Systemische lupus erythematosus (SLE): Auto-immuunaandoening

Systemische lupus erythematosus (SLE): Auto-immuunaandoening Systemische lupus erythematosus (SLE) is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem ten onrechte gezond weefsel aanvalt. Dit leidt tot ontsteking en beschadiging van de huid, gewrichten, nieren, hart, longen, bloedvaten, hersenen en andere organen. Hoewel er geen genezing voor lupus mogelijk is, kan een effectieve behandeling de symptomen sterk verminderen, zodat de meeste lichaamsorganen normaal blijven functioneren. Deze behandeling bestaat meestal uit medicatie. Patiënten met SLE, ook wel lupus genoemd, lopen voortdurend risico op complicaties, maar sommige hiervan kunnen worden voorkomen met enkele preventieve maatregelen.

Epidemiologie van SLE

Prevalentie

De geschatte prevalentie van SLE is 1 tot 3 op de 10.000 mensen, met regionale variaties. Dit betekent dat er per 10.000 mensen 1 tot 3 mensen met SLE zijn. De prevalentie is hoger bij vrouwen dan bij mannen, met een man-vrouwverhouding van 1:9. Dit betekent dat er 9 vrouwen met SLE zijn voor elke man met SLE.

Leeftijd bij ziektebegin:
SLE kan op elke leeftijd optreden. De meeste patiënten ontwikkelen de ziekte echter tussen de leeftijd van 15 en 45 jaar. De piekprevalentie ligt tussen de 20 en 29 jaar. Kinderen jonger dan 5 jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar kunnen ook SLE ontwikkelen, maar dit is zeldzamer.

Etnische en geografische variaties

De prevalentie van SLE is hoger bij mensen van bepaalde etnische groepen, zoals:
  • Afro-Amerikanen: 3 tot 7 keer hoger dan bij blanken.
  • Aziaten: 2 tot 3 keer hoger dan bij blanken.
  • Hispanic/Latino's: 1,5 tot 2 keer hoger dan bij blanken.
  • Inheemse Amerikanen: 2 tot 3 keer hoger dan bij blanken.
De redenen voor deze etnische verschillen zijn niet volledig begrepen, maar mogelijk spelen genetische en omgevingsfactoren een rol. De prevalentie van SLE kan ook variëren per geografisch gebied. Dit is mogelijk te wijten aan verschillen in blootstelling aan omgevingsfactoren die de ziekte kunnen triggeren of verergeren.

Oorzaken van auto-immuunaandoeningen: Onbekend

De onderliggende oorzaak van een auto-immuunaandoening is nog steeds onbekend. Wetenschappers weten wel dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoeningen.

Genetische factoren

Mensen met een gevoeligheid voor auto-immuunaandoeningen erven deze gevoeligheid vaak van hun ouders. Deze gevoeligheid houdt in dat het immuunsysteem vatbaarder is voor het reageren op gezonde cellen alsof ze schadelijk zijn. Echter, het hebben van deze erfelijke aanleg betekent niet dat je automatisch een auto-immuunaandoening zult ontwikkelen.

Omgevingsfactoren

Zodra iemand een genetische aanleg heeft, kunnen bepaalde omgevingsfactoren de ontwikkeling van een auto-immuunaandoening triggeren of verergeren. Deze factoren zijn nog niet volledig begrepen, maar mogelijk spelen infecties, virussen, bacteriën, hormonen, en blootstelling aan chemicaliën of toxines een rol.

Hormonale factoren

Vrouwen worden vaker getroffen door auto-immuunaandoeningen dan mannen. Dit suggereert dat hormonale factoren een rol spelen. De exacte rol van hormonen is nog onduidelijk, maar men denkt dat ze mogelijk de werking van het immuunsysteem beïnvloeden en het vatbaarder maken voor auto-immuunreacties.

Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals minocycline (een antibioticum) en hydralazine (een bloeddrukverlager), kunnen in zeldzame gevallen lupus uitlokken of verergeren bij mensen die al een aanleg hebben voor de aandoening.

