Anemie (tekort aan rode bloedcellen): Soorten en oorzaken

Anemie (tekort aan rode bloedcellen): Soorten en oorzaken Anemie is een aandoening gekenmerkt door een tekort aan rode bloedcellen in het bloed. Er zijn drie hoofdtypen van anemie, elk met verschillende oorzaken: de patiënt verliest ergens in het lichaam bloed, hij maakt te weinig bloed aan en hij breekt te veel rode bloedcellen af (hemolytische anemie). Deze soorten anemie kennen diverse oorzaken. De aanmaak van rode bloedcellen gebeurt in het rode beenmerg van de platte beenderen, zoals het hoofd, de schouderbladen, het borstbeen en de heupen. Rode bloedcellen bevatten geen kern en spelen een cruciale rol in het transport van zuurstof van de longen naar de andere weefsels in het lichaam.

Bloedverlies

Oorzaken van bloedverlies
Bloedverlies kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

De arts zal eerst de onderliggende oorzaak van het bloedverlies vaststellen en behandelen. IJzertherapie kan een mogelijke behandelingsoptie zijn om het bloedtekort aan te vullen.

Hemolytische anemie

Wat is hemolytische anemie?
Bij hemolytische anemie is er sprake van een versnelde afbraak van rode bloedcellen, een proces dat medisch bekend staat als hemolyse. Dit leidt tot een verkorte levensduur van de rode bloedcellen. Hoewel de rode bloedcellen zelf normaal van structuur kunnen zijn en het volume normaal blijft, kan het ongeconjugeerd bilirubine verhoogd zijn. De oorzaak van de hemolyse kan zowel binnen als buiten de rode bloedcellen liggen.

Intracellulaire oorzaken

Wanneer de oorzaak van de hemolyse in de rode bloedcellen zelf ligt, kan dit te maken hebben met erfelijke aandoeningen zoals een afwijkende vorm van de rode bloedcellen of sikkelcelziekte.

Extracellulaire oorzaken

Wanneer de oorzaak van de hemolyse buiten de rode bloedcellen ligt, kan dit verworven zijn door factoren zoals:
  • Vernauwingen in de bloedvaten zoals bij atherosclerose (slagaderverkalking)
  • Transfusiereacties
  • Auto-immuunaandoeningen
  • Infecties
  • Toxines
  • Patiënten met hemolytische anemie kunnen symptomen ervaren zoals vergroting van de milt, prehepatische icterus (geelzucht vóór de lever), vermoeidheid, bleke huid en slijmvliezen, dyspnoe (kortademigheid), oorsuizen en duizeligheid.

In het bloed van een patiënt met hemolytische anemie is er een vermindering van het aantal rode bloedcellen, het hemoglobinegehalte (Hb) en het hematocrietgehalte (Ht). Hemoglobine is het eiwit dat zuurstof bindt en aan het bloed zijn rode kleur geeft. Het zorgt voor het transport van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2) door het bloed. Het hematocriet is het percentage van het bloedvolume dat uit rode bloedcellen bestaat.

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij een auto-immuunaandoening kan een cortisonkuur worden voorgeschreven. In sommige gevallen kan de arts besluiten om de milt te verwijderen om verdere afbraak van rode bloedcellen te voorkomen.

Gestoorde bloedaanmaak

Wat is gestoorde bloedaanmaak?
Een gestoorde bloedaanmaak komt veel voor en kan veroorzaakt worden door problemen met het beenmerg of een tekort aan essentiële bouwstenen zoals ijzer of erytropoëtine (EPO). Erytropoëtine, geproduceerd in de nieren, stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wanneer er een tekort aan rode bloedcellen is.

Ferriprieve anemie

Ferriprieve anemie, ook bekend als ijzergebreksanemie, ontstaat door een tekort aan ijzer. Dit tekort kan het gevolg zijn van bloedverlies, slechte opname van ijzer, verhoogde behoefte aan ijzer tijdens zwangerschap, enzovoort. Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, koude-intolerantie, een bleke huid, dyspnoe, oorsuizen en duizeligheid. Kenmerkende symptomen kunnen ook een gladde tong, slikstoornissen en lepeltjesnagels (koilonychia) zijn. In het bloed zijn de rode bloedcellen kleiner en is er een laag Hb-gehalte in de individuele cellen. Behandeling bestaat uit het toedienen van ijzertherapie en, indien nodig, een bloedtransfusie als het Hb-gehalte onder de 8 g% ligt.

