Hartruis (hartgeruis): Oorzaken van hartgeruisen
Hartruis duidt op terugkerende geluiden tijdens de hartslagcyclus. Meestal zijn hartgeruisen ongevaarlijk en onschuldig en is er geen behandeling vereist. Dit ‘suizend’ of ‘zwiepend’ geluid wijst mogelijk ook op aangeboren of verworven schade of een ziekte. Deze geluiden worden gemaakt door turbulent bloed in of nabij het hart en zijn hoorbaar door middel van een auscultatie. Bij dit medisch onderzoek plaatst de arts een stethoscoop op de borstkas en luistert hij naar de hartgeluiden. Indien een behandeling nodig is, richt de arts zich op de oorzaak van het hartgeruis.

Een zwangerschap veroorzaakt mogelijk een hartruis /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayOnschuldig hartgeruis
Een patiënt met onschuldig hartruis heeft een normaal werkend hart. Dit type komt vaak voor bij
pasgeborenen en kinderen. Een onschuldig gefluister treedt op als gevolg van een snellere bloedstroom dan normaal door het hart.
Aandoeningen die een snelle bloeddoorstroming door het hart veroorzaken, waardoor een onschuldig hartgeruis ontstaat, omvatten:
- bloedarmoede: niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebben om zuurstof naar lichaamsweefsels te transporteren
- een lichamelijke activiteit of inspanning
- een overmatig actieve schildklierwerking in het lichaam (hyperthyreoïdie)
- een zwangerschap
- fasen van een snelle groei, zoals de adolescentie
- koorts
Na verloop van tijd kunnen onschuldige hartgeruisen verdwijnen. Bovendien kunnen ze de hele leven blijven bestaan, zonder dat dit ooit verdere gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Oorzaken van abnormale hartgeruisen
Kinderen
Bij kinderen is een abnormaal gemurmel van het hart over het algemeen het gevolg van
aangeboren hartafwijking waarbij een structureel probleem aan het hart aanwezig is.
Hartklepafwijkingen
Deze
aangeboren afwijkingen zijn aanwezig bij de geboorte, maar worden soms pas veel later in het leven ontdekt. Voorbeelden zijn kleppen die onvoldoende bloed doorlaten of die niet goed sluiten en lekken.
Septumdefecten
Hierbij ontstaan al dan niet ernstige gaten in het hart. De ernst hangt af van de grootte en locatie van het gat. Deze hartafwijking is het gevolg van een abnormale bloedtoevoer tussen de bloedvaten of hartkamers, wat leidt tot hartgeruis.
Andere oorzaken
Andere belangrijke oorzaken van abnormaal hartgeruis zijn infecties en aandoeningen die de structuren van het hart beschadigen. Ze komen vaker voor bij oudere kinderen of volwassenen. Voorbeelden hiervan zijn hartklepverkalking (gebeurt bij
aortaklepstenose of mitralisklepstenose), endocarditis (infectie van de binnenwand van het hart) en reumatische koorts (complicatie van een
streptokokkeninfectie = keelontsteking veroorzaakt door
streptokokkenbacteriën). Ook bij baby’s ontstaan mogelijk hartgeruisen, wat bijvoorbeeld het resultaat is van een ziekte bij een zwangere moeder (ongecontroleerde
suikerziekte,
rodehond) en het gebruik van bepaalde medicijnen,
alcohol of
drugs tijdens de zwangerschap.
Volwassenen
Bij volwassenen is abnormaal geruis vaak te wijten is aan verworven hartklepproblemen zoals een infectie.
Risicofactoren
Een familiegeschiedenis van een hartafwijking verhoogt de kans op hartruis. Verder verhogen enkele medische aandoeningen de kans op hartgeruis op latere leeftijd zoals:

Pijn op de borst is één van de mogelijk geassocieerde symptomen /
Bron: Pexels, PixabayGeassocieerde symptomen bij hartruis
Patiënten met onschuldig hartgeruis hebben in de meeste gevallen geen andere symptomen. Wanneer echter één of meer van volgende symptomen aanwezig zijn, duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van een hartziekte:
Diagnose en onderzoeken
De meeste hartgeruisen zijn niet ernstig, maar patiënten die vermoeden dat ze lijden aan een hartruis, maken het best een afspraak bij de arts. Hij luistert naar de symptomen en de
medische geschiedenis, en onderzoekt het hart met behulp van zijn stethoscoop (
auscultatie). Hij vertelt de patiënt of de hartruis onschadelijk is en geen behandeling vereist, of anders voert hij op basis van de verkregen informatie en de resultaten van het lichamelijk onderzoek, verdere onderzoeken uit zoals:
Behandeling van abnormale hartgeluiden
Wanneer de arts weet welk probleem leidt tot de hartgeruisen, zet hij hiervoor een gepaste behandeling in die meestal bestaat uit medicatie, een medische procedure of chirurgie.

Veel oorzaken van hartgeruis zijn te behandelen door middel van medicatie /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
De arts kijkt naar het aanwezige hartprobleem en schrijft dan één of meer
medicijnen voor:
Chirurgie
De arts herstelt een afwijking of schade aan de hartklep of vervangt eventueel een hartklep. Hiervoor bestaan diverse soorten operaties.