Verwardheid: Desoriëntatie in tijd, plaats en persoon

Verwardheid: Desoriëntatie in tijd, plaats en persoon Bij verwardheid is een patiënt niet in staat om helder en snel te denken. Hierbij treedt een lichte desoriëntatie in tijd, plaats en persoon soms op, wat mogelijk gepaard gaat met een lichte bewustzijnsdaling. Verwardheid, heeft hierdoor enkele gevolgen voor de patiënt. Verwardheid is mogelijk een symptoom van een (ernstige) medisch probleem. De begeleider stelt de patiënt het beste op zijn gemak en bezoekt in een aantal gevallen snel de dokter of het ziekenhuis.

Synoniemen verwardheid

Verwardheid is ook gekend onder deze synoniemen
  • confusie
  • geestelijke verwarring
  • verwarde toestand

Epidemiologie verwarde toestand

Verwardheid komt vaker voor bij ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Oorzaken aandoening

Verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken mogelijk verwardheid. Volgende lange lijst geeft een aantal van deze gezondheidsproblemen weer:

Symptomen verwardheid: Desoriëntatie in tijd, plaats en persoon

Verwardheid bestaat in veel verschillende vormen. Soms komt dit bij een patiënt plots op, maar bij anderen ontstaat verwardheid geleidelijk aan. In de meeste gevallen ontwikkelt verwardheid zich snel en kent dit slechts een korte duurtijd alvorens weer te verdwijnen. Maar bij andere patiënten is de verwardheid permanent en valt dit niet meer te genezen, bijvoorbeeld bij delirium (acute verwardheid met wijzigingen in hersenfunctie) of dementie. De snelheid waarmee de symptomen optreden en de totale tijdsduur van de symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak. Verwardheid gaat mogelijk gepaard met ongewone, vreemde of zelfs agressieve gedragingen van de patiënt. Hij is daarnaast gedesoriënteerd in tijd, plaats en persoon, heeft aandachtsproblemen, heeft een licht bewustzijnsverlies en ook is hij niet in staat om beslissingen te nemen.

Diagnose en onderzoeken

Contact opnemen met de arts

Soms is verwardheid een symptoom van een onderliggende aandoening of een (ernstig) medisch probleem. Bij volgende symptomen is het bijgevolg raadzaam om meteen contact op te nemen met de arts of het ziekenhuis: bewusteloosheid, duizeligheid of flauwvallen, een koude huid of een klamme huid, een langzame ademhaling (bradypneu) of een snelle ademhaling (tachypneu), een snelle pols, hoofdpijn, koorts, ongecontroleerde rillingen, plotselinge verwardheid bij een patiënt met diabetes mellitus en verwardheid na een hoofdletsel. Ook als de patiënt normaal gezien niet verward is en plots toch verward blijkt te zijn, is het nuttig om de arts op te zoeken. Het bezoeken van de arts is ook nodig wanneer een patiënt met een verlaagde bloedsuikerspiegel een zoete snack of zoete drank heeft ingenomen maar na tien minuten nog steeds verward is.

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een lichamelijk, neurologisch en neuropsychologisch onderzoek uit en stelt vragen aan de patiënt en/of begeleider over de verwardheid. De arts bevraagt de patiënt naar de datum, de tijd en de locatie. Alle informatie met betrekking tot de medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand van de patiënt geeft de patiënt of begeleider door in dit gesprek.

Diagnostisch onderzoek

Begeleider
Een begeleider is in staat om op een eenvoudige manier de patiënt met verwardheid te bevragen. Hij vraagt de persoon naar zijn naam, leeftijd en datum. Geeft de patiënt een fout antwoord of weet hij het antwoord niet, dan is hij in de war.

Arts
Een volledig bloedonderzoek en urineonderzoek zijn nodig bij een patiënt met verwardheid. Beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan en een elektro-encefalogram (EEG) (= radiografisch onderzoek) van het hoofd zijn eveneens nuttige diagnose-instrumenten.

Behandeling verwardheid

Zelfzorg

Het is belangrijk om een verwarde patiënt niet alleen te laten. Een begeleider zoekt met de patiënt best een veilige en rustige omgeving op. De begeleider stelt de patiënt gerust door zichzelf voor te stellen, zelfs al kent de patiënt normaal gezien de begeleider goed. Hij meldt de patiënt bovendien waar hij zich bevindt. Ook is het nuttig om een kalender en/of klok in de buurt van de patiënt te plaatsen. De begeleider praat bijvoorbeeld ook over actuele gebeurtenissen en de plannen voor de dag. Bij plotselinge verwardheid als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), moet de patiënt een zoete drank drinken of een zoete snack eten.

Professionele medische zorg

De behandeling van de patiënt is afhankelijk van de eventueel onderliggende oorzaak van de verwardheid. Bij een infectie bestrijdt de arts dit met medicatie. Zoete dranken of snacks helpen bij een lage bloedsuikerspiegel. Een evenwichtig samengestelde voeding voorkomt een tekort van vitaminen waardoor verwardheid ontstaat. Voldoende slaap is verder belangrijk.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een delier (delirium)Een delier (delirium)Een delier (delirium) komt regelmatig voor bij (oudere) mensen met een lichamelijke ziekte. Een erge verwardheid met ver…
Verwardheid (desoriëntatie): symptomen en oorzakenVerwardheid (desoriëntatie): symptomen en oorzakenVerwardheid kent meerdere mogelijke oorzaken. Een plotseling optredende verwardheid staat ook bekend als 'delirium' of '…
Verward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopname. Het gebeurt vooral ouderen nogal eens. Ook een langdurig verblijf op de Intensi…
De invloed van Leibniz op Baumgarten over kunstDe invloed van Leibniz op Baumgarten over kunstAlexander Gottlieb Baumbarten, Duits filsoof uit de achttiende eeuw, wordt gezien als de grondlegger van de esthetica, e…

Chalazion: Onschuldig hard bultje in de ooglidrandChalazion: Onschuldig hard bultje in de ooglidrandEen chalazion is een klein knobbeltje of bultje in de ooglidrand veroorzaakt door een verstopping van een kleine talgkli…
Het uitstrijkje: onderzoek baarmoederhalskanker en HPV-virusHet uitstrijkje: onderzoek baarmoederhalskanker en HPV-virusHet uitstrijkje is een bevolkingsonderzoek waarmee baarmoederhalskanker vroegtijdig wordt opgespoord. In 2017 werd de op…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Confusion, https://en.wikipedia.org/wiki/Confusion, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Confusion, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003205.htm, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • What causes confusion? 80 possible conditions, http://www.healthline.com/symptom/confusion geraadpleegd op 23 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.