Zweren of zweer in en rond neus: Oorzaken van neuszweren

Een zweer rond de neus komt relatief vaak voor. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld droge lucht te hard blazen of een probleem met langdurig zuurstofgebruik. Soms echter zijn aandoeningen de oorzaak van neuszweren, zoals een virale of bacteriële infectie, een allergie en poliepen. Mogelijk ontstaan bijkomende symptomen zoals onder andere neuspijn en neusbloedingen. Een zweer rond de neus die erg pijnlijk is, niet binnen enkele dagen verdwijnt of erg bloederig start, vereist medisch advies van een arts. Veelal zijn de zweren rond de neus wel goed te behandelen. Niet altijd is een medische behandeling vereist. Bij een aantal patiënten verdwijnt de neuszweer namelijk binnen enkele dagen. Een goede hygiëne, koude toepassen en oppassen met neussprays zijn enkele adviezen bij neuszweren.

Oorzaken: Aandoeningen & zweren in en rond de neus

Diverse aandoeningen veroorzaken neuszweren.

Allergie
Soms is een patiënt allergisch voor een stof in aerosolspray of neussprays. Ook blootstelling aan pollen veroorzaakt mogelijk een zweer rond de neus. Het is verstandig om eerst het gehele gezicht te wassen en daarna ook de neus te spoelen bij blootstelling aan een allergeen (uitlokkende stof). Vervolgens helpt het om een warm kompres toe te passen om de jeuk en de pijn te verminderen.

Auto-immuunaandoeningen
Enkele auto-immuunaandoeningen veroorzaken een zweer in de neus:

Bloedproppen
Bloedstolsels of schilferingen ontstaan wanneer er een bloedvat in de neus gescheurd is. Dit leidt tot een neusbloeding (epistaxis). Veelal is dit niet ernstig en het gevolg van een trauma aan de neus. Af en toe resulteren bloedproppen uit het krachtig neusplukken. Droge omgevingen veroorzaken eveneens neusbloedingen, net als een hoge bloeddruk (hypertensie).

Infecties
Bacteriële infectie
Stafylokokken (staafvormige bacteriën) en andere bacteriën komen van nature voor op het lichaam. Sommige van deze bacteriën leven in de neus. Neuspijn kan ontstaan door in de neus te peuteren of objecten in de neus te plaatsen. Wanneer de neushuid beschadigd is, bijvoorbeeld door koud weer of door te peuteren aan de neus, kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen en een zweer veroorzaken. Neuszweren worden vaak veroorzaakt door stafylokokkenbacteriën, omdat deze van nature in de neus leven. Koude neuszweren komen vaker voor bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Impetigo is een voorbeeld van een veelvoorkomende bacteriële infectie die neuszweren bij kinderen veroorzaakt. Deze zeer besmettelijke infectie wordt soms ook wel 'schoolzweren' genoemd. De arts kan antibiotische zalf (antibiotica) voorschrijven om de bacteriële infectie te behandelen.

Vaseline indruppelen helpt bij een virale infectie / Bron: Jniittymaa0, PixabayVaseline indruppelen helpt bij een virale infectie / Bron: Jniittymaa0, Pixabay
Virale infectie (herpes simplex virus)
Het herpes simplex kan de mond en neus aantasten. Pijnlijke herpeszweren rond de neus en mond (koortsblaasjes) komen voor in clusters (groepjes) of geïsoleerd (één zweer). Ook bij een hiv-infectie kan een zweer in de neus optreden. Vaseline kan gebruikt worden om neuszweren te behandelen die het gevolg zijn van infecties zoals herpes. De patiënt druppelt hiervoor een beetje vaseline op het aangetaste deel van de neus om de neusweefsels vochtig te houden en de ontsteking te laten genezen. Vaseline is geen geneesmiddel voor herpes of andere virale infecties. Het kan wel de symptomen verlichten, zoals pijn en jeuk.

Lupus
Lupus is een auto-immuunaandoening die elk orgaan of weefsel in het lichaam kan aantasten. De ontsteking die bij lupus optreedt, kan de bloedvaten in de neus aantasten en leiden tot zweervorming. Lupus kan ook leiden tot een tekort aan bepaalde eiwitten die de huid en slijmvliezen beschermen, waardoor ze vatbaarder worden voor infecties en zweren. Haaruitval, huidzweren en mondzweren zijn veelvoorkomende symptomen, maar ook pijnlijke zweren in de neus (lupus neuszweren), roodheid en zwelling van de neus, korstvorming op de zweren, neusbloedingen en verstopping van de neus kunnen voorkomen. De behandeling van lupus neuszweren is gericht op het onder controle krijgen van de lupusziekte zelf. Dit kan worden gedaan met medicijnen zoals corticosteroïden, hydroxychloroquine en immunosuppressiva. Lokale behandeling van de zweren kan ook nodig zijn, met behulp van crèmes of zalven met corticosteroïden of antibiotica.

