Zweren of zweer in en rond neus: Oorzaken van neuszweren

Een zweer rond de neus komt relatief vaak voor. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld droge lucht te hard blazen of een probleem met langdurig zuurstofgebruik. Soms echter zijn aandoeningen de oorzaak van neuszweren, zoals een virale of bacteriële infectie, een allergie en poliepen. Mogelijk ontstaan bijkomende symptomen zoals onder andere neuspijn en neusbloedingen. Een zweer rond de neus die erg pijnlijk is, niet binnen enkele dagen verdwijnt of erg bloederig start, vereist medisch advies van een arts. Veelal zijn de zweren rond de neus wel goed te behandelen. Niet altijd is een medische behandeling vereist. Bij een aantal patiënten verdwijnt de neuszweer namelijk binnen enkele dagen. Een goede hygiëne, koude toepassen en oppassen met neussprays zijn enkele adviezen bij neuszweren.

Oorzaken: Aandoeningen & zweren in en rond de neus

Diverse aandoeningen veroorzaken neuszweren.

Allergie

Soms is een patiënt allergisch voor een stof in aerosolspray of neussprays. Ook de blootstelling aan pollen veroorzaakt mogelijk een zweer rond de neus. Het is verstandig om eerst het gehele gezicht te wassen en daarna ook de neus te spoelen bij de blootstelling aan een allergeen (uitlokkende stof). Nadien helpt het om een warm kompres toe te passen om de jeuk en de pijn te verminderen.

Auto-immuunaandoeningen

Enkele auto-immuunaandoeningen veroorzaken een zweer in de neus:

Bloedproppen

Bloedstolsels of schilferingen ontstaan wanneer er een bloedvat in de neus gescheurd is. Dit leidt tot een neusbloeding (epistaxis). Veelal is dit niet ernstig en het gevolg van een trauma aan de neus. Af en toe resulteren bloedproppen uit het krachtig neusplukken. Droge omgevingen veroorzaken eveneens neusbloedingen, net als een hoge bloeddruk (hypertensie).

Infecties

Bacteriële infectie
Stafylokokken (staafvormige bacteriën) en andere bacteriën bevinden zich op het lichaam. Sommige bacteriën leven in de neus. Door in de neus te pulken of objecten in de neus te plaatsen, ontstaat neuspijn. Wanneer de neushuid beschadigd is, bijvoorbeeld door koud weer of het pulken aan de neus, zijn de bacteriën snel in staat om in de neus binnen te dringen en een zweer te vormen. Vaak is een neuszweer het gevolg van stafylokokkenbacteriën omdat ze in principe altijd in de neus leven. Koude neuszweren ontstaan vaker bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Impetigo is een voorbeeld van een vaak voorkomende bacteriële infectie die neuszweren bij kinderen veroorzaakt. Deze zeer besmettelijke infectie staat soms bekend als 'schoolzweren'. De arts zet antibiotische zalf in voor het behandelen van de bacteriële infectie.

Vaseline indruppelen helpt bij een virale infectie / Bron: Jniittymaa0, PixabayVaseline indruppelen helpt bij een virale infectie / Bron: Jniittymaa0, Pixabay
Virale infectie (herpes simplex virus)
Het herpes simplex-virus tast mogelijk de mond en neus aan. Pijnlijke herpeszweren rond de neus en mond (koortsblaasjes) verschijnen in clusters (groepjes) of geïsoleerd (één zweer). Ook bij een hiv-infectie treedt mogelijk een zweer in de neus op. Vaseline is inzetbaar voor de behandeling van neuszweren die het gevolg zijn van infecties zoals herpes. Hiervoor druppelt de patiënt een beetje vaseline op het aangetaste deel van de neus zodat de neusweefsels vochtig blijven en de ontsteking sneller verdwijnt.

Lupus

Lupus is een auto-immuunaandoening die mogelijk elk lichaamsdeel treft. Haarverlies, huidzweren en mondzweren zijn veel voorkomende klachten, maar zweren in de neus zijn ook mogelijk (lupus neuszweren).

