Korsten in neus: Oorzaken van korstvorming in neus

De binnenkant van de neus bevat gevoelig weefsel. Bij een lichamelijke aandoening of een letsel ontstaat op deze plaats snel schade wat dan kan gaan ontsteken. Het bloedvat- en zenuwrijke gebied heeft bijgevolg snel te maken met bloedingen en pijnlijke korsten. Korsten in de neus zijn vaak te wijten aan een verkoudheid of allergieën, maar ook andere oorzaken zijn bekend. Meestal zijn de oorzaken van neuskorsten onschadelijk en zijn ze met enkele huismiddelen snel weer te verhelpen. Dankzij enkele maatregelen is het bovendien mogelijk om neuskorsten zo veel mogelijk te voorkomen.
Voldoende blijven drinken is nodig om het slijm uit de neus weg te spoelen / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende blijven drinken is nodig om het slijm uit de neus weg te spoelen / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Aandoeningen en korsten in de neus

Allergieën

Allergenen veroorzaken jeuk aan de binnenkant van de neus, hetgeen leidt tot wrijven of krabben op de neus. Hierdoor ontstaat schade aan de weefsels. Bijgevolg ontstaan ontstekingen en bloedingen en vormt zich een korst. Allergieën waarbij een aanhoudende ontsteking aanwezig is, zijn soms al irriterend genoeg om korstvorming te veroorzaken (krabben of wrijven of de neus hoeft hierbij niet steeds aanwezig te zijn).

Neuskorstjes door een verkoudheid of een allergie zijn te behandelen met volgende middelen:
  • een Neti-pot (neusspoeling) gebruiken om de neus van slijm en allergenen te verwijderen
  • een stoombehandeling doen: een pot schoon water koken, deze een beetje laten afkoelen, een handdoek over het hoofd plaatsen om de stoom op te vangen en de stoom door de neus inademen
  • een zoutoplossing-neussprays gebruiken om pijn te verlichten en de korstgenezing te bevorderen
  • enkele keren per dag een warm, nat washandje over de neus aanbrengen
  • etherische oliën van eucalyptus en pepermunt om de verstopte neus te verminderen
  • veel water en niet-cafeïnehoudende vloeistoffen drinken zodat het lichaam op een natuurlijke manier het slijm uit de neus kan wegspoelen

Chirurgie

Mensen die herstellen van een neusoperatie, krijgen te maken met korstvorming in de neus. Dit gebeurt vooral na een septoplastiek, de medische term voor een operatie waarbij de arts een afwijkend neustussenschot repareert.

Infecties aan de neus

Impetigo
Impetigo is één van de meest voorkomende huidinfecties die korstjes in de neusgaten veroorzaakt, maar vooral kinderen lijden aan de neuskorsten.

Koortslip (herpes simplex-virus)
Koortsblaasjes zijn het gevolg van het herpes simplex-virus (HSV). De virale infectie komt het vaakst voor rond de mond (koortslip), maar de infectie verschijnt soms ook in de neus. Een koortslip begint meestal met een brandend en tintelend gevoel, gevolgd door een zweer die openbreekt en waarop dan een korst ontstaat.

Neuspiercing
Een geïnfecteerde neuspiercing veroorzaakt ook neuskorstjes wanneer de geïnfecteerde vloeistof uit de neus vloeit en opdroogt.

Puistjes of steenpuisten
Bacteriën infecteren mogelijk de haarzakjes die zich aan de binnenkant van de neus bevinden. Hierdoor ontstaan met pus gevoelde puistjes of steenpuisten, hetgeen gepaard gaat met pijn irritatie. Gebarsten of gebroken puistjes of steenpuisten resulteren in bloedingen en korsten.

Rhinitis

Bij rhinitis (rinitis) zijn de neusslijmvliezen ontstoken. Hierbij krijgt de patiënt te maken met droge, stinkende korsten in de neus die niet verdwijnen.

Sinus- en neusholtekanker

Kanker in de sinussen of neusholte veroorzaakt een reeks symptomen waaronder een voortdurende zwelling van de neus en neusbloedingen. Dit leidt tot irritatie en korstvorming. Andere symptomen van sinus- en neusholtekanker zijn veranderingen in het reukvermogen, gevoelloosheid of pijn in het gezicht en veranderingen in het gezichtsvermogen. De korsten in de neus en congestie (verstopte sinussen) zijn echter meestal geen tekenen van kanker.

