Rhabdomyosarcoom: Kanker in spierweefsel bij kinderen
Bij rhabdomyosarcoom vormen kwaadaardige cellen (kanker) zich in het dwarsgestreepte spierweefsel van een patiënt, meestal een kind. Sommige aangeboren afwijkingen verhogen het risico op deze tumor. Rhabdomyosarcoom is op heel veel plaatsen in het lichaam mogelijk waarbij de patiënt een al dan niet pijnlijke massa ervaart die zich verspreidt. Radiotherapie, chemotherapie en een chirurgische verwijdering van de massa zijn enkele behandelingsmethoden voor rhabdomyosarcoom. De prognose van de kanker is ondanks een zware en lange behandeling vaak goed. Een rhabdomyosarcoom werd voor het eerst beschreven in 1854 door Weber maar pas wetenschappelijk gepubliceerd in 1946 door Stout.
Synoniemen van rhabdomyosarcoom
Een rhabdomyosarcoom is eveneens gekend onder deze synoniemen:
- rhabdomyosarcoma
- sarcoma botryoides
Epidemiologie: Kanker in spierweefsel bij kinderen
Rhabdomyosarcoom (RMS) is een zeldzame vorm van kanker die voornamelijk bij kinderen voorkomt, maar ook bij volwassenen kan optreden. Het vertegenwoordigt ongeveer 3% van alle kinderoncologische gevallen. De incidentie varieert wereldwijd en wordt beïnvloed door genetische en omgevingsfactoren.
Voorkomen bij verschillende leeftijden
RMS komt het vaakst voor bij
kinderen jonger dan 10 jaar, met een piekincidentie tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar. Hoewel zeldzaam, kunnen ouderen ook worden getroffen. In deze gevallen wordt de prognose vaak als ongunstiger beschouwd vanwege bijkomende aandoeningen en een vertraagde diagnose.
Geografische verschillen
De incidentie van RMS varieert per regio. In ontwikkelingslanden wordt RMS minder vaak gediagnosticeerd, mogelijk door beperkte toegang tot medische zorg. In geïndustrialiseerde landen wordt de diagnose vaker vroeg gesteld, wat bijdraagt aan betere behandelresultaten.
Mechanisme
Het mechanisme achter rhabdomyosarcoom is complex en omvat zowel genetische als moleculaire processen. RMS ontstaat uit mesenchymale cellen, die normaal gesproken bijdragen aan de vorming van skeletspierweefsel.
Ontstaan uit embryonale cellen
De meeste RMS-gevallen worden veroorzaakt door de onjuiste differentiatie van embryonale cellen tijdens de vroege ontwikkeling. Dit leidt tot ongecontroleerde celgroei en de vorming van tumoren.
Genetische afwijkingen
Chromosomale translocaties, zoals de PAX3-FOXO1 en PAX7-FOXO1 translocaties, spelen een cruciale rol in de pathogenese van alveolair rhabdomyosarcoom. Deze genetische veranderingen activeren oncogenen die bijdragen aan tumorgroei en metastase.
Oorzaken
Onbekend
Een rhabdomyosarcoom is de meest voorkomende
weke delen tumor bij kinderen. De oorzaak van rhabdomyosarcoom is onbekend. Het is een zeldzame tumor. De meeste kinderen met rhabdomyosarcoom hebben geen bekende risicofactoren. Mogelijk treedt het meer op bij kinderen die een hoog geboortegewicht hebben of groter dan verwacht zijn bij de geboorte.
Genetische aandoeningen
Sommige kinderen met bepaalde
aangeboren afwijkingen hebben een verhoogd risico. Sommige families hebben een genmutatie waarbij dit risico toeneemt. Een pleuroblastoom,
het Beckwith-Wiedemann-syndroom,
het Costello-syndroom,
het Li-Fraumeni syndroom (ziekte met verhoogd risico op
kanker),
het syndroom van Noonan en
neurofibromatose type 1 (NF1) (neurologische afwijking met afwijkingen aan huid en ogen) zijn enkele voorbeelden van genetische aandoeningen waarbij een rhabdomyosarcoom vaker voorkomt.
Risicofactoren
RMS kent diverse risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze ziekte. Zowel genetische predisposities als omgevingsfactoren spelen hierbij een rol.
Genetische factoren
Familiegeschiedenis van kanker en genetische mutaties in tumoronderdrukkende genen, zoals TP53, verhogen de kans op RMS. Dit geldt vooral in gevallen van erfelijke kankersyndromen.
Prenatale blootstelling
Factoren zoals blootstelling aan straling of teratogene stoffen tijdens de zwangerschap verhogen het risico op het ontwikkelen van RMS bij kinderen.
Risicogroepen
Hoewel RMS relatief zeldzaam is, zijn bepaalde groepen meer vatbaar voor de ontwikkeling van deze ziekte.
Kinderen en adolescenten
Kinderen vormen de primaire risicogroep voor RMS, met name jongere kinderen onder de leeftijd van 10 jaar. In deze groep is de ziekte vaak agressiever.
Patiënten met erfelijke aandoeningen
Patiënten met aandoeningen zoals het Beckwith-Wiedemann-syndroom lopen een verhoogd risico op de ontwikkeling van RMS. Genetische screening wordt aanbevolen bij deze groep.
Symptomen
De patiënt heeft een massa (tumor) die al dan niet
pijnlijk of zichtbaar is, afhankelijk van de locatie van de tumor. Onverklaarbare
koorts is ook mogelijk. Relatief zeldzame symptomen omvatten
vermoeidheid /
kankervermoeidheid, een
verminderde eetlust en
blauwe plekken, vooral wanneer de tumor is uitgezaaid naar het beenmerg. Andere symptomen variëren afhankelijk van de locatie van de tumor.
