Chemokuur of chemotherapie

Chemokuur of chemotherapie Chemokuur: voor de een de kans op genezing, voor de ander zicht op een langer en minder pijnlijk leven. Chemokuur is vooral bekend vanwege het gebruik bij kanker, maar word ook bij andere infectieziekten ingezet. De bijwerkingen van een chemokuur zijn niet altijd even prettig. Hoe werkt een chemokuur en waar bestaat een chemokuur uit. Bij kanker en infectieziekten wordt chemotherapie ingezet. Chemotherapie is een therapie die bestaat uit het toedienen van een synthetische stof gedurende een bepaalde tijd.

Verschillende toepassingen

Met een chemotherapie wordt gebruik gemaakt van een synthetische stof bij de behandeling van infectieziekten en verschillende vormen van kanker. Bij worminfecties en malaria worden ze gebruikt, maar ook bij bacteriële infecties. Omdat de stof een celdodende werking heeft, is chemotherapie voornamelijk bekend van het gebruik bij kanker.

Chemotherapeuticum

Een chemotherapeuticum is een synthetisch gemaakte stof. Antibiotica zijn celdodende stoffen die van biologisch materiaal zijn gemaakt, chemotherapeuticum zijn van synthetisch materiaal gemaakt en dat maakt het verschil met antibiotica. Een chemotherapeuticum doodt de celdeling door in te grijpen op de chemische reacties die een cel doen groeien. Hierdoor worden vooral de snel groeiende cellen aangepakt. Kankercellen zijn gevoeliger voor chemotherapeuticum dan gewone cellen, en zullen daardoor eerder sterven. Bovendien herstellen eigen cellen sneller.

De chemo bij kanker

Bij kanker kan chemotherapie op drie manieren worden gebruikt:

Als genezende behandeling

Sommige vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld bloedcelkanker (leukemie), zijn alleen te behandelen met chemotherapie.

Als ondersteunende behandeling

Na een operatie wordt vaak chemotherapie gebruikt om eventuele uitzaaiingen aan te kunnen pakken.

Palliatieve behandeling

Wanneer de kanker niet meer te genezen is, wordt chemotherapie ingezet om het groeiproces te vertragen en het leven van de patiënt zoveel mogelijk te verzachten.

Chemotherapie kan poliklinisch, tijdens een opname of thuis worden gegeven. Dit hangt af van wat de conditie van de patiënt is en wat de voorkeur geniet. Ook hangt het ervan af welke soort chemokuur gegeven word, sommige kuren kunnen alleen tijdens een opname. Meestal kan het poliklinisch gebeuren, de patiënt kan daarna gewoon naar huis gaan. Dit is vaak ook het prettigste voor de patiënt: de behandeling is onder deskundige leiding en men kan direct ingrijpen, en het herstellen ervan kan in de vertrouwde omgeving gebeuren, met eigen familie en vrienden om zich heen. Het toedienen gebeurt meestal via een infuus in speciale kamers, waar ook andere patiënten hun chemokuur krijgen toegediend. Dit kan in het begin afschrikken: want sommigen mensen zien er ziek en kaal uit of moeten overgeven. Wanneer het toedienen erg lang gaat duren of wanneer de aders moeilijk bereikbaar zijn, word er gebruik gemaakt van een infuuspoort: dit is een kunstmatige ingang naar een ader. Deze zit onder de huid vaak net onder het sleutelbeen. In geval van een chemokuur in de vorm van tabletten, kan deze ook thuis worden gebruikt. Wel moet men zich goed aan de tijdstippen houden voor een goede werking van de chemokuur.

Tijdens de chemokuur

Een van de bijwerkingen is braken of diarree. Blijf daarom goed drinken om vochtverlies te voorkomen, en eet met kleine beetjes zo veel mogelijk. Eet vooral vezelrijk, om de ontlasting goed op gang te houden. Het is heel moeilijk soms om te blijven eten en drinken, omdat het vaak direct weer eruit komt. Blijf toch volhouden hierin, een lichaam dat onvoldoende voeding en vocht binnen krijgt, zal veel sneller afzwakken en het herstel duurt dan ook langer. Tussen twee of meerdere chemo's zit een periode van rust: gebruik deze vooral om heel goed aan te sterken en zich gereed te maken voor de volgende kuur. Sterk aan door middel van goede voeding en probeer lichaamsbeweging te krijgen. Na 7 tot 10 dagen is de aanmaak van witte bloedlichaampjes op zijn laagst en dus ook de weerstand. Kijk in deze periode dus uit met ziektekiemen en weer mensen die verkouden zijn ed uit uw omgeving. Het belangrijkste tijdens de chemokuur is wel de steun van familie en vrienden en de contacten.

