Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandeling

Bij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een bacteriële of virale infectie maar kan ook het gevolg zijn van een bronchitis, longontsteking of zelfs een griep of verkoudheid. Net als het "meer bekende zusje", de buikvliesontsteking, is dit een vrij ernstige ontsteking. Met een borstvliesontsteking kun je dan ook beter binnen de 24 uur bij de dokter zijn. Hoe herken je pleuritis en wat kun je doen als je symptomen hebt?

Oorzaken van borstvliesontsteking

Bij het ademhalen moeten de borstvliezen (pleura) op de longen vrij kunnen bewegen. Wanneer de borstvliezen ontstoken raken, kan dat niet meer en ondervindt iemand direct ernstige pijnklachten bij het ademhalen.

Een pleuritis kan het gevolg zijn van een virale infectie (zoals influenza) maar is meestal een doorontwikkeling van een al langer bestaand probleem in de longen. Bij een genegeerde verkoudheid, bronchitis, tuberculose of longontsteking kan de infectie zich uitbreiden tot de borstvliezen of pleura en kan een borstvliesontsteking ontstaan.

Minder bekende en minder vaak voorkomende oorzaken van een borstvliesontsteking zijn auto-immuunreacties (lupus of reuma bijvoorbeeld), longkanker, contact met asbesthoudende stoffen en een longembolie.

Symptomen van borstvliesontsteking of pleuritis

Bij een acute infectie of doorontwikkeling van een bronchitis of longontsteking, ontwikkelt zich zeer plotseling een pleuritis. We hebben het dan over verergering van de klachten binnen een dag. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Kortademigheid, hoesten en moeite met ademhalen
  • Felle pijn in de borst, die ook als maagpijn kan worden waargenomen of als pijn in één van de schouderbladen
  • Ernstige stekende pijn in de borst bij het inademen

Soms kan er zich zogenaamd pleuravocht tussen de vliezen ontwikkelen; wat dan weer de pijnklachten vermindert. Het opeens minder worden van de pijn is dus niet per definitie een teken dat de infectie aan het genezen is maar kan ook wijzen op het tegendeel.

Wat doe je als je één van deze tekenen herkent?

Net zoals een buikvliesontsteking is een borstvliesontsteking een ernstige ontsteking, die onmiddellijke behandeling behoeft. Pleuritis kan zich uitbreiden naar het hart en kan dodelijke gevolgen hebben, wanneer de ontsteking niet wordt behandeld. Het is raadzaam onmiddellijk een arts te waarschuwen, wanneer u plotseling ernstige pijn op de borst ervaart. Het gaat dan meestal om pijn, die wordt omschreven als "alsof er bij elke ademtocht een mes in je borst wordt gestoken".

Behandeling van borstvliesontsteking

De behandeling van een borstvliesontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Bij een bacteriële ontsteking zal worden gekozen voor behandeling met antibiotica. Bij ontsteking met een virale oorzaak zal eerder een virusremmer worden toegediend. Wanneer er sprake is van vochtontwikkeling, zal dit eventueel met een naald uit de borstkas worden verwijderd. In het specifieke geval van een longembolie, zal een bloedverdunnend medicijn worden voorgeschreven.

Het herstel van de combinatie van een serieuze longontsteking met een pleuritis kan aanzienlijk zijn. Het is mogelijk dat de longen lang geprikkeld blijven en dat het moeilijk is om te ademen bij het in bed liggen op de aangedane zijde. Het kan dan nodig zijn om tijdelijk meer rechtop te slapen met meerdere kussens. Rust is heel erg belangrijk voor een goed en tijdig herstel.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pleuritis (borstvliesontsteking)  symptomen en behandelingPleuritis (borstvliesontsteking) symptomen en behandelingPleuritis (borstvliesontsteking) is een symptoom, ofwel de complicatie van een onderliggende aandoening. Gekenmerkt door…
Steken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstSteken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstHeb je last van steken op de borst, kortdurend of aanhoudend? Wanneer je af en toe kortdurende steken in de borst voelt…
Pleuritis: Borstvliesontsteking met pijn op de borstPleuritis: Borstvliesontsteking met pijn op de borstDe pleura of het borstvlies is het vlies dat de binnenzijde van de borstkas en de buitenkant van de longen bekleedt. Van…
Longontsteking of pneumonieLongontsteking of pneumonieEen longontsteking kan iedereen treffen. Vaak is dit het gevolg van een infectie met een virus of een bacterie. Een long…