Blaas en vagina
Tumoren in de blaas en vaginale tumoren leiden tot opstartproblemen met het plassen of het maken van stoelgang, of een slechte controle over de urine.
Neus of keel
Tumoren in de neus of keel leiden tot bloedingen,
congestie (verstopte sinussen),
slikproblemen, of neurologische problemen als ze zich verspreiden naar de
hersenen.
Ogen
Tumoren rond de ogen leiden tot een bolling van het oog, gezichtsproblemen, zwelling rond de ogen, of pijn.
Oren
Tumoren in de oren veroorzaken pijn, verlies van het gehoor of zwelling.
Spieren
Spiertumoren leiden tot een pijnlijke
knobbel. De arts verwart dit vaak met een blessure.
Metastasen
Bij metastasen (
uitzaaiingen) heeft de patiënt
anemie (tekort aan rode bloedcellen),
ademhalingsproblemen, secundair aan
pleura-effusie (
vochtophoping tussen borstvlies en longvlies) of
longknobbeltjes,
botpijn,
neutropenie (tekort aan
neutrofiele granulocyten = soort witte bloedcellen) en
trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes wat een verhoogd risico op bloedingen impliceert).
Alarmsymptomen
Het herkennen van alarmsymptomen is cruciaal voor de vroege diagnose en behandeling van RMS.
Snelle tumorgroei
Snelle groei van een zwelling, vooral in het hoofd- en halsgebied, kan wijzen op RMS en vereist onmiddellijke medische aandacht.
Onverklaarbare pijn
Aanhoudende pijn zonder duidelijke oorzaak, vooral bij kinderen, moet worden onderzocht om de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor uit te sluiten.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek waarbij hij bij de patiënt de symptomen bemerkt. Meestal zijn diagnostische onderzoeken vereist om tot een diagnose te komen.
Diagnostisch onderzoek
Mogelijke onderzoeken zijn onder meer een
beenmergbiopsie (om aan te tonen dat de kanker zich heeft verspreid), een
biopsie van de tumor, een
botscan om de verspreiding van de tumor te identificeren, een
CT-scan van de
borstkas (om te kijken of de tumor zich verspreid heeft), een CT-scan van de tumorplaats, een lumbaalpunctie, een beenmergbiopsie, een
MRI-scan van de tumorplaats, een nierfunctieonderzoek, een leverfunctieonderzoek, een
urineonderzoek,
echografie,
echocardiografie, en een volledig
radiografisch onderzoek (bijvoorbeeld een thoraxfoto).
Differentiële diagnose
De arts verwart een rhabdomyosarcoom vaak met volgende aandoeningen of syndromen:
Behandeling
Chirurgie
In veel gevallen is chirurgische verwijdering van de tumor het belangrijkste behandelingsaspect. De chirurg verwijdert de gehele tumor alsook een deel van het gezonde weefsel eromheen om herhaling te voorkomen.
Radiotherapie
Radiotherapie is de behandeling met ioniserende straling (radiostraling) die kankercellen doodt. Radiotherapie wordt vaak gecombineerd met chemotherapie en wordt toegepast wanneer chirurgische verwijdering niet mogelijk is.
Chemotherapie
Chemotherapie gebruikt medicijnen om kanker te behandelen. De medicijnen kunnen worden toegediend via een infuus of pillen. Dit kan helpen bij het verkleinen van de tumor en het vernietigen van kankercellen die zich door het lichaam hebben verspreid.
Targeted Therapy
Targeted therapy richt zich specifiek op kankercellen en probeert deze te vernietigen door hun groeiprocessen te blokkeren. Dit kan worden toegepast wanneer andere behandelingen niet effectief zijn.
Immunotherapie
Immunotherapie versterkt het immuunsysteem van de patiënt om het lichaam te helpen bij het bestrijden van kanker. Dit kan worden toegepast bij bepaalde gevallen van rhabdomyosarcoom.
Prognose
De prognose van RMS varieert afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van de patiënt, de locatie van de tumor en de aanwezigheid van metastasen.
Prognose bij kinderen
Bij kinderen jonger dan 10 jaar is de prognose doorgaans beter, vooral bij een vroege diagnose en adequate behandeling.
Langetermijnoverleving
De langetermijnoverleving is sterk afhankelijk van het stadium van de ziekte bij diagnose. Vroege detectie verhoogt de kans op genezing aanzienlijk.
Complicaties
Complicaties van RMS kunnen voortkomen uit de ziekte zelf of de gebruikte behandelingen.
Therapie-gerelateerde complicaties
Bijwerkingen van chemotherapie, zoals immunosuppressie, verhogen het risico op infecties en andere gezondheidsproblemen.
Fysieke beperkingen
Grote tumoren of uitgebreide chirurgie kunnen leiden tot blijvende fysieke beperkingen, afhankelijk van de locatie van de tumor.
Preventie
Hoewel RMS niet volledig kan worden voorkomen, kunnen sommige risicofactoren worden beperkt door bewustzijn en genetische screening.
Genetisch advies
Bij patiënten met een familiaire voorgeschiedenis van kanker kan genetisch advies helpen bij het inschatten van het risico en het nemen van preventieve maatregelen.
Prenatale zorg
Zorgvuldige prenatale zorg, waaronder het vermijden van blootstelling aan schadelijke stoffen, kan het risico op aangeboren afwijkingen en kanker bij kinderen verminderen.
Lees verder