Hartruis (hartgeruis): Oorzaken van hartgeruisen

Hartruis (hartgeruis): Oorzaken van hartgeruisen Hartruis duidt op terugkerende geluiden tijdens de hartslagcyclus. Meestal zijn hartgeruisen ongevaarlijk en onschuldig en is er geen behandeling vereist. Dit ‘suizend’ of ‘zwiepend’ geluid wijst mogelijk ook op aangeboren of verworven schade of een ziekte. Deze geluiden worden gemaakt door turbulent bloed in of nabij het hart en zijn hoorbaar door middel van een auscultatie. Bij dit medisch onderzoek plaatst de arts een stethoscoop op de borstkas en luistert hij naar de hartgeluiden. Indien een behandeling nodig is, richt de arts zich op de oorzaak van het hartgeruis.
Een zwangerschap veroorzaakt mogelijk een hartruis / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap veroorzaakt mogelijk een hartruis / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Onschuldig hartgeruis

Een patiënt met onschuldig hartruis heeft een normaal werkend hart. Dit type komt vaak voor bij pasgeborenen en kinderen. Een onschuldig gefluister treedt op als gevolg van een snellere bloedstroom dan normaal door het hart.

Aandoeningen die een snelle bloeddoorstroming door het hart veroorzaken, waardoor een onschuldig hartgeruis ontstaat, omvatten:
 • bloedarmoede: niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebben om zuurstof naar lichaamsweefsels te transporteren
 • een lichamelijke activiteit of inspanning
 • een overmatig actieve schildklierwerking in het lichaam (hyperthyreoïdie)
 • een zwangerschap
 • fasen van een snelle groei, zoals de adolescentie
 • koorts

Na verloop van tijd kunnen onschuldige hartgeruisen verdwijnen. Bovendien kunnen ze de hele leven blijven bestaan, zonder dat dit ooit verdere gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Oorzaken van abnormale hartgeruisen

Kinderen

Bij kinderen is een abnormaal gemurmel van het hart over het algemeen het gevolg van aangeboren hartafwijking waarbij een structureel probleem aan het hart aanwezig is.

Hartklepafwijkingen
Deze aangeboren afwijkingen zijn aanwezig bij de geboorte, maar worden soms pas veel later in het leven ontdekt. Voorbeelden zijn kleppen die onvoldoende bloed doorlaten of die niet goed sluiten en lekken.

Septumdefecten
Hierbij ontstaan al dan niet ernstige gaten in het hart. De ernst hangt af van de grootte en locatie van het gat. Deze hartafwijking is het gevolg van een abnormale bloedtoevoer tussen de bloedvaten of hartkamers, wat leidt tot hartgeruis.

Andere oorzaken
Andere belangrijke oorzaken van abnormaal hartgeruis zijn infecties en aandoeningen die de structuren van het hart beschadigen. Ze komen vaker voor bij oudere kinderen of volwassenen. Voorbeelden hiervan zijn hartklepverkalking (gebeurt bij aortaklepstenose of mitralisklepstenose), endocarditis (infectie van de binnenwand van het hart) en reumatische koorts (complicatie van een streptokokkeninfectie = keelontsteking veroorzaakt door streptokokkenbacteriën). Ook bij baby’s ontstaan mogelijk hartgeruisen, wat bijvoorbeeld het resultaat is van een ziekte bij een zwangere moeder (ongecontroleerde suikerziekte, rodehond) en het gebruik van bepaalde medicijnen, alcohol of drugs tijdens de zwangerschap.

Volwassenen

Bij volwassenen is abnormaal geruis vaak te wijten is aan verworven hartklepproblemen zoals een infectie.

Risicofactoren

Een familiegeschiedenis van een hartafwijking verhoogt de kans op hartruis. Verder verhogen enkele medische aandoeningen de kans op hartgeruis op latere leeftijd zoals:

Pijn op de borst is één van de mogelijk geassocieerde symptomen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijk geassocieerde symptomen / Bron: Pexels, Pixabay

Geassocieerde symptomen bij hartruis

Patiënten met onschuldig hartgeruis hebben in de meeste gevallen geen andere symptomen. Wanneer echter één of meer van volgende symptomen aanwezig zijn, duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van een hartziekte:

Diagnose en onderzoeken

De meeste hartgeruisen zijn niet ernstig, maar patiënten die vermoeden dat ze lijden aan een hartruis, maken het best een afspraak bij de arts. Hij luistert naar de symptomen en de medische geschiedenis, en onderzoekt het hart met behulp van zijn stethoscoop (auscultatie). Hij vertelt de patiënt of de hartruis onschadelijk is en geen behandeling vereist, of anders voert hij op basis van de verkregen informatie en de resultaten van het lichamelijk onderzoek, verdere onderzoeken uit zoals:

Behandeling van abnormale hartgeluiden

Wanneer de arts weet welk probleem leidt tot de hartgeruisen, zet hij hiervoor een gepaste behandeling in die meestal bestaat uit medicatie, een medische procedure of chirurgie.

Veel oorzaken van hartgeruis zijn te behandelen door middel van medicatie / Bron: Stevepb, PixabayVeel oorzaken van hartgeruis zijn te behandelen door middel van medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

De arts kijkt naar het aanwezige hartprobleem en schrijft dan één of meer medicijnen voor:

Chirurgie

De arts herstelt een afwijking of schade aan de hartklep of vervangt eventueel een hartklep. Hiervoor bestaan diverse soorten operaties.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartgeruisen: ruis op het hartHartgeruisen: ruis op het hartHartgeruis, hartruis of ruis op het hart: alle drie benamingen voor een geluid dat hoorbaar is als een geruis, en door e…
Veel voorkomende hartziektes bij de hondVeel voorkomende hartziektes bij de hondHonden hebben net als mensen regelmatig last van een aandoening. Een type aandoening die redelijk veel voorkomend is bij…
Hartafwijkingen van het EndocardHet hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdee…
Mijn kind heeft pijn bij het hart: hartruis wat is dat?Mijn kind heeft pijn bij het hart: hartruis wat is dat?Je zit met je gezin gezellig aan de ontbijttafel, grijpt je kind ineens geschrokken naar de linker borst. Een pijnlijke…

Gezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingGezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingEen man met een gezwollen scrotum heeft een abnormale vergroting van de balzak (scrotum: zakje rond de teelballen / test…
Retroperitoneale fibrose: Ziekte met blokkering urineleidersRetroperitoneale fibrose: Ziekte met blokkering urineleidersUrineleiders zorgen er normaal gesproken voor dat urine van de nieren naar de blaas getransporteerd wordt. Retroperitone…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • Geraadpleegd op 18 mei 2019:
 • Causes and symptoms of Heart murmurs, https://tophealthjournal.com/6561/causes-and-symptoms-of-heart-murmurs/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-murmurs/diagnosis-treatment/drc-20373175
 • Heart murmur, https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_murmur
 • Heart murmur, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17083-heart-murmur
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-murmurs/symptoms-causes/syc-20373171
 • What Are Heart Murmurs?, https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-murmur-causes-treatments#1
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.