Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?

haaruitval
Tijdelijk haarverlies komt voor na een ziekte of periode van stress, of door een huidinfectie zoals ringworm. Chemische haarproducten, en kapsels en hoofddeksels die aan het haar trekken kunnen het probleem verergeren. Sommige medicijnen en langdurende ziekten kunnen tot haaruitval leiden, en vrouwen kunnen tijdelijk last hebben van haarverlies na een bevalling. Permanent haarverlies is meestal erfelijk en kan mannen al treffen als ze in de twintig zijn. Bij erfelijk belaste vrouwen wordt het haar meestal wel dunner maar ze worden niet kaal.Ga eerst naar de dokter als:
- Je gedurende enige weken veel haaruitval hebt of plukken haar verliest
- Je vermoedt dat je haaruitval het gevolg is van medicijnengebruik of ziekte.
- Wanneer je je eigen haar zomaar los kan trekken.
Wat kan je zelf doen
Erfelijk haarverlies is nauwelijks te voorkomen, maar behandeling kan sommige effecten ervan omkeren. Probeer bij tijdelijke haaruitval het volgende om het uitdunnen te vertragen en hergroei te bevorderen:- Een streng dieet kan haaruitval veroorzaken. Zorg dat je voeding vol eiwitten en ijzer bevat.
- Gebruik geen haarverf, haarversteviger of permanent. Daarbij worden chemicaliën gebruikt die het haarbros maken waardoor het bij de wortels afbreekt.
- Neem geen kapsel dat aan de hoofdhuid trekt en draag niet continu een hoofddeksel, tenzij je werk dat voorschrijft.
- Het is beter het haar vanzelf te laten drogen dan een haardroger te gebruiken. Trek niet met een borstel of kam aan je haar als het nat is.
- Als je haar dun wordt kan een bezoek aan de kapper veel verschil maken. Kortgeknipt haar lijkt dikker. Mannen dragen hun haar soms heel kort of scheren het af om een wijkende haarlijk te maskeren.
- In een vroeg stadium van erfelijk haarverlies kan een preparaat met minoxidil het haar weer doen aangroeien.