Neuschirurgie
Soms ontstaat een zweer in de neus na chirurgische ingrepen in de neus. De arts zal de zweer onderzoeken en bepalen welke behandeling nodig is. In de meeste gevallen is geen chirurgische ingreep nodig. Behandelingsopties kunnen zijn:
  • Antibiotische zalf: Dit wordt gebruikt om bacteriële infecties te behandelen.
  • Vaseline: Dit houdt de zweer vochtig en kan het genezingsproces versnellen.
  • Zoutoplossingen: Dit kan worden gebruikt om de neus te spoelen en korsten te verwijderen.
  • Medicijnen: In sommige gevallen kan uw arts medicijnen voorschrijven om pijn of ontsteking te verminderen.
  • Chirurgische verwijdering: In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om de zweer chirurgisch te verwijderen.

Neuspoliepen
Neuspoliepen zijn kleine, goedaardige woekeringen (soort poliepen) die zich binnen in de neusholten vormen. Deze kunnen (lichte) pijn veroorzaken en mogelijk een verstopte neus of reukverlies geven. Neuspoliepen komen vaker voor bij mensen met andere aandoeningen van de neus, zoals sinusitis. Een medische behandeling en/of een antibioticumkuur kan neuspoliepen (poliepvorming) in de neus helpen verkleinen of doen verdwijnen.

Oorzaken: Omgevingsfactoren & zweervorming in en rond de neus

Zweervorming in en rond de neus gebeurt tevens bij een aantal omgevingsfactoren.

Aan de neus pulken (neuspulken)
Neuspulken is een ongezonde gewoonte die kan leiden tot een beschadigde huid, waardoor er sneller een wond of zweer in de neus kan ontstaan. Het frequente pulken aan de neus brengt bacteriën van de vingers (vooral onder de nagels) in de neus, wat kan leiden tot infecties of folliculitis (ontsteking van de haarzakjes met pijn en jeuk). Bovendien kan het neusslijmvlies beschadigd raken, wat kan leiden tot ontsteking.

Droge lucht
Wanneer droge lucht in de neus komt, bijvoorbeeld bij droog weer of door airconditioning, verhoogt dit de kans op zweervorming in en rond de neus. Als neuspijn of een neuszweer het gevolg is van een uitgedroogd neusslijmvlies, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Andere vloeistoffen, zoals kippenbouillon en gember, kunnen ook helpen om het neusslijmvlies te hydrateren.

Drugsmisbruik
Het snuiven van cocaïne, drugs en andere stoffen irriteert het neusslijmvlies. Dit kan leiden tot kleine blaren in de neus, die vervolgens kunnen ontwikkelen tot pijnlijke zweren. Deze zweren ontstaan door een verminderde bloedtoevoer naar het neusslijmvlies, waardoor het membraan afsterft en er gaten ontstaan. In sommige gevallen kan het neustussenschot (septum) zelfs instorten door deze gaten (afwijkend neustussenschot).

Langdurig gebruik van neussprays
Langdurig gebruik van neussprays kan de membranen in de neus uitdrogen en irriteren, wat kan leiden tot pijn en zweren. Het is daarom niet aan te raden om neussprays langer te gebruiken dan de aanbevolen periode.

Stoppen met roken
Stoppen met roken kan in sommige gevallen leiden tot zweren in de mond en neus, vaak gepaard met keelpijn, niezen en hoesten.

Te hard snuiten
Te hard snuiten kan de delicate huid in de neus beschadigen en leiden tot wondjes of zweren. Het is belangrijk om de neus voorzichtig te snuiten, zelfs bij verkoudheid, om pijn in de neusgaten te voorkomen.

Zuurstof
Pijnlijke neusgaten en zweren in de neus komen vaker voor bij patiënten die langdurig zuurstoftherapie ondergaan. Het gebruik van een neusspray of smeermiddel kan helpen om de neusholtes te hydrateren en irritatie te voorkomen.

Hoofpijn treedt mogelijk op bij een neuszweer / Bron: Geralt, PixabayHoofpijn treedt mogelijk op bij een neuszweer / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen van neuszweer

Pijnlijke en vervelende zweren bevinden zich rond en in de neus. Soms ontstaat er slechts een pijnlijke plek in het neusgat zonder verdere klachten. Bij andere patiënten is er een open wond die uitgroeit tot een zweer. Neuszweren kunnen eenmalig zijn of terugkeren. De patiënt kan één zweer rond de neus hebben of meerdere zweren. Een neuszweer is rood van kleur. De neus is pijnlijk en gezwollen.

