Anemie (bloedarmoede): Soorten tekort aan rode bloedcellen
De rode bloedcellen functioneren als een transportsysteem dat zuurstof naar de lichaamsweefsels vervoert. Bij patiënten met bloedarmoede worden onvoldoende rode bloedcellen geproduceerd, of functioneren deze cellen niet optimaal. Zwakte, vermoeidheid en kortademigheid zijn enkele symptomen van anemie (bloedarmoede: tekort aan rode bloedcellen). Bloedarmoede kent vele vormen. IJzergebreksanemie (ferriprieve anemie) is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Andere vormen zijn zeldzamer. Een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek onthullen het type anemie, maar de arts kan soms verdere onderzoeken inzetten om de oorzaak te achterhalen. Behandelopties voor bloedarmoede omvatten bloedtransfusies, medicatie, supplementen, stamceltransplantaties en/of andere behandelingen. Ernstige bloedarmoede kan leiden tot lage zuurstofniveaus in vitale organen zoals het hart, wat kan resulteren in hartfalen.
Epidemiologie
Anemie is wereldwijd een veelvoorkomende aandoening. De prevalentie varieert afhankelijk van de regio en de specifieke vorm van anemie. Wereldwijd wordt geschat dat ongeveer 24% van de bevolking lijdt aan anemie, met hogere percentages in ontwikkelingslanden door voedingstekorten en infecties. IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm en treft ongeveer 30% van de wereldbevolking, met name jonge kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Aplastische (of hypoplastische) bloedarmoede
Oorzaken
Bloedcellen zijn gemaakt uit stamcellen in het beenmerg. Bij patiënten met
aplastische anemie zijn stamcellen in het beenmerg beschadigd en kunnen er niet voldoende nieuwe bloedcellen aangemaakt worden.
Aangeboren
De patiënt komt mogelijk ter wereld met aplastische anemie door een geërfd gen van de ouders. Erfelijke aandoeningen zoals Fanconi-anemie, het Shwachman-Diamond-syndroom en Diamond-Blackfan-anemie beschadigen de cellen en veroorzaken mogelijk aplastische anemie.
Verworven
Het is ook mogelijk dat de patiënt later in het leven te maken krijgt met de bloedaandoening. Verworven aplastische anemie komt het vaakst voor en is soms slechts tijdelijk.
Verworven oorzaken omvatten:
Hoofdpijn is één van de symptomen van aplastische anemie /
Bron: Geralt, Pixabay Symptomen
Symptomen van aplastische anemie bestaan uit onder andere:
Behandeling
Een
bloedtransfusie is inzetbaar om aplastische anemie te behandelen. De patiënt krijgt het bloed van een donor door een ader. Een
stamceltransplantatie behandelt ook aplastische anemie. Het vervangt de beschadigde stamcellen in het beenmerg door gezonde cellen.
Auto-immuun hemolytische anemie
Oorzaken
Auto-immuun
hemolytische anemie treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam rode bloedcellen sneller aanvalt en vernietigt dan dat het nieuwe bloedcellen kan aanmaken. Als een patiënt een auto-immuunziekte zoals lupus heeft, heeft hij ook meer kans op dit type
bloedarmoede. Geneesmiddelen zoals methyldopa (Aldomet), penicilline en kinine (Qualaquin) veroorzaken eveneens auto-immune hemolytische anemie.
Vermoeidheid is één van de tekenen van auto-immuun hemolytische anemie /
Bron: Concord90, Pixabay Symptomen
De symptomen bestaan uit:
Behandeling
Het behandelen van de ziekte die dit type bloedarmoede veroorzaakte, is nodig om de bloedcelschade te remmen. Als een patiënt een auto-immuunziekte heeft, behandelt de arts dit met steroïde geneesmiddelen om het immuunsysteem te kalmeren. Dit verbetert ook de symptomen van deze vorm van bloedarmoede.
Congenitale dyserytropoëtische anemie (CDA)
Oorzaken
CDA is een groep erfelijke anemieën waarbij het aantal gezonde rode bloedcellen in het lichaam verminderd is. Alle congenitale dyserytropoëtische anemieën zijn erfelijk.