Sinusitis

Wanneer de sinussen (neusbijholten) gezwollen zijn bij sinusitis, hoopt vocht zich op tussen de sinussen. Stof en andere deeltjes blijven dan aanwezig in de sinussen, die vervolgens een korst gaan vormen.

Trauma of neusplukken

Schade aan het neusweefsel ontstaat snel door bijvoorbeeld het sporten of een ongeval. Dit leidt tot bloedingen en korstvorming. Neusplukken (rhinotillexomanie) is een ander bekend trauma, wat de binnenkant van de neus beschadigt. Het neuspeuteren gebeurt vaak bij een verkoudheid of bij allergieën, wat zorgt voor een slijmophoping in de neus. Bij chronisch of compulsief neusplukken gaat een patiënt de ontstane korst proberen weg te snuiten of proberen te verwijderen, wat resulteert in meer bloedingen, korstvorming enzovoort. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de neus niet meer geneest.

Omgevingsfactoren en korstjes in de neus

De neus te hard snuiten

Te hard de neus snuiten doet het slijm verder terugdringen in de sinussen. Daarnaast treedt schade en irritatie op aan de binnenkant van de neus. Wanneer mensen te vaak de neus snuiten, ontstaan neusbloedingen en korstjes in de neus. Herhaaldelijk krachtig snuiten doet de korsten afscheuren, hetgeen leidt tot nog meer bloedingen wat dan weer resulteert in korstvorming.

Droogte

Extreme droogte (bijvoorbeeld droog weer) zorgt voor een gebarsten huid in de neus waardoor sneller wonden ontstaan. Tijdens het genezen van de wonden ontstaan korstjes. Koud en tegelijkertijd droog weer (bijvoorbeeld in de winter) veroorzaakt het vaakst deze korstvorming.

Sigarettenrook zorgt voor neusirritatie en korstvorming / Bron: Geralt, PixabaySigarettenrook zorgt voor neusirritatie en korstvorming / Bron: Geralt, Pixabay

Irriterende stoffen

Bepaalde chemicaliën en irriterende stoffen veroorzaken neusirritatie, ontstekingen en korstvorming zoals:
  • dampen van schoonmaakproducten
  • industriële chemicaliën
  • sigarettenrook
  • sigaren

Medicatiegebruik

Het inhaleren van medicijnen zoals methamfetaminen, cocaïne en heroïne veroorzaakt veel schade aan de binnenkant van de neus. Irritatie en korstvorming in de neus komen vaak voor bij het misbruik van deze medicijnen. Daarnaast ontstaat soms schade aan het neustussenschot (scheur of perforatie), hetgeen zorgt voor ernstige complicaties zoals weefselversterf en gaten in de neus.

Overmatig gebruik van neussprays

Sommige neussprays bevatten het medicijn ‘oxymetazoline’, wat de bloedvaten in de neus vernauwen. De bloedvaten geraken zo niet overbelast. Vaak voelen menen zich dan snel beter, maar het overmatig gebruik van deze sprays leidt tot uitdroging, irritatie en een verhoogde zwelling in de neus. Al deze factoren verhogen het risico op korstvorming in de neus.

Symptomen

Neuskorstvezels bevatten meestal gedroogd slijm, haar, schilfers van huid en vuile deeltjes. De neuskorsten hebben meestal een witte en gele kleur. Soms zijn de neuskorsten rood; dan is sprake van een neusbloeding (epistaxis). Verder zijn korsten in de neus mogelijk aan één neusgat of aan beide neusgaten. Sommige mensen voelen geen pijn bij de korstvorming maar een aantal patiënten kampt met pijnlijke korstjes. Ongemak is ook een mogelijk symptoom, en dan vooral bij grote korsten die niet verdwijnen.

Bezoek aan arts bij korstvorming in de neus

In de meeste gevallen zijn neuskorsten het gevolg zijn van kleine, onschuldige omstandigheden. Wanneer dit langer aanhoudt, is het verstandig om dit te laten onderzoeken door een huisarts of anders door een specialist zoals een allergoloog of een neus-, keel-, en oorarts. Een specialist is namelijk in staat om de binnenkant van de neus te onderzoeken met een lampje. Een visuele inspectie is in de meeste gevallen echter reeds voldoende om het probleem te achterhalen. Soms zijn bijkomende onderzoeken nuttig, zoals een bloedonderzoek. Dit onthult dan de aanwezigen van virussen of bacteriën.

