Tachypneu: Snelle, oppervlakkige ademhaling

Tachypneu: Snelle, oppervlakkige ademhaling Tachypneu is een snelle, oppervlakkige ademhaling waarbij de patiënt meer dan twintig ademhalingen per minuut heeft. Dit symptoom heeft vele mogelijke oorzaken. Tachypneu is in de meeste gevallen een medische noodsituatie. De patiënt krijgt immers minder zuurstof waardoor tal van complicaties en zelfs de dood mogelijk zijn. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van tachypneu maar des te sneller een patiënt een behandeling krijgt, des te beter de prognose is bij tachypneu.

Synoniemen tachypneu

Tachypneu is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • ademfrequentie - snel en ondiep
 • ademhaling - snel en oppervlakkig
 • borstademhaling
 • snelle oppervlakkige ademhaling
 • tachypnoe
 • thoracale ademhaling

Tachypneu en hyperventilatie

Bij hyperventilatie ademt een patiënt snel maar wel diep in tegenstelling tot bij tachypneu waarbij de ademhaling oppervlakkig is. Een ophoping van kooldioxide in de longen veroorzaken bij zowel hyperventilatie als tachypneu een ophoping van kooldioxide in het bloed.

Oorzaken: Vaak probleem in de longen

Een ondiepe, snelle ademhaling heeft vele mogelijke medische oorzaken, waaronder: angst, astma, chronisch obstructief longlijden (COPD) en andere chronische longaandoeningen, een bloedstolsel in een slagader in de long, een infectie in de kleinste luchtwegen van de longen bij kinderen (bronchiolitis), hyperventilatie, longoedeem (vocht in de longen door linkerhartfalen), een longontsteking (= pneumonie: ontsteking onderste luchtwegen), hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart), verstikking en voorbijgaande tachypneu van de pasgeboren patiënt. Bij pasgeboren patiënten is de tachypneu (40-60 ademhalingen per minuut) veelal van voorbijgaande aard (gewoonlijk minder dan 24 tot 48 uur). Dit komt met name voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn, baby’s die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen en baby’s waarvan de moeder diabetes mellitus (suikerziekte) heeft.

Pijn op de borst komt voor bij tachypneu / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij tachypneu / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

De patiënt krijgt een blauwe of grijze kleur aan de huid, nagels, lippen, het tandvlees of het gebied rond de ogen (cyanose). Ook trekt de borstkas in bij elke ademhaling. De patiënt heeft daarnaast pijn op de borst, koorts en het ademen verloopt moeilijk. Duizeligheid treedt mogelijk ook op, evenals ’s nachts slapeloosheid en overdag slaperigheid en vermoeidheid. Soms verergeren de symptomen. Deze symptomen beklemtonen een medische noodsituatie; een patiënt moet met andere woorden zo snel mogelijk professionele medische hulp opzoeken, behalve als angst de oorzaak is.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hij onderzoekt het hart, de longen, de buik en het hoofd van de patiënt.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostische onderzoek
Mogelijke onderzoeken zijn onder meer:

Behandeling van snelle, oppervlakkige ademhaling

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van de snelle ademhaling. Zuurstoftherapie is nodig bij een laag zuurstofgehalte en inhalatietherapie en vernevelaars zijn nodig bij een aanval van astma of COPD om de luchtwegen te openen. Ook corticosteroïden zijn hierbij nuttig. Antibiotica helpen bij een bacteriële longontsteking. Als een patiënt tachypneu heeft door angst, is medicatie hiervoor beschikbaar. Voor sommige (angstige) patiënten zijn yoga-oefeningen goed om de oppervlakkige ademhaling te verlichten.

Complicaties

Wanneer de patiënt een ernstige oppervlakkige ademhaling heeft, treedt mogelijk desoriëntatie, delirium (acute verwardheid met wijzigingen in hersenfunctie), verwardheid, cyanose (de medische term hiervoor is blauwverkleuring) op, en zelfs epileptische aanvallen zijn mogelijk.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Forced Expiration Technique, ademtherapieForced Expiration Technique, ademtherapieAdemtherapie is soms nodig wanneer de ademhaling te snel of te oppervlakkig is. Een onderdeel van ademtherapie is een zu…
EHBO bij hyperventilatie-aanval (ademhalingsproblemen)EHBO bij hyperventilatie-aanval (ademhalingsproblemen)Bij hyperventilatie kent de patiënt ademhalingsproblemen waarbij onder andere een snelle en diepe ademhaling, flauwvalle…
NEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNEHI: Neuro-endocriene HyperplasiaNeuro-endocriene Hyperplasia afgekort NEHI is een zeldzame longaandoening die voorkomt bij baby's en jonge kinderen. De…
Belang van een goede ademhalingBelang van een goede ademhalingZonder ademhaling, komt er geen zuurstof in het lichaam en ga je dood. Simpeler is het niet uit te leggen. Er is dus con…

Rhabdomyosarcoom: Kanker in spierweefsel bij kinderenRhabdomyosarcoom: Kanker in spierweefsel bij kinderenBij rhabdomyosarcoom vormen kwaadaardige cellen (kanker) zich in het dwarsgestreepte spierweefsel van een patiënt, meest…
Ramsay Hunt-syndroom: Huiduitslag oren door varicella zosterRamsay Hunt-syndroom: Huiduitslag oren door varicella zosterHet Ramsay Hunt-syndroom is een pijnlijke uitslag rond het oor die optreedt wanneer het varicella zoster virus de zevend…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
 • http://study.com/academy/lesson/what-is-tachypnea-definition-causes-treatment.html
 • http://www.healthline.com/symptom/rapid-shallow-breathing
 • http://www.medindia.net/symptoms/rapid-shallow-breathing.htm
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007198.htm
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007233.htm
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.