Symptomen
Er zijn drie typen CDA, met name typen 1, 2 en 3. Type 2 is het meest voorkomende type, en type 3 is de zeldzaamste vorm. De symptomen bestaan uit onder meer:
- chronische bloedarmoede
- een bleke huid
- een gele huid en gele ogen (geelzucht)
- ontbrekende vingers en tenen bij de geboorte
- vermoeidheid
Behandeling
Sommige patiënten hebben geen behandeling nodig. Afhankelijk van de ernst van de ziekte, beveelt de arts een bloedtransfusie, een stamceltransplantatie of medicijnen aan om het ijzergehalte te verlagen. Ook zet de arts soms interferon-alfa-2A in. Dit is een medicijn dat de arts meestal gebruikt voor de behandeling van
leukemie en een
melanoom (vorm van
huidkanker door
langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht).
Diamond-Blackfan-bloedarmoede
Oorzaken
Bij patiënten met
Diamond-Blackfan-anemie maakt het beenmerg niet voldoende rode bloedcellen aan. Diamond-Blackfan-anemie resulteert uit mutaties (veranderingen) in één van vele genen, waaronder de RPL5-, RPL11-, RPL35A-, RPS10-, RPS17-, RPS19-, RPS24- en RPS26-genen.
Symptomen
Symptomen van Diamond-Blackfan-bloedarmoede zijn onder andere:
Behandeling
De behandelingen van deze vorm van bloedarmoede bestaat uit steroïden die helpen bij het produceren van meer rode bloedcellen, bloedtransfusies van de rode bloedcellen en beenmergtransplantaties.
Fanconi-anemie
Oorzaken
Bij
Fanconi-anemie produceert het beenmerg te weinig bloedcellen. Deze erfelijke aandoening komt tot stand door een genetische mutatie die overgeërfd is van één van de ouders.
Symptomen
Symptomen van Fanconi-bloedarmoede zijn onder andere:
Patiënten met Fanconi-anemie hebben een grotere kans op het krijgen van een vorm van kanker, met name
acute myeloïde leukemie (AML). Ook stijgt de kans op het ontwikkelen van kanker aan het hoofd, de nek, de huid, het maagdarmkanaal of de geslachtsdelen.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de fase waarin de aandoening zich bevindt en de ernst van lichamelijke complicaties. De behandeling bestaat uit hormoontherapie en groeifactoren om de groei van bloedcellen te stimuleren. Als de symptomen ernstig zijn, is een stamceltransplantatie met beenmerg aanbevelen. Vaak geneest de patiënt volledig door een beenmergtransplantatie.
IJzergebreksanemie
Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op ijzergebreksanemie /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Oorzaken
De meest voorkomende vorm van bloedarmoede is
bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie), meestal als gevolg van chronisch bloedverlies veroorzaakt door een zware menstruatie. IJzergebreksanemie ontstaat ook bij zwangere vrouwen die onvoldoende
ijzer innemen, want voor de groei van de foetus is meer ijzer nodig. Kinderen die snelle groeispurten ondergaan in de kindertijd en de adolescentie, ervaren ook sneller bloedarmoede door ijzertekort. Sommige patiënten nemen bovendien minder ijzer op, bijvoorbeeld na een
gedeeltelijke of volledige verwijdering van de maag, een
gebrek aan maagzuur,
chronische diarree of
malabsorptie (problemen met de opname van voedingsstoffen).
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van ferriprieve anemie zijn vermoeidheid, zwakte, kortademigheid en soms een snelle hartslag. De tong heeft soms ook een glad, glanzend en ontstoken uiterlijk (
glossitis). Angulaire
stomatitis (erosie, gevoeligheid en zwelling in de mondhoeken) is een ander mogelijk symptoom. In sommige gevallen lijdt de patiënt ook aan
pica, een verlangen naar vreemd voedsel zoals bijvoorbeeld ijs en klei. Ook
koude-intolerantie (sneller koud hebben) komt mogelijk tot uiting. De symptomen van de onderliggende oorzaak van het ijzergebrek zijn mogelijk eveneens aanwezig, zoals
zware menstruatiebloedingen of
buikpijn als gevolg van
maagzweren.
Behandeling
De behandeling voor bloedarmoede door ijzertekort hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. De behandelingen bestaan uit voedingsveranderingen en
ijzersupplementen,
medicijnen en/of een operatie. Ernstige bloedarmoede met ijzertekort vereist een behandeling in het ziekenhuis, bloedtransfusies, intraveneuze (via een ader) ijzertherapie en/of andere behandelingen.
