegen altijd richting het hart laten gaan. Dit geldt ook voor de massage op zich.

Voordat je met de echte massage aan de slag gaat, eerst even de nagels bekijken. Moeten deze geknipt worden of is vijlen (bij voorkeur met een glazen vijl en altijd van buiten naar binnen vijlen) voldoende. Zorg dat de rand van de nagel mooi glad is na het vijlen (een heel klein wit randje mag er zichtbaar zijn). Wat nagelriemenolie op de randen langs de huid en desgewenst even de nagelriemen opduwen als de huid zacht is. Nooit knippen aan de huid langs de nagel. Zo kan de nagel er al weer prima uit zien.

Massage

Vervolgens kan de massage beginnen en gebruik hiervoor een rustgevende olie, bijvoorbeeld lavendel. Een zachte geur die niet te overheersend is, kan ook geen kwaad.
Werk de massage vanaf de tenen naar de enkel en zorg dat de bewegingen ook altijd naar het been toelopen. Neem de enkel mee in de massage en leg wat voorzichtige druk op de spiergroepen in de voeten.

Zelf bewegen

Laat de persoon in kwestie ook zijn spieren zelf bewegen door de voeten beurtelings vanaf de enkel zo ver mogelijk naar binnen en dan weer naar buiten de draaien. De tenen zover mogelijk van de voet af en weer zo veel mogelijk naar je toe trekken. De voeten kun je bij de enkels nog rondjes laten draaien. Doe deze oefeningen enkele minuten per keer.

Sluit af met een laatste lichte massage met een voetencrème over de voorvoet richting de enkel, onder de bal van je voet en laat de voeten daarna heerlijk rusten.

Handen

Met de handen ben je de hele dag in de weer en krijgen op zich meestal genoeg beweging. Maar die beweging kan ook te eenzijdig zijn, denk maar aan de houding van de handen en vingers achter de computer.
De handen mogen zo nu en dan ook wel wat extra’s hebben en daarnaast zijn de handen tevens je visiteplaatje dus niet onbelangrijk om er in ieder geval verzorgd uit te zien.

Materialen

Wat heb je zoal nodig?
 • handdoek
 • olie
 • handmasker
 • bokkenpootje
 • nagelriemenolie
 • vijl

De nagels pak je het beste nadat de handen gewassen zijn en de nagels en de huid er omheen wat zachter. Knip de nagels van de vingers niet, maar vijl ze met een glazen vijl van buiten naar binnen. Of ze nu kort of lang zijn of welke vorm dan ook hebben, altijd op dezelfde manier vijlen.

Ook voor de handen geldt dat de nagelriemen zachter worden als er wat speciale olie langs gaat. Zo kunnen met een bokkenpootje de nagelriemen opgeduwd worden. Was vervolgens de handen weer en begin dan met de handbewegingen.

Zelf bewegen

De handen en vingers beweeg je door ze tegelijktijdig draaibewegingen bij de polsen te laten maken. Haal de handpalmen naar je toe en beweeg alle vingers los van elkaar allerlei richtingen op. Herhaal deze oefeningen iedere 2 minuten en doe dit voor zo’n 6 minuten lang. Daarna de handpalmen en vingers tegen elkaar zetten en aandrukken en loslaten. Na enkele minuten alleen de vingers nog tegen elkaar zetten en aandrukken en na een minuut of wat loslaten.
Maak totaal zo’n 10 minuten allerlei afwijkende bewegingen met de handen en vingers in een bepaald ritme en vergeet de polsen niet.

Massage

Sluit af met een massage van de handen, waarbij altijd weer in de richting van het hart gemasseerd moet worden. Op de bovenkant van je hand kan er tussen de botten waar je vingers aan vast zitten gemasseerd worden en doe dit met wat frisse olie voor massage. Masseer de hand zo’n kleine 10 minuten en was de handen daarna. Smeer ze vervolgens in met een handmasker waarbij je de hand ook nog een keer masseert. Dit masker kan de hele nacht op de handen blijven zitten en trekt goed in de huid. De volgende ochtend zijn de handen als herboren.

Tot slot

Wekelijks dit ritueel uitvoeren is zondermeer goed, maar als je daar de tijd niet voor hebt of neemt, zorg dan in ieder geval dat de nagels wel wekelijks de verzorging krijgen die ze mogen krijgen. Verder is een handmasker snel opgedaan en kost niet meer tijd dan de normale lik handcrème over de handen.

Noot! Overigens kunnen eeltknobbels, likdoorns etc. beter door de professional weggehaald worden.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Beauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsBeauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsWe weten allemaal wel dat dagelijkse meerdere likken handcrème goed voor de handen is en dat nagels er gevijld (kort of…
Heerlijke voeten verwen tips!Heerlijke voeten verwen tips!Je voeten hebben in het dagelijks leven vaak veel te verduren, ze zitten in zweterige sokken, of misschien wel die pijnl…
Beauty: handverzorging in enkele minutenBeauty: handverzorging in enkele minutenEr wordt met enige regelmaat in deze rubriek aandacht besteed aan de verzorging van de handen. Wel of geen dure middelen…

Hoe kom je van je puistjes af?Hoe kom je van je puistjes af?Bijna elke tiener heeft weleens last gehad van puistjes ofwel acne. De een meer dan de ander, maar leuk is het nooit. Wa…
Haartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie bij mannen is momenteel de meest succesvolle manier om haaruitval te bestrijden. Voor vrouwen ligt he…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.