Forced Expiration Technique, ademtherapie
Ademtherapie is soms nodig wanneer de ademhaling te snel of te oppervlakkig is. Een onderdeel van ademtherapie is een zuchttchniek. Dit wordt toegepast wanneer de patiënt niet of onvoldoende kan hoesten om overtollig slijm uit de longen te verwijderen. Wanneer slijm achterblijft in de longen kan er een vervelend gevoel, geïrriteerdheid, benauwdheid en ontsteking van de longen ontstaan. FET (Forced Expiration Technique) is en zuchttechniek die uit drie onderdelen bestaat: diepe ademhaling, huffen en ontspannen ademhalen.
Ademtherapie
Ademen is voor de meeste mensen vrij normaal en niet iets om over na te moeten denken. De ademhaling wordt gereguleerd door de onwillekeurige spieren: spieren die aan het werk gaan zonder dat we ze bewust aansturen. Het lichaam is door middel van zuchten en hoesten in staat de longen te ontdoen van slijm. Het is belangrijk om slijm uit de longen te verwijderen, zodat de longen gezuiverd worden. In sommige gevallen is de patiënt niet in staat de longen te ontdoen van slijm, zoals bij Carapatiënten of bij mensen waarbij de trilharen in de longen niet goed werken. Ademtherapie wordt dan toegepast, waardoor veel patiënten wel in staat zijn de longen effectief te reinigen.
Wat is Forced Expiration Technique?
Forced Expiration Technique wordt ook wel afgekort tot FET. Het is een zuchttechniek als onderdeel van ademtherapie. Het is bedoeld om slijm dat zich in de longen bevindt vrij te laten komen en op te hoesten. Dit wordt gedaan door lucht achter het slijm te krijgen. FET is een combinatie van een aantal ademhalingstechnieken zoals diep ademhalen, huffen en een ontspannen ademhaling.
Wat is huffen?
Vaak worden de begrippen huffen en FET door elkaar gebruikt. Veel mensen denken dan ook dat dit hetzelfde betekent. Huffen is echter een onderdeel van FET. Huffen is het uitblazen van lucht in korte stootjes. Een huff is een uitademing waarbij het strottenhoofd geopend blijft. Bij hoesten wordt het strottenhoofd gesloten. Goed huffen moet je dan ook leren, want het is niet vergelijkbaar met hoesten.
Huffen doe je door de buikspieren aan te trekken tijdens de uitademing. De mond maakt een rondje, het geluid 'hhhhh' moet nagedaan worden. Huffen kost energie, daarom kunnen mensen met een slechte conditie of met benauwdheid vaak moeilijk huffen. De fysiotherapeut zal de patiënt aanleren hoe te huffen. Huffen is zoals eerder gezegd een onderdeel van FET.
Diep ademhalen
Huffen is het uitstoten van lucht. Voorafgaande aan het huffen zal er een diepe ademhaling nodig zijn. Ook dit kost energie. Mensen met benauwdheid zijn vaak niet in staat tot een diepe ademhaling. Een diepe ademhaling is nodig om voldoende lucht achter het slijm te krijgen. FET begint eigenlijk met een uitademing: de longen worden volledig leeggemaakt van lucht. Dan wordt er diep ingeademd, dieper dan normaal. De lucht wordt enige seconden ingehouden. Daarna begint het huffen.
Ontspannen ademhaling
Nog een onderdeel van FET is een ontspannen ademhaling. Geforceerd gaan ademhalen zal het slijm niet uit de longen halen. Men moet zich bewust worden van de ademhaling. Iemand die niet ontspannen ademhaalt, heeft vaak ook een korte en oppervlakkige ademhaling. Daardoor komt er onvoldoende lucht achter het slijm in de longen. Een ontspannen ademhaling begint ook met een buikademhaling. Mensen die gestrest zijn, zie je vaak een borstademhaling toepassen. Een buikademhaling traint de buikspieren, omdat deze nodig zijn tijdens het huffen. De buikspieren worden tijdens het huffen aangespannen.
Hoesten
Met FET wordt het slijm vanuit de longen naar boven gebracht. Soms is licht hoesten daarna voldoende om het slijm uit de keel te krijgen. Dit lukt echter niet altijd. Sommige patiënten bezitten onvoldoende kracht of vermogen om te kunnen hoesten. Ook kan het zijn dat er onvoldoende wordt doorgehoest. Doorhoesten is belangrijk om al het slijm uit de luchtweken te krijgen. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Ook wanneer hoesten niet mogelijk is, kan de fysiotherapeut helpen om toch het slijm kwijt te krijgen. FET is hier een heel belangrijk onderdeel in.
Tapotage
Tapotage is het kloppen op de borst of de rug. Op zich werkt het kloppen weinig om het slijm los te krijgen. Het slijm bevindt zich in de longen in kleine openingen n zit daar diep weg gestopt, waardoor kloppen op de borst of rug weinig zinvol is. Toch hebben veel patenten er wel baat bij. Dit komt omdat tapotage bij de meeste patiënten ontspannen werkt. Door de ontspanning komt het slijm makkelijker los wanneer er gehoest wordt of wanneer FET wordt toegepast. Vaak zal tapotage dan ook in combinatie met FET worden toegepast. Hiervoor ga je naar de fysiotherapie.
Fysiotherapie
Bij fysiotherapie denken veel mensen aan bewegingstherapie. Fysiotherapie helpt bij klachten aan het steun-en bewegingsapparaat. De longen horen hier ook bij. De meeste mensen ademen te oppervlakkig en te snel. In principe is het voor gezonde mensen voldoende om zes keer per minuut adem te halen. Wanneer jij je hier bewust van wordt, wordt de ademhaling dieper, rustiger en ontspan je meer. Hierdoor komt slijm in de longen ook makkelijker los. Fysiotherapie is dus belangrijk voor mensen die problemen met de longen hebben. In de meeste gevallen wordt fysiotherapie vergoedt vanuit de ziektekostenverzekering. Soms wordt deze vanuit een aanvullende verzekering vergoedt. Dit hangt af van het type therapie en de verzekering. Vraag vooraf altijd informatie bij de verzekeraar. Vraag ook een kostenplaatje/ begroting aan bij de fysiotherapeut.