Megaloblastische anemie
Oorzaken
Bij dit megaloblastische anemie produceert het beenmerg abnormaal gestructureerde rode bloedcellen die te groot en te jong zijn. Omdat ze niet volwassen of gezond zijn, zijn ze niet in staat om zuurstof door het lichaam te vervoeren. Megaloblastische anemie is het gevolg van
te weinig vitamine B12 (cobalamine) of te weinig vitamine B9 (
foliumzuur). Het lichaam heeft deze
vitaminen nodig om rode bloedcellen aan te maken.
Symptomen
Sommige patiënten met megaloblastische anemie hebben soms al jaren geen symptomen. Zodra echter symptomen verschijnen, doen de klachten denken aan andere soorten bloedarmoede. De tekenen bestaan bijvoorbeeld uit:
Behandeling
Artsen behandelen megaloblastische anemie met vitamine B9 en vitamine B12-supplementen. De patiënt heeft ook een behandeling nodig voor elke ziekte die het
vitaminetekort veroorzaakt, zoals de
ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn).
Myelodysplastische syndromen
Roken vormt een risicofactor voor het myelodysplastisch syndroom /
Bron: Geralt, Pixabay Oorzaken
Myelodysplastische syndromen (MDS) zijn ziekten die het gevolg zijn van een onvoldoende productie van gezonde bloedcellen door schade aan het beenmerg. MDS is een vorm van kanker.
Aangeboren
Sommige patiënten komen ter wereld met een gen dat MDS veroorzaakt. Deze genen zijn afkomstig van één of beide ouders. Wanneer één van volgende erfelijke ziektebeelden aanwezig is, ontwikkelt de patiënt wellicht MDS:
- Diamond Blackfan-anemie
- ernstige congenitale neutropenie (laag aantal neutrofielen = type witte bloedcellen)
- familiale trombocytenaandoening
- Fanconi-anemie
- het Shwachman-Diamond-syndroom
Verworven
Een klein aantal patiënten krijgt ook MDS na
radiotherapie of
chemotherapie voor de
behandeling van kanker. Een ander risico op het ontwikkelen van deze zeldzame vorm van anemie, is de blootstelling aan chemicaliën zoals benzeen, die aanwezig is in
tabaksrook.
Symptomen
Sommige patiënten met MDS hebben geen symptomen, maar anderen ervaren één of meer van volgende klachten:
Behandeling
Oncologen (kankerartsen) en hematologen (bloedartsen) behandelen MDS met chemotherapie, hematopoietische groeifactoren en stamcel- of beenmergtransplantaties.
Sideroblastische anemie
Oorzaken
Bij deze groep
bloedaandoeningen gebruikt het lichaam geen ijzer om
hemoglobine (het eiwit dat zuurstof in het bloed transporteert) te maken. De ijzerophoping veroorzaakt abnormale rode bloedcellen (sideroblasten).
Aangeboren
Erfelijke
sideroblastische anemie treedt op wanneer een genmutatie (genetische wijziging) de normale productie van hemoglobine verstoort. Dit gen produceert ‘heem’, het deel van hemoglobine dat zuurstof draagt.
Verworven
Verworven sideroblastische anemie ontstaat door blootstelling aan bepaalde chemicaliën of medicijnen.
Pijn op de borst is één van de symptomen van sideroblastische anemie /
Bron: Pexels, Pixabay Symptomen
Symptomen voor beide typen zijn onder meer:
Behandeling
De behandeling voor sideroblastische anemie is afhankelijk van de oorzaak. De patiënt vermijdt het medicijn of de chemische stof die de ziekte veroorzaakt heeft. Andere behandelingen omvatten vitamine B6-therapie en beenmerg- of stamceltransplantaties.