Bijwerkingen

Chemotherapie doodt niet alleen kankercellen, maar ook lichaamseigen cellen. De eigen cellen herstellen sneller dan de kankercellen, maar door uitval van die cellen wordt het lichaam toch ziek. Bijwerkingen zijn dan onder andere: haaruitval, misselijkheid en gewichtsverlies. ook vermoeidheid komt veel voor, mede ook doordat de rode bloedcellen verminderen. soms is het dan nodig om via een transfusie aanvullende rode bloedcellen te krijgen.

Haaruitval

Een van de vervelende bijwerkingen van chemokuur is de uitval van haar. Op het hoofd, maar ook de wenkbrauwen, wimpers, borsthaar, schaamhaar etc. Na stopzetting van de chemokuur zal het haar weer langzaam opnieuw aangroeien. Het vervelendste is wel de uitval van haar op het hoofd, vooral voor vrouwen die een mooie bos haar hadden. Het kan ook erg afschrikken wanneer er plotseling lange plukken haar op het hoofdkussen liggen. Het is helaas een proces dat niet te voorkomen is. Soms is het goed om het haar in een keer af te scheren, maar soms ook wil men zo lang mogelijk het haar behouden. Doe waar je je goed bij voelt en laat je niet overhalen door wat de omgeving ervan denkt. Er zijn mooie pruiken te verkrijgen, deze worden soms vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Ook leuke mutsjes of hoofddoeken kunnen een oplossing zijn. Probeer verschillende dingen uit en kijk waar je je het prettigst bij voelt.

Kankerverwekkend

Een andere bijwerking is dat chemotherapie juist kankerverwekkend is. Het is dan ook zaak om goed af te wegen of men met chemotherapie moet beginnen en wat men ervan verwacht. Ook is het zaak om te bekijken of een andere behandeling te voorkeur geniet en ook mogelijk is. In geval van palliatieve behandeling is chemokuur wel aan te raden. Dit kan het resterende leven van de patiënt nog verlengen en zeker aangenamer maken. De bijwerking word dan vaak voor lief aangenomen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen en risico's van chemo (chemotherapie)Bijwerkingen en risico's van chemo (chemotherapie)Chemotherapie of kortweg chemo is een behandeling die heel vaak wordt gebruikt als er kanker in het spel is. Hoewel chem…
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…

AIDS: Acquired Immune Deficiency SyndromeAIDS: Acquired Immune Deficiency SyndromeAids staat voor 'Acquired Immune Deficiency Syndrome'. In het Nederlands betekent het Immuun- deficiëntie Syndroom. Door…
Bronnen en referenties
  • http://www.allesoverchemotherapie.nl
Reacties

Rob, 30-08-2013
Wat is het percentage dat daadwerkelijk is genezen, nadat ze een chemotherapie hebben ondergaan, die zou moeten genezen? Ik kan daar nauwelijks iets over vinden. Zijn er ook getallen van bijvoorbeeld 30 jaar geleden? Reactie infoteur, 30-08-2013
De moeilijkheid van dit soort cijfers zit hem in de ernst van de kanker: hoe groot is de tumor, zijn er uitzaaiingen? Hoe eerder kanker ontdekt is, hoe beter de prognose. Ook dit verschilt nog eens per vorm van kanker.

M. Aaftink, 18-07-2012
Geachte heer, mevrouw,

Is het verstandig om na een chemokuur te rijden in een auto ( vrachtauto ).
Mag men verzekeringstechnisch wel rijden in of op gemoterriseerde voertuigen?

Met vriendelijke groet,

Martin Aaftink Reactie infoteur, 22-07-2012
Het wordt afgeraden om de eerste 24 uur na een chemokuur zelf een auto te besturen. Chemokuur is van invloed op uw reactievermogen. Hoe u zich daarna voelt, zult u zelf moeten bepalen.

E. Schuermans, 20-02-2011
Ik moet eerst 3 chemo behandelingen hebben voordat de tumor verwijderd kan worden. Hoe lang duren deze behandelingen?
Is dit1 x 3 behandelingen of 3x een serie behandelingen.
Het is voor een tumor in de maagwand bij de slokdarm. Reactie infoteur, 20-02-2011
Waarschijnlijk gaat het hier om een preoperatieve behandeling. Meestal word chemo in fasen gegeven, waarin elke fase een of meerdere behandelingen bevat. Sterkte!

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.