Neuschirurgie

Soms ontstaat een zweer in de neus na chirurgische ingrepen in de neus. Een antibiotische zalf, vaseline of zoutoplossingen versnellen het herstelproces. Bij zweren met ernstige symptomen of erg grote zweren is het echter nodig om de chirurg te raadplegen voor een eventueel chirurgische verwijdering van de zweren.

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn kleine gesteelde goedaardige woekeringen (soort gezwelletjes) die zich binnen de neusgaten vormen. Deze zijn (licht) pijnlijk en veroorzaken mogelijk neuspijn in de neusgaten. Ze komen vooral tot stand bij andere neusaandoeningen zoals sinusitis. Een medische behandeling en/of een antibioticakuur verhelpt de poliepvorming in de neus.

Oorzaken: Omgevingsfactoren & zweervorming in en rond de neus

Zweervorming in en rond de neus gebeurt tevens bij een aantal omgevingsfactoren.

Aan de neus pulken (neuspulken)

Pulken aan de neus (neuspulken) hoort niet. Hierdoor breekt de huid makkelijk en ontstaat sneller een wonde of zweer in de neus. Het frequent pulken aan de neus leidt tot zweervorming. Op de vingers (en dan vooral onder de nagels) bevinden zich veel bacteriën die zich snel in de neus nestelen bij het neuspulken. Hierdoor ontstaat een infectie of folliculitis (ontsteking van de haarzakjes met pijn en jeuk aan de huid). Bovendien loopt het neusslijmvlies schade op waardoor een ontsteking ontstaat.

Droge lucht

Wanneer droge lucht in de neus komt, bijvoorbeeld bij droog weer of door airconditioning, verhoogt dit de kans op het ontwikkelen van een zweer rond en in de neus. Wanneer neuspijn of een neuszweer het gevolg is van een uitgedroogd neusslijmvlies, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Andere vloeistoffen, zoals kippenbouillon en gember, zijn eveneens nuttig voor het verbeteren van het droge neusslijmvlies.

Drugsmisbruik
Het snuiven van coke, drugs en andere stoffen veroorzaakt irritatie aan het neusslijmvlies. Hierdoor ontwikkelen zich kleine blaren in de neus. Dit leidt tot pijnlijke zweren in de neus. De zweren resulteren uit een beperkte bloedtoevoer naar het neusslijmvlies. Het membraan sterft en veroorzaakt gaten waardoor zweervorming ontstaat. Het neustussenschot (septum) stort soms ook in als gevolg van gaten die hierin ontstaan zijn (afwijkend neustussenschot).

Langdurig gebruik van neussprays

Neussprays langdurig gebruiken is niet verstandig. Hierdoor drogen de membranen in de neus uit, waardoor ze kapotgaan. Dit resulteert in pijn in de neus. Het is bijgevolg aanbevolen om deze niet te lang te gebruiken.

Stoppen met roken

Stoppen met roken veroorzaakt mogelijk zweren in de mond en neuszweren. Keelpijn, niezen en hoesten gaan hiermee gepaard.

Te hard blazen

Te hard blazen breekt mogelijk de delicate huid in de neus, waardoor een letsel of wonde ontstaat, zoal een zweer. De neus voorzichtig snuiten is nodig, zelfs bij een verkoudheid. Op deze manier voorkomt de patiënt pijn in de neusgaten.

Zuurstof

Pijnlijke neusgaten en een zweer in de neus komt voor bij patiënten die langdurig zuurstof moeten gebruiken. Bij het gebruik van zuurstof is het aangewezen om een goed smeermiddel te gebruiken.

Hoofpijn treedt mogelijk op bij een neuszweer / Bron: Geralt, PixabayHoofpijn treedt mogelijk op bij een neuszweer / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen van neuszweer

Pijnlijke en vervelende zweren bevinden zich rond en in de neus. Soms ontstaat slechts een pijnlijke plek in het neusgat maar zijn verder geen klachten aanwezig. Bij andere patiënten is dan weer een open wonde aanwezig die uitgroeit tot een zweer. Verder zijn neuszweren éénmalig of keren ze terug. De patiënt heeft één zweer rond de neus of meerdere zweren zijn aanwezig. Een neuszweer heeft een rode kleur. De neus is hierbij pijnlijk en gezwollen. Andere klachten komen ook voor, zoals migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn), misselijkheid en neusbloedingen.