Megaloblastische anemie

Bij megaloblastische anemie is er voldoende Hb aanwezig in de rode bloedcellen, maar de cellen delen onvoldoende. Dit kan ontstaan door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Tekorten aan deze vitaminen kunnen veroorzaakt worden door aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, een verwijderde maag, onvoldoende vitamine-inname of interactie met medicatie. Symptomen kunnen naast de gebruikelijke anemieverschijnselen ook een pijnlijke ontsteking van de tong omvatten. Bij vitamine B12-tekort kunnen neurologische symptomen optreden zoals tintelingen en krachtsvermindering in de onderste ledematen. In het bloed zullen de rode bloedcellen groter zijn en meer Hb bevatten dan normaal. De foliumzuur- en vitamine B12-waarden zijn laag. De behandeling voor vitamine B12-tekort bestaat uit levenslange inspuitingen, terwijl foliumzuurtekort wordt behandeld met orale supplementen en dieetveranderingen.

Aplastische anemie

Bij aplastische anemie faalt het beenmerg in ongeveer de helft van de gevallen. Deze vorm van anemie kan ook secundair zijn aan bestraling, het gebruik van zeer toxische medicatie of chronische infecties. Bij deze aandoening is er een tekort aan alle bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes), terwijl het volume en het Hb-gehalte normaal blijven. De behandeling kan bestaan uit isolatietherapie om infecties te voorkomen, bloedtransfusies en antibiotica.

Secundaire anemie

Secundaire anemie ontstaat als gevolg van een onderliggende aandoening zoals een ontsteking van de binnenlaag van het hart of tuberculose (TBC). Bij secundaire anemie blijven het volume en het Hb-gehalte van de bloedcellen normaal. Behandelmethoden omvatten het aanpakken van de onderliggende aandoening en, indien nodig, het toedienen van EPO en bloedtransfusies.

Preventie van anemie

Preventie van anemie richt zich op het voorkomen van de onderliggende oorzaken en het bevorderen van een goede voeding. Aanbevelingen omvatten:
  • Gezond eten: Zorg voor een dieet rijk aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.
  • Regelmatige medische controle: Voer regelmatige bloedonderzoeken uit om vroegtijdige tekenen van anemie op te sporen.
  • Behandeling van onderliggende aandoeningen: Behandel chronische aandoeningen en voorkom bloedverlies waar mogelijk.

Ondersteunende zorg en levensstijl

Patiënten met anemie kunnen baat hebben bij ondersteunende zorg zoals:
  • Energiebeheer: Voldoende rust en slaap om vermoeidheid te verminderen.
  • Lichaamsbeweging: Licht tot gematigd bewegen kan helpen bij het verbeteren van de algehele conditie.
  • Psychosociale ondersteuning: Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij familie, vrienden of een therapeut om om te gaan met de impact van anemie op het dagelijks leven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Voel je je oververmoeid? Bloedarmoede kan de oorzaak zijn. Bloedarmoede of anemie ontstaat wanneer er te weinig rode blo…
Bloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede, of ook wel in medische termen anemie genoemd, kenmerkt zich door een te laag gehalte aan rode bloedcellen…
Anemie (bloedarmoede)Anemie (bloedarmoede)Anemie, ook wel bloedarmoede genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van een te laag hemoglobinegehalte in het b…
Hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenHoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenDe klachten hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingen kunnen wijzen op bloedarmoede. De medische benaming va…

Maagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen…
Icterus (geelzucht) en hepatitis (leverontsteking)Icterus (geelzucht) en hepatitis (leverontsteking)De oorzaak van icterus is een stijging van het bilirubinegehalte in het bloed. Bilirubine is een afbraakstof van rode bl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Samenvatting uit cursus Medische Wetenschappen, Medical Management Assistant, academiejaar 2012-2013, Dr. H. Vandenhoudt
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.