Hartkatheterisatie: Procedure voor onderzoek van hart

Hartkatheterisatie: Procedure voor onderzoek van hart Een hartkatheterisatie is een invasieve beeldvormende procedure waarbij de arts een dunne flexibele buis (katheter) in de rechter- of linkerzijde van het hart plaatst omdat de arts informatie wil krijgen over de toestand van het hart of de bloedvaten, alsook omdat de arts hiermee bepaalde hartproblemen kan behandelen. De katheter wordt meestal via de lies of de arm ingebracht. De procedure kent een duur van dertig tot zestig minuten, maar soms zijn bijkomende procedures nodig en dan duurt het een beetje langer. Een hartkatheterisatie brengt enkele risico’s met zich mee, al is het risico op complicaties nog steeds laag.

Indicatie van beeldvormend onderzoek van hart

Een hartkatheterisatie is meestal nodig om informatie te krijgen over het hart of de bloedvaten. De arts voert de procedure ook uit om sommige soorten hartaandoeningen te behandelen of om te weten te komen of de patiënt een hartoperatie moet ondergaan.

Diagnose of evaluatie

De arts voert een hartkatheterisatie uit om een diagnose te stellen of te evalueren van:

Behandeling

De volgende procedures zijn ook mogelijk met behulp van hartkatheterisatie:
 • bepaalde soorten hartafwijkingen herstellen
 • een vernauwde (stenotische) hartklep openen
 • geblokkeerde slagaders of transplantaten in het hart (angioplastiek met of zonder stent) openen

De arts moet op de hoogte zijn van een (eventuele) zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayDe arts moet op de hoogte zijn van een (eventuele) zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voor de hartkatheterisatie

De patiënt moet volgende informatie meedelen aan de arts:

De patiënt mag niet eten of drinken gedurende zes tot acht uur vóór de procedure. De hartkatheterisatie vindt plaats in een ziekenhuis. Afhankelijk van het gekozen ziekenhuis, moet de patiënt soms de nacht voor de procedure in het ziekenhuis doorbrengen.

Procedure

De patiënt is wakker en in staat om instructies te volgen tijdens de hartkatheterisatie. De arts dient voor de operatie medicatie toe om te voorkomen dat er bloedstolsels tot stand komen. De patiënt krijgt bovendien mogelijk medicijnen voor de procedure zodat hij zich beter kan ontspannen. De arts plaatst ook elektrodes op de borst van de patiënt zodat hij in staat is om het hartritme tijdens de procedure op te volgen. Tijdens de procedure is het belangrijk dat de patiënt volledig stil blijft liggen. Vormt dit een probleem, dan wordt deze procedure onder algemene anesthesie uitgevoerd.

De arts reinigt dan een plek op de arm (de pols), de hals of de lies. Vervolgens plaatst de arts tijdelijk een klepje (soort omhulsel) in het bloedvat. Via dit klepje plaatst de arts een lang flexibel plastic buisje (katheter). Daarna verplaatst de arts voorzichtig de katheter naar het hart met behulp van live röntgenstralen als richtlijn. De patiënt voelt mogelijk wat ongemak of druk op de plaats waar de arts de katheter plaatst. De arts kan dan na het plaatsen van de katheters:
 • bloedstalen uit het hart verzamelen
 • de druk en bloedstroming in de hartkamers en in de grote slagaders rond het hart meten
 • de slagaders van het hart onderzoeken
 • de zuurstof in verschillende delen van de hart meten
 • een biopsie van de hartspier uitvoeren

Soms krijgt de patiënt een kleurstof toegediend zodat de arts de structuren en bloedvaten in het hart beter zichtbaar kan krijgen. Als de patiënt een verstopping heeft, is een angioplastiek en stenting nodig.

Na de procedure

De arts verwijdert alle klepjes en drukt vervolgens op de prikopening zodat het bloeden stopt. Vervolgens plaatst hij een drukverband rond de insteekplaats. Als de arts de katheter in de lies geplaatst heeft, moet de patiënt vaak tot enkele uren na de procedure vlak op de rug gaan liggen om bloedingen te voorkomen. Na de hartkatheterisatie krijgt de patiënt nog instructies voor zelfzorg in de thuisomgeving. De patiënt mag bijvoorbeeld geen zware activiteiten uitvoeren. De meeste patiënten zijn binnen één week volledig hersteld van de procedure.

Complicaties

Een hartkatheterisatie heeft een iets hoger risico op complicaties dan andere hartprocedures. De procedure is echter erg veilig wanneer een ervaren team dit uitvoert.

De risico's omvatten:

Zeer sporadisch volgt de dood na een hartkatheterisatie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HartkatheterisatieHartkatheterisatieWat is een hartkatheterisatie en wat betekent het voor u? Als uw arts u voor een hartkatheterisatie doorverwijst, is dat…
Coronaire AngiografieCoronaire Angiografie, ook wel hartkatheterisatie genoemd, is een verzamelnaam voor een groot aantal ingrepen waarbij ka…
Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wanneer uit testen en onderzoeken bij de cardioloog blijkt dat er mogelijk vernauwingen zijn van de kransslagaders, dan…
Aorta-angiografie: Onderzoek van bloedvaten van aortaAorta-angiografie: Onderzoek van bloedvaten van aortaDe aorta is de belangrijkste slagader in het lichaam. De grote lichaamsslagader begint in het linkerventrikel van het ha…

Perindopril – bij chronisch hartfalen en hoge bloeddrukPerindopril – bij chronisch hartfalen en hoge bloeddrukPerindopril is een ACE-remmer. Het middel wordt vaak voorgeschreven bij hoge bloeddruk, chronisch hartfalen en als preve…
Gezonde nieren: tips gezonde nieren & nierfunctie verbeterenGezonde nieren: tips gezonde nieren & nierfunctie verbeterenHet is belangrijk om je nieren gezond te houden. Je nierfunctie gaat met het ouder worden achteruit, maar je kunt een aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • Geraadpleegd op 9 februari 2019:
 • Cardiac catheterization – discharge, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000096.htm
 • Cardiac catheterization, https://medlineplus.gov/ency/article/003419.htm
 • Cardiac Catheterization, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/cardiac-catheterization
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Hartkatheterisatie, https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/medische-onderzoeken/hartkatheterisatie
 • Hartkatheterisatie, https://www.uzleuven.be/nl/hartkatheterisatie
 • Heart Disease and Cardiac Catheterization , https://www.webmd.com/heart-disease/guide/cardiac-catheterization1#1
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.