Wat is heesheid

Heesheid is een stoornis van het stemgeluid. De meeste mensen zijn ooit al eens hees geweest. Maar wat is heesheid nou precies en hoe wordt het veroorzaakt? En vervolgens een paar adviezen die je kan opvolgen als je hees bent.

De normale stem

Door het uitademen worden de stembanden in het strottenhoofd in trilling gebracht. Door je mond op dat moment te gebruiken komt er geluid uit je mond. Geen enkele stem is gelijk.

Heesheid

Heesheid is een stoornis in het stemgeluid. De stem klinkt ruw, en is anders in toonhoogte. Heesheid kan veroorzaakt worden doordat er een probleem met de stembanden zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld slechter bewegen als gevolg van een verlamming van één of beide stembanden. Een verlamming kan het gevolg zijn van een ontsteking en in zeldzame gevallen een herseninfarct of een tumor.

Een ander probleem bij heesheid kan ook zwellingen op de stembanden zijn. Meestal zijn dit poliepjes. Poliepen ontstaan meestal door verkeerd stemgebruik. Ook kan het voorkomen bij een ontsteking in het strottenhoofd.

Andere oorzaken

Er zijn natuurlijk tal van andere oorzaken die voor heesheid kunnen zorgen. Deze zijn:
 • Irritatie van de stembanden, door verkeerd stemgebruik
 • gebruik van alcohol of tabak
 • ontsteking van de luchtpijn, keel, neus of bijholten
 • poliepen, deze zijn goedaardig
 • stress
 • een afwijking van de schildklier
 • verwonding in keel of strottenhoofd
 • ouderdom
 • zwakte van de aansturingszenuw
 • een kwaadaardige tumor, dit komt zelden voor, en als het voor komt is het vaak bij oudere mensen.

Onschuldig

Meestal wordt heesheid veroorzaakt door verkeerd stemgebruik, een virusinfectie of door roken en niet door iets ernstigs Het is vaak een onschuldige aandoening die meestal binnen drie weken vanzelf overgaat. Als er na drie weken nog heesheid bestaat is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Hij zal aan de hand van een aantal vragen en onderzoek achter de oorzaak proberen te komen. Eventueel wordt er doorverwezen naar een KNO arts.

Adviezen

 • niet roken
 • geen alcohol gebruiken
 • proberen je stem te sparen. Ook niet fluisteren, hierbij gebruik je ook je stem
 • als er sprake van een luchtweginfectie: goed drinken, op deze manier bouw je weerstand op en kunnen je stembanden herstellen.
 • als het langer als drie weken duurt kun je beter een afsrpraak maken bij je huisarts
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…
Schorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem, hese stem, schorheid of heesheid is een abnormale verandering in je stemgeluid. Een schorre stem of schorh…
Help, ik ben mijn stem kwijt!Je stem kwijt zijn of zo hees zijn dat je stem af en toe wegvalt is een vervelend probleem. Pas dan besef je hoe vaak en…
Stembanden en aandoeningenStembanden en aandoeningenDe stembanden zijn nodig voor de stem, dat is duidelijk. We hebben ware en valse stembanden. Het belangrijkste zijn de w…

Virus verwant aan de ziekte van PfeifferVirus verwant aan de ziekte van PfeifferDe ziekteverschijnselen van de ziekte van Pfeiffer, veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, zijn vrijwel gelijk aan de…
Moederkruid en migraineMoederkruid en migraineMoederkruid, Hemdsknoopjes, Kamillebloemekes, Feverfew of in het Latijn Tanacetum parthenium, vele namen voor een verget…
Bronnen en referenties
 • Kompas voor AG: zelfstandig af te handelen hulpvragen
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.