Sikkelcelanemie
Oorzaken
Sikkelcelanemie is een ernstige ziekte waarbij het lichaam sikkelvormige (C-vormige) rode bloedcellen aanmaakt. Normale rode bloedcellen zijn schijfvormig en bewegen gemakkelijk door de bloedvaten. Rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine (een ijzerrijk eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft en zuurstof van de
longen naar de rest van het lichaam brengt). Sikkelcellen bevatten abnormaal hemoglobine waardoor de cellen een sikkelvorm hebben, die niet gemakkelijk door de bloedvaten bewegen. Ze zijn namelijk stijf en plakkerig en hebben de neiging om klonters te vormen en komen dan vast te zitten in de bloedvaten. De klonten sikkelcellen blokkeren de bloedstroom in de bloedvaten die naar de ledematen en organen leiden. Geblokkeerde bloedvaten veroorzaken
pijn, ernstige infecties en orgaanschade. Bij sikkelcelanemie zijn er een lager dan normaal aantal rode bloedcellen omdat sikkelcellen niet erg lang meegaan. Sikkelcellen sterven meestal na ongeveer tien tot twintig dagen en het lichaam kan de rode bloedcellen niet snel genoeg reproduceren om de stervende sikkelcellen te vervangen, wat bloedarmoede veroorzaakt. De aandoening is erfelijk; patiënten hebben van elke ouder één sikkelcel-gen overgeërfd.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van sikkelcelanemie zijn gekoppeld aan bloedarmoede en pijn. Veel voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn onder meer:
Behandeling
Sikkelcelanemie is een chronische aandoening die anno oktober 2020 niet te genezen is. Een behandeling verlicht de symptomen en behandelt complicaties. De arts wil namelijk pijn verlichten, infecties,
oogschade en
beroertes voorkomen en complicaties onder controle houden. Beenmergtransplantaties bieden een remedie bieden bij enkele patiënten met sikkelcelanemie.
Thalassemie
Oorzaken
Hemoglobine in de rode bloedcellen heeft twee soorten eiwitketens: alfaglobine en betaglobine. Als het lichaam niet genoeg van deze eiwitketens maakt, vormen rode bloedcellen zich niet goed en bevatten ze niet genoeg zuurstof.
Thalassemieën zijn erfelijke bloedaandoeningen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gezonde rode bloedcellen en minder hemoglobine maakt. De twee belangrijkste typen thalassemie zijn alfa- en bèta-thalassemie. De ernstigste vorm van alfa-thalassemie staat bekend als alfa-thalassemie major of hydrops fetalis, terwijl de ernstige vorm van bèta-thalassemie bekend staat als thalassemia major of Cooley's anemie.
Erfelijkheid
De erfelijke aandoening komt tot stand door genen die ontbreken of gewijzigd zijn. Deze genen bepalen namelijk hoe het lichaam hemoglobine-eiwitketens aanmaakt. Mensen die abnormale hemoglobinegenen van de éne ouder krijgen, maar normale genen van de andere ouder krijgen, zijn drager. Dragers hebben vaak geen andere tekenen van de ziekte dan milde bloedarmoede. Ze geven echter mogelijk wel de abnormale genen door aan hun kinderen.
Symptomen
De symptomen van thalassemieën zijn het gevolg van een gebrek aan zuurstof in de bloedbaan. Het lichaam maakt namelijk niet genoeg gezonde rode bloedcellen en hemoglobine aan. De ernst van de symptomen hangt af van de ernst van de stoornis:
Patiënten met alfa- of bèta-thalassemie ervaren lichte bloedarmoede hebben, waardoor ze zich vermoeid voelen. Patiënten met bèta-thalassemie intermedia hebben milde tot matige anemie. Ze ervaren ook andere gezondheidsproblemen, waaronder een vertraagde groei en
vertraagde puberteit, botproblemen en een vergrote milt. Patiënten met hemoglobine H-ziekte of grote bèta-thalassemie hebben ernstige thalassemie. De symptomen treden op binnen de eerste twee levensjaren en omvatten ernstige bloedarmoede en andere ernstige gezondheidsproblemen zoals:
Behandeling
De behandeling van thalassemieën hangt af van het type en de ernst van de stoornis. Mensen die drager zijn of die alfa- of bèta-thalassemie hebben, hebben weinig of geen behandeling nodig. Drie standaardbehandelingen zijn inzetbaar voor de behandeling van matige en ernstige vormen van thalassemie, waaronder bloedtransfusies,
ijzerchelatietherapie en foliumzuursupplementen.
Risicofactoren
De risicofactoren voor het ontwikkelen van anemie kunnen variëren op basis van de onderliggende oorzaak, maar enkele veelvoorkomende risicofactoren zijn:
- Dieet: Onvoldoende inname van ijzer, vitamine B12 of foliumzuur.