Symptomen: Gewrichtspijn, zwelling en vele andere mogelijke symptomen

De symptomen variëren van patiënt tot patiënt in aantal en ernst. Ze beginnen op verschillende leeftijden en hebben de neiging om op te komen en weer te verdwijnen. Bijna alle patiënten met SLE hebben gewrichtspijn en zwelling (oedeem). Sommige ontwikkelen artritis (gewrichtsontsteking). De gewrichten van de vingers, handen, polsen en knieën zijn vaak pijnlijk en gezwollen (gewrichtszwelling), en de patiënt heeft spierpijn.

Pijn op de borst komt voor bij lupus / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij lupus / Bron: Pexels, Pixabay
Veel voorkomende symptomen
Veel voorkomende symptomen omvatten:

Andere symptomen
Andere symptomen van deze vorm van ontstekingsreuma zijn afhankelijk van het getroffen lichaamsdeel:
Sommige patiënten hebben alleen de huidsymptomen, wat dan bekend staat als "discoïde lupus erythematosus".

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
Bij vier van de elf voorkomende symptomen van de ziekte, wijst de diagnose in de richting van systemische lupus erythematosus. Een lichamelijk onderzoek is nodig waarbij de arts met de stethoscoop luistert naar ademgeluiden door deze op de borst te plaatsen. Hij hoort hierbij abnormale geluiden. Daarnaast is ook een neurologisch onderzoek nodig.

Diagnostisch onderzoek
Een bloedonderzoek en urineonderzoek zijn nodig. Af en toe vindt de arts tekenen van pancytopenie (verlaagd aantal van alle bloedcellen). Daarnaast voert de arts een radiografisch onderzoek van de borstkas uit, oftewel een thoraxfoto. Soms is een nierbiopsie vereist.

Differentiële diagnose
Volgende differentiële diagnoses zijn mogelijk:
  • acute pericarditis (ontsteking van het hartzakje)
  • auto-immune hepatobiliaire aandoeningen
  • auto-immuunmyocarditis (auto-immuun hartspierontsteking)
  • cardiomyopathie (hartspierziekte)
  • Chagas cardiomyopathie
  • inflammatoire darmziekte
  • lymfoom
  • myocardinfarct (hartaanval)
  • non-hodgkinlymfoom
  • slokdarmmotiliteitsstoornissen
  • systemische sclerose (harde huid door auto-immuunziekte)
  • vasculitis (ontsteking van bloedvaten)
  • virale myocarditis (virusinfectie van de hartspier)

Behandeling: Medicatie en soms chirurgie

De behandeling van lupus is afhankelijk van de getroffen lichaamsdelen en de ernst van de aandoening. Aspirine, naproxen en ibuprofen verlichten gewrichtspijn en pleurale pijn (pijn van het borstvlies). Bij ernstige complicaties zijn corticosteroïden en immunosuppressiva nodig. Als de patiënt voldoende reageert op de behandeling, kan de arts de dosis van de medicatie verlagen. Bij ernstige nierbeschadiging door SLE is soms een niertransplantatie nodig. Bij pericarditis (ontsteking van het hartzakje) voert de arts soms een pericardiocentese (punctie van het hartzakje) uit, hoewel de symptomen meestal verbeteren met medicatie.

Complicaties: Ontstekingen en infecties van organen

Bij SLE komen soms complicaties voor, zoals:
  • blodclots
  • hypertensie (hoge bloeddruk)
  • laag bloedbeeld (bijvoorbeeld anemie, leukopenie of trombocytopenie)
  • longontsteking
  • ontstekingen van organen: de hersenen (encefalitis), het hart (pericarditis), de nieren (nefritis, de longen (pleuritis)
  • vaatontstekingen (vasculitis)
  • zweren in de mond

Preventie: Vermijden van triggers

Het is niet mogelijk om lupus te voorkomen, maar door het vermijden van triggers (uitlokkende factoren) kunnen de symptomen wel verlicht worden:
  • Het is belangrijk om direct zonlicht en andere ultraviolet bronnen (zoals zonnebanken) te vermijden. Patiënten die zich blootstellen aan de zon, dragen best beschermende kleding, een hoed en zonnebrandcrème.
  • Daarnaast moeten ze regelmatig lichte lichaamsbeweging hebben en geen zwaar werk verrichten. Oefentherapie voorkomt spierzwakte en vermoeidheid.
  • Lichamelijke rust is nodig, maar langdurige bedrust wordt best vermeden.
  • Infecties door ziekten zoals verkoudheid vermijden, want deze verergeren de symptomen.
  • Tot slot vermijden patiënten best stress en roken.