Andere symptomen kunnen zijn:
  • Migraine (aanvallen met aura en/of eenzijdige hoofdpijn)
  • Misselijkheid en
  • Braken
  • Koorts
  • Moeilijkheden met ademhalen door de neus
  • Neusbloedingen
  • Verstopping van de neus
  • Loopneus
  • Jeuk in de neus
  • Korstjes in de neus
  • Geurverlies
  • Algemene malaise

Neuszweren kunnen op verschillende manieren variëren:
  • Enkelvoudige of meervoudige zweren: Er kan één zweer in de neus zijn of er kunnen meerdere zweren tegelijk aanwezig zijn.
  • Terugkerende zweren: Neuszweren kunnen eenmalig zijn of terugkeren.
  • Grootte: Neuszweren kunnen klein of groot zijn.
  • Diepte: Neuszweren kunnen oppervlakkig of diep zijn.

Tips neuszweren

Enkele tips om de kans op neuszweren te verkleinen of de klachten te verminderen:

Koude kompressen

Een koud kompres kan pijn, ontstekingen, zwellingen en jeuk in de neus verlichten. Het kompres geneest geen eventuele infectie, maar vermindert wel de symptomen.
  • Gebruik: Dompel een schone doek in een kom met ijsklontjes. Knijp het overtollige water eruit en leg het kompres op de neus, precies boven de pijnlijke en rode plek. U kunt ook een ijsblokje in een doek wikkelen en over de neus rollen.
  • Hoe vaak: Breng het kompres 10-15 minuten per keer aan, meerdere keren per dag.

Schone handen

Was uw handen altijd goed met zeep en water voordat u de binnenkant van uw neus aanraakt. Hiermee voorkomt u dat bacteriën van uw handen naar uw neus worden overgebracht en de zweer kunnen infecteren.

Vitamine C is nuttig voor het voorkomen van zweren in de neus / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVitamine C is nuttig voor het voorkomen van zweren in de neus / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Vitamine C

Vitamine C is rijk aan antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Deze ontstekingsremmende vitamine kan pijn in verschillende delen van het lichaam, waaronder de neus, verminderen. Vitamine C kunt u innemen via voedingssupplementen, verse vruchtensappen of door het eten van vitamine C-rijke fruitsoorten zoals citroenen, limoenen of sinaasappels.

Andere tips:
  • Vermijd neuspulken: Neuspulken kan de huid in de neus beschadigen en leiden tot zweren.
  • Bevochtig de lucht: Droge lucht kan de neusholtes irriteren en zweren veroorzaken. Gebruik een luchtbevochtiger om de lucht in uw huis vochtig te houden.
  • Zoutwateroplossing: Spoelen met zoutoplossing kan helpen om de neusholtes te reinigen en de genezing te bevorderen.
  • Stop met roken: Roken irriteert de neusholtes en kan zweren veroorzaken.
  • Medicijnen: Raadpleeg uw arts over pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen om de pijn en ontsteking te verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de neus: Oorzaken van knobbeltjes op de neusDoor een aantal aandoeningen en een aantal omgevingsfactoren komen kleine tot grote bultjes, knobbeltjes, puistjes of zw…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Maagzweer: behandeling en preventieMaagzweer: behandeling en preventieMaagzweren zijn zweren die kunnen voorkomen in de twaalfvingerige darm, maag of slokdarm. Het kan een knagende pijn met…
Slokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingSlokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingDe slokdarm is de buis die de keel met de maag verbindt. Bij een slokdarmzweer is er schade opgetreden in het slijmvlies…

Neuskanker: Kwaadaardige tumor in neus en neusbijholtenBij neuskanker ontstaat kanker in de neusholte of de neusbijholten. Deze tumor ontstaat doordat cellen zich ongecontrole…
Polyurie: Grote hoeveelheden plassen (erg veel urineren)Polyurie: Grote hoeveelheden plassen (erg veel urineren)In een aantal omstandigheden gaat een patiënt overmatig grote hoeveelheden urine produceren, hetgeen in medische termen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 augustus 2017:
  • A sore in Nose, Around, Inside Nose Causes, Treatments, Pictures or How to Get Rid of Een zweers in Nose, http://www.healcure.org/nose/nose-een zweers/een zweers-in-nose-around-inside-nose-causes-treatments-pictures-or-how-to-get-rid-of-een zweers-in-nose/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to heal sore inside nose, http://woundcaresociety.org/how-to-heal-sore-inside-nose
  • Painful Sores In Nose – Causes, Symptoms And Treatment For Cold Sores, http://bestremedyideas.com/causes-of-painful-sores-in-nose-symptoms-and-treatment-for-sores
  • Sore in Nose (Boils, Pimples, Scabs) Causes and Treatments, http://www.healthhype.com/sore-in-nose-boils-pimples-scabs-causes-and-treatments.html
  • Sores in Nose that Won’t Heal, are Open, Bloody and Painful, Treatment and Remedies, https://www.treatcurefast.com/nose/nasal-sores/sores-in-nose-causes-painful-inside-under-wont-heal-open-white-nasal-sores-treatment/
  • Afbeelding bron 1: Jniittymaa0, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.