Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingen

Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingen Haaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel natuurlijk. De aanblik van haar in de wasbak of op de kleding hoeft dus nog geen reden tot paniek tot zijn. Het is heel normaal dat mensen tot wel 100 haren per dag verliezen. Want haren ondergaan verschillende groeistadia en vallen uiteindelijk uit. Dat proces is heel natuurlijk. De oorzaken van haaruitval kunnen heel divers zijn. Kaalheid kan erfelijk bepaald zijn, maar ook stress kan een oorzaak van haaruitval zijn. De mogelijke oplossingen en behandelingsopties hangen uiteraard samen met die oorzaak. Alleen wie meer dan 100 haren per dag verliest lijdt aan abnormale haaruitval en zou eens een dermatoloog moeten raadplegen.

Inhoud


Wat is haaruitval?

Van haaruitval is sprake wanneer er continu haren uitvallen die niet meer bijgroeien. Doorgaans verliest men ongeveer 70 tot 100 haren per dag. Ze zijn dan bijvoorbeeld te vinden op het kussen, in de haarborstel of onder de douche. Meestal groeien ze weer snel bij. Het haar wordt nagenoeg bij iedereen dunner als men ouder wordt. Als men echter meer dan 100 hoofdharen per dag verliest en dat over een langere periode, dan kan dat duiden op abnormaal haaruitval. Haarverlies is het eerst merkbaar op sommige kale plekken, die na verloop van tijd groter worden. De oorzaak van abnormaal haarverlies kan meestal door een dermatoloog worden vastgesteld.

Hoe stelt u abnormaal haarverlies vast?

Hoe kunt u nu vaststellen of u last heeft van abnormale haarverlies?
  • Tel de dagelijks uitgevallen haren gedurende de periode van een week. Die haren bevinden zich op uw hoofdkussen, in de wasbak, in de douche en op uw kleding;
  • Noteer het aantal haren dat u dagelijks verliest en analyseer dit na een week. Vaak blijkt dat het verlies heel normaal is;
  • Verliest u echter meer dan 100 haren per dag dan lijdt u mogelijk aan abnormaal haaruitval of alopecia. Raadpleeg in dat geval een huidarts.

Oorzaken van haaruitval

De oorzaken van haaruitval lopen sterk uiteen. Er zijn dan ook verschillende vormen die sterk verschillen in verschijningsvorm en oorzaak.

Oorzaken van haaruitval kunnen zijn:
  • chronische ziekte;
  • erfelijke aanleg;
  • vergiftiging;
  • voedingsstoornissen;
  • milieu-invloeden;
  • huidaandoeningen;
  • genetische aanleg;
  • chemotherapie;
  • gebrek aan iets;
  • zink of ijzertekort;
  • storing van de schildklier.

Vormen van haaruitval

De drie meest voorkomende soorten van haaruitval zijn

Erfelijk bepaalde haaruitval

  • het haar wordt steeds dunner en korter;
  • is erfelijk bepaald;
  • is de meest voorkomende vorm van haaruitval;
  • begint vanaf de leeftijd van 18-20 jaar;
  • het haar aan de slapen en aan de achterkant van het hoofd blijft in eerste instantie behouden (terugwijkende haarlijn);
  • ook vrouwen kunnen erdoor worden getroffen.

Pleksgewijze haaruitval (Alopecia Areata)

  • de haren vallen meestal binnen een duidelijk begrensd en cirkelvormig gebied uit;
  • het kan op elke leeftijd optreden maar meestal tussen de leeftijd van 20-30 jaar;
  • het is te wijten aan een storing van het immuunsysteem;
  • de precieze oorzaken zijn grotendeels onbekend.

Diffuse haaruitval

  • er is sprake van diffuse haaruitval als de haren over het gehele hoofd uitvallen;
  • de dichtheid van het haar neemt af, zodat men er vaak de hoofdhuid doorheen kan zien;
  • vrouwen worden er vaker door getroffen dan mannen.

Wie behandelt haaruitval?

Meestal is bij haaruitval een dermatoloog het eerste aanspreekpunt. Door verschillende testen en haaranalyses kan hij doorgaans bepalen waardoor het haarverlies is veroorzaakt. Als er andere onderliggende oorzaken zijn, zoals hormonale stoornissen bij vrouwen, kan een gynaecoloog helpen.

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert ook de hormonale status in het lichaam. Dit kan soms tot haaruitval leiden en is geen reden tot bezorgdheid. De haargroei normaliseert gewoonlijk vanzelf nadat het kind is geboren. Maar soms is er ook een ijzertekort. De behandelend gynaecoloog kan hiervoor een diagnose stellen en eventueel een passend preparaat voorschrijven.

Mogelijke oplossingen: wat kunt u doen bij haaruitval?

Bij de behandeling van haaruitval moet u altijd eerst naar de oorzaken kijken:
  • Erfelijk haarverlies - bij zowel vrouwen als mannen - is meestal goed te behandelen met een minoxidil-oplossing. Het actieve bestanddeel wordt ook aangetroffen in vrij verkrijgbare haarlotions.
  • Finasteride wordt vaak alleen aan mannen voorgeschreven. U moet zich echter zeker informeren over de bijwerkingen;
  • Helpen deze middelen niet of wilt u de bijwerkingen niet accepteren, dan kan de dermatoloog u ook adviseren over een haartransplantatie. Na verloop van tijd zal er nieuw haar op het behandelde hoofdgedeelte groeien.

Voordat u lukraak een product koopt dat de haargroei moet stimuleren, is het beter om advies in te winnen bij de apotheek. Omdat veel vrij verkrijgbare producten volledige haargroei beloven zonder dat er wetenschappelijk bewijs beschikbaar is. In principe wordt aanbevolen om de oorzaak van haarverlies door een arts te laten ophelderen.

Haartransplantatie, een cosmetische oplossing

Omdat alleen eigen haren zich laten transplanteren (of herverdelen) spreekt men ook wel van eigenhaartransplantatie. Uiteraard moeten er nog voldoende haren beschikbaar zijn die kunnen worden getransplanteerd.

Haartransplantatie heeft als gevolg van het gebruik van micro-chirurgische technieken een enorme vooruitgang geboekt, zodat men de techniek bij een geringe graad van kaalheid erg kan aanbevelen.

Het wordt niet aangeraden om een transplantatie vóór de leeftijd van 30 jaar te laten doen omdat er nog méér haar kan uitvallen en dat kan leiden tot lelijke kale plekken. Haartransplantatie is zowel bij mannen als bij vrouwen mogelijk.

Meer weten over haaruitval en kaalheid?

Wilt u meer weten over zaken als haaruitval, kaalheid en haartransplantatie dan is de website van Gezondheidsplein.nl een aanrader. Die site heeft zich in de voorbije jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…
Haaruitval voorkomenHaaruitval voorkomenHaaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en iden…

Abrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie betekent afslijting van een oppervlak. Dit komen we tegen in de natuur, zoals het afslijten van gesteente of aar…
Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Wat kan je doen tegen veel en overmatig bloedverlies iedere maand? Waar kan je heen als je denkt een ernstige menstruati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/minoxidil-op-de-huid?product=minoxidil-lotion
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.