Chemotherapie en de bijwerkingen
Omdat kanker zoveel voorkomt onder mensheid is de term chemotherapie of chemokuur over het algemeen zwaar beladen. Maar wat is chemotherapie nou werkelijk.Wat is chemotherapie?
Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Cytostatica zijn medicijnen die proberen de deling van cellen te stoppen. Over het algemeen proberen de medicijnen de mitose ( celdeling) van de cellen tegen te gaan. Vooral snelgroeiende cellen worden hierbij beschadigd. Meestal groeien de cellen van tumoren snel, en daarom is een behandeling met cytostatica vaak zinnig. Ook zijn ze veel gevoeliger voor de medicatie dan gezonde cellen. Tijdens chemotherapie wordt de medicatie in het lichaam van de patient gebracht zodat het zijn werk kan gaan doen.Chemotherapie is een van de drie behandelingsmethoden van kanker. De andere twee zijn radiotherapie en chirurgie.
De bijwerkingen van chemotherapie
Ondanks het feit dat chemotherapie vooral de slechte cellen in het menselijk lichaam doodt, blijven veel andere cellen ook niet gespaard. Zo worden ook de cellen van het beenmerg geraakt, de haarzakjes en de geslachtorganen omdat hier snel delingen plaats vind.De bijwerkingen van chemotherapie zijn de volgende:
- Misselijkheid
- Braken
- Bloedarmoede
- Tekort aan bloedplaatjes
- Mondontsteking
- Diarree
- Haaruitval
- Verstopping
- Longfibrose
- Hartritmestoornissen
- Gestoorde leverfunctie
- Nierfalen
- Bindvliesontsteking
- Hyperpigmentatie
- Zenuwproblemen
Dit zijn uiteraard niet alle mogelijke klachten, maar het zijn wel de meest voorkomende. Het is overigens ook niet zo dat iedereen last heeft van al deze klachten. Het is afhankelijk van de persoon welke klachten aanbod komen en het is ook mogelijk dat de klachten zeer beperkt zijn.
Bij welke kankertypen wordt chemotherapie vooral gebruikt?
Er zijn vier kankertypen waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van chemotherapie. Dit zijn:[OLIST]Leukemie
Ziekte van Hodgkin
Non-Hodgkinlymfoom
Zaadbalkanker[/OLIST]