Tips neuszweren

Enkele tips verminderen de kans dat neuszweren zich ontwikkelen of verminderen de klachten die hiermee gepaard gaan.

Koude kompressen toepassen

Een koud kompres verlicht pijnlijke, ontstoken, gezwollen en jeukende neusgebieden. Dit kompres is niet inzetbaar voor het genezen van een eventuele infectie, maar is wel nuttig voor het verminderen van klachten die hiermee gepaard gaan. Voor het gebruik van een kompres moet de patiënt een schone doek in een kom met een paar smeltende ijsblokjes plaatsen. Wanneer dit nat is, moet de patiënt het overtollige nat wegknijpen en dan dit kompres op de neus plaatsen, vlak boven de pijnlijke plaats en roodheid. Een andere optie is om een ijsblokje in een doek te wikkelen en dit op de neus te rollen. Het toepassen van een koud kompres verlicht de klachten.

Schone handen

De handen moeten tot slot steeds schoon zijn bij het aanraken van de binnenkant van de neus.

Vitamine C is nuttig voor het voorkomen van zweren in de neus / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVitamine C is nuttig voor het voorkomen van zweren in de neus / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Vitamine C
Vitamine C zit boordevol met antioxidanten waardoor het immuunsysteem verbetert. Dit ontstekingsremmende vitamine verlicht ernstige pijn in verschillende lichaamsdelen, waaronder de neus. Vitamine C is beschikbaar in voedingssupplementen, verse vruchtensappen of organische vruchten die rijk zijn vitamine C, zoals citroen, limoen of sinaasappels.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de neus: Oorzaken van knobbeltjes op de neusDoor een aantal aandoeningen en een aantal omgevingsfactoren komen kleine tot grote bultjes, knobbeltjes, puistjes of zw…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Maagzweer: behandeling en preventieMaagzweer: behandeling en preventieMaagzweren zijn zweren die kunnen voorkomen in de twaalfvingerige darm, maag of slokdarm. Het kan een knagende pijn met…
Slokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingSlokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingDe slokdarm is de buis die de keel met de maag verbindt. Bij een slokdarmzweer is er schade opgetreden in het slijmvlies…

Neuskanker: Kwaadaardige tumor in neus en neusbijholtenBij neuskanker ontstaat kanker in de neusholte of de neusbijholten. Deze tumor ontstaat doordat cellen zich ongecontrole…
Polyurie: Grote hoeveelheden plassen (erg veel urineren)Polyurie: Grote hoeveelheden plassen (erg veel urineren)In een aantal omstandigheden gaat een patiënt overmatig grote hoeveelheden urine produceren, hetgeen in medische termen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 augustus 2017:
  • A sore in Nose, Around, Inside Nose Causes, Treatments, Pictures or How to Get Rid of Een zweers in Nose, http://www.healcure.org/nose/nose-een zweers/een zweers-in-nose-around-inside-nose-causes-treatments-pictures-or-how-to-get-rid-of-een zweers-in-nose/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to heal sore inside nose, http://woundcaresociety.org/how-to-heal-sore-inside-nose
  • Painful Sores In Nose – Causes, Symptoms And Treatment For Cold Sores, http://bestremedyideas.com/causes-of-painful-sores-in-nose-symptoms-and-treatment-for-sores
  • Sore in Nose (Boils, Pimples, Scabs) Causes and Treatments, http://www.healthhype.com/sore-in-nose-boils-pimples-scabs-causes-and-treatments.html
  • Sores in Nose that Won’t Heal, are Open, Bloody and Painful, Treatment and Remedies, https://www.treatcurefast.com/nose/nasal-sores/sores-in-nose-causes-painful-inside-under-wont-heal-open-white-nasal-sores-treatment/
  • Afbeelding bron 1: Jniittymaa0, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.