NEHI: Neuro-endocriene Hyperplasia

NEHI: Neuro-endocriene Hyperplasia Neuro-endocriene Hyperplasia afgekort NEHI is een zeldzame longaandoening die voorkomt bij baby's en jonge kinderen. De aandoening werd voor het eerst geclassificeerd en beschreven in 2005. Het behoort tot de interstitiële longziekten. Omdat deze aandoening zo recent beschreven werd, is het nog moeilijk om een juiste prevalentie aan te geven. Momenteel zijn er ongeveer 400 gevallen wereldwijd gekend en geregistreerd. De aandoening komt het vaakst voor bij kinderen tussen 0 en 6 jaar.

Wat is NEHI?

NEHI behoort tot de interstitiële longziekten of insterstitial lung diseases (IDL). Deze aandoeningen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van te veel cellen of stoffen in de longblaasjes of de ruimte ertussen (het interstitum). Interstitiële longziekten zijn op zich al zeldzaam maar NEHI is nog zeldzamer. IDL kunnen veel oorzaken hebben maar bij ongeveer tweederde van de gevallen is de oorzaak onduidelijk. In deze gevallen spreken we dan van 'idiopatische IDL's'. NEHI behoort tot deze groep. Er wordt wel gesuggereerd dat er misschien een genetische basis is voor de aandoening maar tot op heden werd er geen afwijkend gen gevonden. Patiënten met NEHI hebben een verhoogd aantal Pulmonale Neuro-endocrine cellen (PNEC) in hun longweefsel, waardoor de gaswisseling niet correct verloopt. Hierdoor wordt er te weinig zuurstof opgenomen en te weinig kooldioxide afgegeven door de longen. Dit heeft als gevolg dat er hypoxemie en hypoxie ontstaat. Hypoxemie is een te kort aan zuurstof in het bloed. Hierdoor ontvangen de weefsels onvoldoende zuurstof om optimaal te kunnen functioneren (hypoxie).

Symptomen

 • Moeilijke, snelle en piepende ademhaling
 • Bij onderzoek met de stethoscoop kan gekraak in de longen waargenomen worden.
 • Tachypneu
 • Reflux
 • Gewichtsverlies
 • Groeiachterstand
 • Het bloed vertoont een lage zuurstofniveau.
 • Baby's zijn vatbaarder voor longontstekingen en bronchiolitis.
Het gebeurt dat de arts in eerste instantie de diagnose astma of langdurige respiratoire infectie opgeeft omdat de symptomen gelijkaardig zijn, maar baby's met NEHI reageren in het algemeen niet op astma behandelingen en corticosteroïden.

Diagnose

In eerste instantie wordt de ademhaling van de baby geobserveerd en wordt er geluisterd naar de longen om eventuele abnormale geluiden te detecteren. Daarna wordt er een CT-scan van de longen van de zuigeling gemaakt. Met een hoge resolutie computertomografiescan (HRCT-scan) kan NEHI gedetecteerd worden. Tenslotte kan er een longbiopt genomen worden. Dit weefsel wordt in het laboratorium onder de microscoop onderzocht. Bij baby's met NEHI vertoont het weefsel een abnormaal verhoogd aantal pulmonale endocriene cellen (PNEC's). Dit zijn cellen die meestal aanwezig zijn in het slijmvlies van de luchtwegen. We noemen ze neuro-epitheliale lichaampjes (NEB's). Deze komen alleen of in clusters voor en worden betrokken bij de longontwikkeling. Bij NEHI patiënten zijn het aantal PNEC's altijd verhoogd waardoor er een ongecontroleerde celgroei in de longen is.

Behandeling

Het toedienen van zuurstof is een essentieel onderdeel van de behandeling. De hoeveelheid zuurstof die wordt toegediend is afhankelijk per patiënt. Sommigen zullen het constant nodig hebben terwijl anderen het kunnen beperken tot sommige delen van de dag bijvoorbeeld alleen 's nachts of overdag. Naast de zuurstof is een goede en gezonde voeding ook een noodzaak. NEHI patiënten verbruiken meer calorieën door de moeilijke ademhaling waardoor er een slechte gewichtstoename en groeiachterstand kan ontstaan. Tenslotte wordt jaarlijks de griepvaccin en de preventie van longinfecties altijd aanbevolen.

Prognose

Bij de meeste kinderen met NEHI vermindert de zuurstofbehoefte met de jaren waardoor ook hun algemene gezondheidstoestand verbeterd. De meeste kinderen groeien er na de kleutertijd zelfs meestal volledig uit waardoor zuurstof niet meer nodig is.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Octreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenOctreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenEen octreotide-scan (somatostatine scan, SRS-scan) is een speciaal beeldvormend onderzoek voor het opsporen van neuro-en…
NEC: neuro-endocriene carcinoomNEC: neuro-endocriene carcinoomNEC is een zeldzame vorm van kanker. Er werd al veel onderzoek gedaan rond kanker. Sommigen zijn redelijk te onderdrukke…
Neuro-endocriene tumoren: Tumor met variabele symptomenNeuro-endocriene tumoren: Tumor met variabele symptomenNeuro-endocriene tumor Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn tumoren die ontstaan uit cellen die hormonen produceren. Vele…
Reumatoïde longziekte: Longprobleem door reumatoïde artritisReumatoïde longziekte: Longprobleem door reumatoïde artritisEen reumatoïde longziekte is een longaandoening die het gevolg is van reumatoïde artritis, een auto-immuunaandoening. Re…

Nachtelijke keelpijn: Oorzaken en behandelingenNachtelijke keelpijn is een vrij vaak voorkomend probleem waar heel wat mensen last van hebben. In de meeste gevallen za…
Gewrichtsmuis in enkel, heup, knie of andere gewrichtenGewrichtsmuis in enkel, heup, knie of andere gewrichtenEen gewrichtsmuis is een stukje kraakbeen dat los zit of bijna los zit, binnen een gewricht. Vaak zien we een gewrichtsm…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • www.keenieword.com/nehi-long-disease/
 • www.child-foundation.com/what-is-child/types-of-child/neuroendocriene-hyperplasia-of-infancy/
 • www.thedocterstv.com/videos/symptoms-of-nehi
 • www.antoniuslongcentrum.nl/etc/wat-is-ild/
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.