- Chronische ziekten: Langdurige ziekten zoals chronische nierziekte, diabetes of kanker.
- Bloedverlies: Frequente of ernstige bloedingen door trauma, operaties of menstruatie.
- Familiegeschiedenis: Erfelijke aandoeningen zoals sikkelcelanemie of thalassemie.
- Leeftijd en geslacht: Jonge kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een verhoogd risico op ijzergebreksanemie.
- Onvoldoende absorptie: Problemen met de opname van voedingsstoffen door het maag-darmkanaal.
Symptomen
De symptomen van anemie kunnen variëren afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de aandoening, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Vermoeidheid en zwakte
- Kortademigheid, vooral bij inspanning
- Bleekheid van de huid en slijmvliezen
- Hartkloppingen of onregelmatige hartslag
- Duizeligheid of flauwvallen
- Koude handen en voeten
- Hoofdpijn
- In ernstige gevallen: pijn op de borst en hartfalen
Alarmsymptomen
Enkele alarmsymptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen zijn:
- Ernstige vermoeidheid of zwakte die het dagelijkse functioneren beïnvloedt
- Pijn op de borst of kortademigheid bij geringe inspanning
- Plotselinge duizeligheid of flauwvallen
- Verlies van bewustzijn of ernstige hartkloppingen
- Bleekheid van de huid en slijmvliezen die niet verbeteren met supplementen
Diagnose en onderzoeken
De diagnose van anemie begint meestal met een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. De arts zal de volgende stappen volgen:
- Volledig bloedonderzoek (hemogram) om het niveau van hemoglobine en het aantal rode bloedcellen te meten
- Serumijzer, ferritine en transferrine tests om ijzerstatus te beoordelen
- B12- en foliumzuurspiegels meten om te controleren op tekorten
- Reticulocyten telling om te bepalen of het beenmerg adequaat reageert op anemie
- Beenmergonderzoek indien een aplastische anemie of maligniteit wordt vermoed
- Additional tests zoals een endoscopie of colonoscopie bij vermoeden van bloedverlies uit het maagdarmkanaal
Behandeling
De behandeling van anemie hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening:
- IJzergebreksanemie: IJzersupplementen of dieetveranderingen en in sommige gevallen intraveneuze ijzertherapie
- Vitamine B12- of foliumzuurtekort: Supplementen of injecties om de tekorten aan te vullen
- Chronische ziekten: Behandeling van de onderliggende ziekte, zoals nierdialyse bij chronische nierziekte
- Bloedverlies: Behandeling van de bron van bloedverlies en mogelijk bloedtransfusies
- Sikkelcelanemie en thalassemie: Specifieke behandelingen zoals hydroxyurea of bloedtransfusies
- Aplastische anemie: Behandelingen kunnen stamceltransplantaties, immuunsuppressieve therapie of bloedtransfusies omvatten
Prognose
De prognose van anemie hangt sterk af van de oorzaak en de tijdigheid van de behandeling. In veel gevallen, vooral bij ijzergebreksanemie en vitaminetekorten, zijn de vooruitzichten goed met juiste behandeling. Chronische vormen of ernstige aandoeningen zoals aplastische anemie kunnen een complexer verloop hebben en vereisen vaak langdurige en gespecialiseerde zorg.
Complicaties
Complicaties van onbehandelde of ernstige anemie kunnen zijn:
- Hartfalen: Door langdurige lage zuurstofniveaus kan het hart verzwakken
- Langdurige vermoeidheid en zwakte
- Verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in dagelijkse activiteiten
- Vergrote milt of lever bij bepaalde vormen van anemie
- Bij ernstig bloedverlies: Schok of levensbedreigende toestand
Preventie
Preventie van anemie richt zich op het vermijden van de risicofactoren en het bevorderen van een gezonde voeding:
- Een dieet rijk aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur
- Regelmatige medische controles bij risicogroepen
- Vroegtijdige diagnose en behandeling van chronische ziekten
- Adequate zorg bij aandoeningen die bloedverlies kunnen veroorzaken
- Educatie en bewustwording over voeding en gezondheid bij risicogroepen zoals zwangere vrouwen en jonge kinderen
Lees verder