De neus vochtig houden is mogelijk met vochtinbrengende crème / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De neus vochtig houden is mogelijk met vochtinbrengende crème / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie van neuskorsten

Een aantal preventiemaatregelen zijn bekend voor het voorkomen van korstvorming in de neus:
  • Allergenen vermijden en allergiemedicatie innemen zoals aanbevolen door een arts.
  • De neus zachtjes snuiten en alleen wanneer nodig. Komt er geen slijm uit de neus, dan is het niet nodig om harder te snuiten. De neusholtes mag de patiënt wel bevochtigen met een zoutoplossing.
  • Een luchtbevochtiger gebruiken.
  • Geen vingers of andere voorwerpen in de neus steken.
  • Het dragen van een gezichtsmasker dat de neus bedekt bij het omgaan met chemicaliën.
  • Het gebruik en de gebruiksduur van neussprays steeds overleggen met de arts. Een decongestivale neusspray (doet de zwelling van het neusslijmvlies verminderen) met oxymetazoline mag een patiënt niet vaker dan twee keer per dag of langer dan drie dagen gebruiken. Neussprays met ‘natriumchloride’ als het actief ingrediënt zijn wel veilig.
  • Het grondig reinigen van het neus- en mondgebied met antibacteriële zeep.
  • Het inademen van medicijnen / drugs vermijden.
  • Korsten of bulten in de neus niet verwijderen of breken (niet aan de neus pulken).
  • Medicijnen nemen om koortsblaasjes te voorkomen.
  • Niet overmatig de neus snuiten
  • Niet roken en plaatsen vermijden waar anderen roken (roken doet de neusslijmvliezen ontsteken).
  • Sterke chemische geuren van agressieve schoonmaakmiddelen vermijden.
  • Vaseline, een vochtinbrengende crème of een zoutoplossing in de neus aanbrengen maakt de neus vochtig en voorkomt uitgedroogde neusweefsels en bloedingen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bloedneusOorzaken van bloedneusVeel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u…
Korstjes in neus: oorzaken & behandeling van korsten in neusKorstjes in neus: oorzaken & behandeling van korsten in neusLast van korstjes in de neus of korstvorming in de neus? Bijna iedereen heeft wel eens last van korstjes in de neus. Vaa…
Stinkneus of ozaenaStinkneus of ozaenaStinkneus, ozaena, klebsiella, vieze geur. Een stinkneus oftewel ozaena is een vervelend aandoening, waarbij er een viez…
Korstjes in je neus!Korstjes in je neus!Korstjes in de neus... Je hoort er bijna nooit iemand over, en toch heeft vrijwel iedereen ze weleens. Uit onderzoek bli…

Pyomyositis: Bacteriële infectie met aangetaste spierenPyomyositis: Bacteriële infectie met aangetaste spierenPyomyositis (tropische pyomyositis) is een aandoening waarbij een etterende infectie van de skeletspieren ontstaat. De i…
Urine ruikt naar ammoniak: oorzaken urine met ammoniakgeurUrine ruikt naar ammoniak: oorzaken urine met ammoniakgeurWat betekent het als je urine naar ammoniak ruikt of stinkt? Je urine kan variëren in kleur, geur en hoeveelheid, op bas…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 november 2017:
  • Causes and treatments for nose scabs, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320144.php
  • Causes of Scabs in Nose and Easy Treatment Tips, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/natural-remedies/scabs-in-nose-causes-treatment-tips/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Neti Pot, voor complete neus reiniging!, https://www.happywithyoga.com/lifestyle/neti-pot-voor-complete-neus-reiniging/
  • Scabs in Nose Causes, Why some are Stubborn, How to Remove Nose Scabs, http://health.knowfacts.org/nose/scabs-in-nose-causes-pictures-that-wont-heal-how-to-treat-nose-scabs/
  • Scabs in Nose: Causes and Treatment, https://www.wowremedies.com/scab-in-nose-causes-treatment/
  • What are the dangers of nose scabs?, https://www.quora.com/What-are-the-dangers-of-nose-scabs
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.