Tyfus: Bacteriële infectie door besmette insectenbeet

Tyfus: Bacteriële infectie door besmette insectenbeet Tyfus staat voor een groep zeldzame bacteriële infecties die tot stand komen door een besmette insectenbeet. Er zijn meerdere soorten tyfus, veroorzaakt door verschillende insecten. Slechte hygiënische omstandigheden verhogen de kans op het krijgen van tyfus. Veel voorkomende symptomen zijn koorts, hoofdpijn en een huiduitslag. Dankzij een snelle behandeling met antibiotica verdwijnen de symptomen. De preventie bestaat uit het verminderen van de blootstelling aan de organismen die de ziekte verspreiden.
Contact met een kat die besmet is met geïnfecteerde kattenvlooien, verhoogt de kans op tyfus / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)Contact met een kat die besmet is met geïnfecteerde kattenvlooien, verhoogt de kans op tyfus / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)

Oorzaken: Door besmette insectenbeet

De bacteriële infectie tyfus loopt een patiënt op door een besmette insectenbeet. Tyfus kent diverse types, die allen veroorzaakt zijn door een ander insect.
 • Endemische tyfus (muriene tyfus) is het gevolg van een beet van katten- of rattenvlooien die geïnfecteerd zijn met de bacterie Rickettsia typhi.
 • Epidemische tyfus (vlektyfus) resulteert uit een beet van lichaamsluizen of teken die zijn geïnfecteerd met de bacterie Rickettsia prowazekii.
 • Scrubtyfus is het resultaat van een beet van een oogstmijt die geïnfecteerd is met de bacterie Orientia tsutsugamushi. Dit type tyfus is vooral aanwezig in Azië alsook in Noord-Australië.

Risicofactoren van tyfus

Een aantal factoren verhogen de kans op het ontwikkelen van tyfus:
 • in contact komen met vlooien (huisdieren of wilde dieren, zoals knaagdieren)
 • luizen hebben opgelopen
 • recent gewandeld of gekampeerd hebben in gebieden met een hoge bosdichtheid waar mijten kunnen leven
 • reizen naar een gebied waar tyfusinfecties aanwezig zijn
 • tijd doorbrengen in zeer drukke omstandigheden, vooral vlakbij dieren of patiënten in slechte hygiënische omstandigheden

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

De incubatietijd (tijd tussen het oplopen van de besmette insectenbeet en het tot uiting komen van de klachten) is meestal vijf à veertien dagen.

Algemene tekenen

Volgende symptomen komen mogelijk tot stand bij tyfus:

Ziekte van Brill-Zinsser

Vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem verschijnen tyfustekenen maanden tot jaren nadat de eerste infectie is opgetreden. Dit staat bekend als de ziekte van Brill-Zinsser.

Alarmsymptomen

Een arts moet meteen geraadpleegd worden wanneer:
 • de symptomen niet binnen enkele dagen na een opstart van antibiotica verdwenen zijn
 • nieuwe symptomen ontstaan na het nemen van antibiotica
 • tekenen van tyfus tot uiting komen bij een baby of oudere patiënt met een verzwakt immuunsysteem
 • verkoudheid of griepachtige symptomen verdwijnen niet vanzelf

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
De arts voert een huidbiopsie en een uitgebreid bloedonderzoek uit om tyfus te diagnosticeren. Omdat de resultaten van het bloedonderzoek vaak pas na enkele weken bekend zijn, start de arts meestal meteen met een antibioticabehandeling.

Differentiële diagnose
De ziekte wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd door de arts. Het is niet eenvoudig om de oorzaak te achterhalen omdat de incubatietijd lang is. Daarnaast bootst de ziekte de symptomen van andere virale infecties na, zoals een verkoudheid en de griep. Ook knokkelkoorts, malaria en brucellose zijn differentiële diagnoses voor tyfus. Het is dan ook belangrijk om bij de aanwezigheid van één of meer risicofactoren een arts te bezoeken en alle mogelijke informatie hierover aan hem te melden.

Behandeling

Doxycycline, een antibioticum, behandelt de drie vormen van tyfus. Het antibioticum chlooramfenicol is een optie voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voor volwassen patiënten die geen doxycycline kunnen gebruiken, zet de arts ciprofloxacine in. De behandelingsduur bedraagt meestal zeven à tien dagen maar soms is een langere behandeling nodig.

Prognose van bacteriële infectie

Wanneer een patiënt onmiddellijk start met een antibioticabehandeling, is de prognose uitstekend.

Complicaties

Enkele complicaties van tyfus zijn onder meer:

Zonder een snelle behandeling is tyfus soms nog steeds dodelijk.

Een goede persoonlijke hygiëne hanteren is belangrijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede persoonlijke hygiëne hanteren is belangrijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

Er zijn anno januari 2020 geen vaccins om tyfus te voorkomen en er is geen andere manier om de preventie ervan te garanderen. Volgende stappen verlagen echter het risico op tyfus en dan vooral tijdens het reizen:
 • dichte bossen vermijden
 • een goede persoonlijke hygiëne hanteren
 • het dragen van kledij met lange mouwen en sokken tijdens het kamperen
 • insectenwerende middelen gebruiken
 • kleding regelmatig wassen
 • verschillende kleding dragen
© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
De pest: Infectieziekte door beet van vlo of besmette ratDe pest: Infectieziekte door beet van vlo of besmette ratDe pest is een besmettelijke epidemische ziekte veroorzaakt door de pestbacil Yersinia pestis, (een bacterie) overgebrac…
Ehrlichiose: Bacteriële infectie door tekenbeetEhrlichiose: Bacteriële infectie door tekenbeetEhrlichiose is een bacteriële infectie overgebracht door een tekenbeet. Deze wereldwijd voorkomende infectieziekte veroo…
Anaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose (anaplasmosis, humane granulocytische ehrlichiose) is een uiterst zeldzame bacteriële infectie die resulteer…

Pijn onder de ribben: symptomen, oorzaken en behandelingPijn onder de ribben: symptomen, oorzaken en behandelingPijn onder de ribben of ribbenboog kan verschillende oorzaken hebben. De klacht is vaak van korte duur en onschadelijk.…
Snot: functie, samenstelling en kleuren neusafscheidingSnot: functie, samenstelling en kleuren neusafscheidingNeusafscheiding of simpelweg 'snot' is een slijmachtige afscheiding die wordt gevormd in je neus met behulp van speciale…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 30 januari 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Typhus, https://en.wikipedia.org/wiki/Typhus
 • Typhus, https://www.britannica.com/science/typhus
 • Typhus, https://www.healthline.com/health/typhus
 • Typhus, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-typhus#1
 • What to know about typhus, https://www.medicalnewstoday.com/articles/327505.php
 • Afbeelding bron 1: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.