Prognose: Levensverwachting verbeterd, levenslange opvolging vereist

Hoewel er geen genezing is voor systemische lupus erythematodes (SLE), is de prognose voor patiënten de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd dankzij moderne behandelingen.

Levensverwachting

De vijfjaarlijkse overlevingskans voor mensen met SLE is 95%. De tienjaarlijkse overlevingskans is 90%. De meeste patiënten met SLE kunnen nu een normale levensverwachting bereiken.

Beloop van de ziekte

SLE heeft een variabel en onvoorspelbaar beloop. Dit betekent dat de ziekte bij elke patiënt anders kan verlopen. Er kunnen perioden van ziekteactiviteit (opflakkeringen) zijn met symptomen zoals gewrichtspijn, huiduitslag, koorts en vermoeidheid. Afgewisseld met perioden van remissie, waarin de symptomen mild of helemaal afwezig zijn.

Behandeling

Hoewel er geen genezing is, kan behandeling de symptomen van SLE effectief verlichten en de ziekteactiviteit onder controle houden. Behandelingsopties omvatten medicijnen zoals ontstekingsremmende medicijnen, immunosuppressiva en corticosteroïden. In sommige ernstige gevallen kan plasmaferese of stamceltransplantatie nodig zijn.

Levenslange opvolging

Zelfs met succesvolle behandeling is levenslange opvolging door een arts cruciaal voor mensen met SLE. Regelmatige controles en tests zijn nodig om de ziekteactiviteit te monitoren, de behandeling aan te passen en eventuele complicaties op te sporen. Medicatie moet vaak langdurig of zelfs levenslang worden ingenomen, zelfs tijdens perioden van remissie. Plotselinge stopzetting van medicatie kan leiden tot een terugkeer van symptomen.

Belangrijke opmerkingen

De prognose van SLE is de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar het is nog steeds een chronische aandoening die levenslange zorg en medicatie vereist. Een vroege diagnose en adequate behandeling zijn essentieel om de ziekteactiviteit te controleren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Onderzoek naar nieuwe behandelingen en genezingsmethoden voor SLE is voortdurend gaande.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuun ziekte met een afwisselend verloop. Het kan mild, maar soms ook…
Ontstekingsreuma: Soorten, oorzaken, symptomen & behandelingOntstekingsreuma: Soorten, oorzaken, symptomen & behandelingOntstekingsreuma duidt op een groep ziekten waarbij een patiënt pijn en een ontsteking rond de gewrichten, pezen en bott…
Lupus erythematosus (SLE): symptomen en behandelingLupus erythematosus (SLE): symptomen en behandelingLupus erythematosus, vaak afgekort als LE of SLE (systemische lupus erythematosus), soms ook wel systemische lupus eryth…

Osteoradionecrose (ORN): Afsterven bot na radiotherapieOsteoradionecrose (ORN): Afsterven bot na radiotherapieOsteoradionecrose (ORN) is een zeldzame maar ernstige complicatie van radiotherapie. De aandoening kenmerkt zich door bo…
Lynch-syndroom: Verhoogd risico op dikke darmkankerLynch-syndroom: Verhoogd risico op dikke darmkankerHet Lynch-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waardoor de patiënt aanzienlijk meer risico heeft op het krijgen…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Differential Diagnosis, http://emedicine.medscape.com/article/332244-differential, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Lupus, https://www.ucsfhealth.org/conditions/lupus/index.html, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/332244-overview, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Systemic Lupus Erythematosus, http://patient.info/health/systemic-lupus-erythematosus-leaflet, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Systemic lupus erythematosus, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000435.htm, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.