Mond-tong aandoeningen: aften/zweertjes/ontsteking en pijnMond-tong aandoeningen: aften/zweertjes/ontsteking en pijnMond- en tongaandoeningen: aften, zweertje in de mond of ontstoken mondslijmvlies. In de mond begint de spijsvertering.…
Colitis Ulcerosa: Ernstig ziek door ontsteking van je darmenVeel mensen zijn bekend met de meest voorkomende vorm van Inflammatoire Bowel Disease (IBD), de ziekte van Crohn. Iets m…
Bronnen en referenties
  • Pleurisy: Causes, Diagnosis, Symptoms and Treatment
  • Pleurisy Explained: Better Health Channel
  • Pleuritis (Wikipedia)
Reacties

Marike, 12-10-2010
Mijn man heeft een borstvliesontsteking, veroorzaakt door een bacterie. Hij heeft nu antibiotica. Mijn vraag is: is het besmettelijk? Reactie infoteur, 13-10-2010
Beste Marike,

De borstvliesontsteking op zichzelf is waarschijnlijk niet besmettelijk maar de longontsteking die daaraan ten grondslag ligt zou dat wel (geweest) kunnen zijn. Die wordt over het algemeen veroorzaakt door een bacterie of virus.

Ik vermoed dat het besmettingsgevaar inmiddels wel geweken is, aangezien de onderliggende ontsteking vermoedelijk al langer actief is.

Veel beterschap gewenst voor uw echtgenoot!

Sterretje999

Marloes, 21-03-2010
Ik zou graag willen reageren omdat ik niet precies weet wat er aan de hand is met mij. Ben vorige week naar de dokter geweest omdat ik donderavond ineens accute pijn op de borst kreeg ik kon niet eens ademen, heel benauwd, ik was erg bang want ik heb nog nooit zoiets gehad en was best heftig. De volgende dag toch maar naar de dokter, want het ging niet beter en vooral savonds gaat het veel slechter. Zaterdagavond leek het nog slechter te gaan weer heel kortademig en heel felle steken bij het inademen. Zelfs een zetpil hielp niet zo goed

Als ik inadem steekt het naast en onder mijn hals, en voelt alsof er heel veel druk op staat. Volgens de dokter was het geen spier want ze heeft overal gedrukt, volgens haar zat het in mijn lichaam, bij de long. Ik vind het wel vreemd bij de long, het voelt meer alsof het een klaplong is. Het lijkt wel op pleuritis, mijn dokter had het wel over een ontsteking, maar heb geen medicatie van haar gekregen. Ze heeft ook geluisterd naar de longen die waren ook schoon, wel ben ik verkouden al een hele tijd en heb ik last van
allergie voor huisstofmijt. De pijn is na 3 dagen wel wat minder geworden, alleen met bukken voel ik het duidelijk en ook nog kortademig en wat misselijk. Kan misschien iemand me vertellen wat er aan de hand is met mij, en of het verstandig is om alsnogs weer na de dokter te gaan, heb trouwens geen koorts gehad. Reactie infoteur, 22-03-2010
Beste Marloes,

Wanneer je helemaal geen koorts hebt gehad, lijkt een borstvliesontsteking mij niet heel waarschijnlijk. Wanneer je zoveel pijn hebt en je zorgen maakt zou ik persoonlijk adviseren om nog een keer naar de dokter te gaan.

Zelfs als het iets zou zijn dat ook vanzelf zou overgaan, krijg je op die manier de kans om jouw vragen te stellen. Ook dat is heel belangrijk, want het gaat om jouw gevoel van angst, onbehagen en pijn.

Heel veel succes en beterschap gewenst,
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.